Πρόκειται για μια πολύπλευρη προσωπικότητα που φροντίζει συνεχώς να διευρύνει τους γνωστικούς της ορίζοντες. Η ποιότητα της αλλά και η δίψα της για διαρκή μάθηση φαίνονται στις φράσεις, τις απόψεις της και στον τρόπο που εκφράζεται.
Το ανήσυχο πνεύμα της την οδήγησε από πολύ νωρίς να δραστηριοποιηθεί μέσω Συλλόγων με σκοπό να προσφέρει τόσο στον τόπο μας όσο και στους συνανθρώπους μας.
Μέσα της σιγοκαίει μια ασίγαστη φλόγα και μια ευαίσθητη ένταση. Είναι κοινωνική και παραδοσιακή, γνώστης των αρχών που διέπουν την ιστορία, την κοινωνία, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό. Κλασική και επαναστατική, είναι μία δυναμική γυναίκα ανοιχτή στο διάλογο ιδιαίτερα σ’ εκείνον τον διάλογο που μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.
Η Λίλα Μπαντέκα -Νάνη δεν κρύβει το θαυμασμό της για το παρελθόν αλλά και το όραμα της για το μέλλον, διαφυλάσσει τα απόκρυφα μυστικά του ελληνικού πολιτισμού, εμβαθύνει σε όσα μας βασανίζουν και αντλεί δύναμη από τα ιδανικά και τις αξίες μας για να ανταπεξέλθει στη δυσμενή σημερινή κατάσταση.
Φύσει αισιόδοξος άνθρωπος μπολιάζει το προσωπικό ενδιαφέρον με τη συνεργασία των φορέων και των Συλλόγων ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το γενικό καλό.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας διοικεί το πολιτιστικό κομμάτι του δήμου μας κινητοποιώντας την ευφυΐα και την ευαισθησία της. Επιδιώκοντας να γίνουν έργα και βήματα προόδου για τον τόπο μας δεν διστάζει να βουτήξει στον πυθμένα της ψυχής της και από εκεί παίρνοντας δύναμη να συνεχίσει τον προσωπικό της αγώνα.
Διαμορφώνει την πολιτική της προσωπικότητα πάνω στη συνείδηση της ίδιας της διοίκησης και μάλιστα σε σημείο που το πάθος διασταυρώνεται με την εμπειρία και η δραστηριότητα με το ρίσκο. Αποδίδει τις ιδέες της χωρίς να τις αφήνει στο σκοτάδι ούτε όμως και να τις εκθέτει σε υπέρμετρο φως.
Πιστεύει ότι η φαντασία και το όνειρο αποτελούν από μόνα τους μεγάλες αξίες και όταν ενωθούν με τα χαμένα μας ιδανικά τότε σίγουρα θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο που µας έχει οδηγήσει η κρίση.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κυρία Μπαντέκα, γνωρίζουμε ότι δραστηριοποιείστε σε έναν πολύ δύσκολο και ευαίσθητο τομέα ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Καλαμπάκας. Θα μπορούσατε να μας κάνετε μία συνοπτική παρουσίαση των δομών και των δράσεων που λαμβάνουν χώρα στον Δήμο μας σε σχέση με τον τομέα ευθύνης σας;
Οι περισσότερες δράσεις που λαμβάνουν χώρα στον Δήμο μας –όσον αφορά στον τομέα του Πολιτισμού– σχετίζονται με τον Οργανισμό Πολιτισμού Εκπαίδευσης Τουρισμού Αθλητισμού Καλαμπάκας.
Η Μουσική Σχολή και η Σχολή Παραδοσιακών Χορών αποτελούν δύο ζωντανά κύτταρα του Δήμου με ενεργή δράση πολλών ετών. Το ίδιο και η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας, η οποία αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη μας, μετά τη ριζική ανακαίνιση της από την ευεργέτιδα κ. Δημουλά.
Ευθύνη του ΟΠΕΤΑΚ είναι επίσης και η σωστή λειτουργία του ΚΑΠΗ και των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου. Παράλληλα, συνεχίζονται τα προγράμματα ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ με πολλή μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, όπως επίσης αρκετά μεγάλη είναι και η συμμετοχή στην ομάδα εθελοντών που οργανώσαμε πριν μερικούς μήνες.
Ασφαλώς εκεί που δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συνεχίσαμε αξιόλογες δράσεις προηγούμενων δημοτικών αρχών, όπως το ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΕΧΝΗΣ και προσπαθήσαμε να δώσουμε ακόμη περισσότερες ποιοτικές εκδηλώσεις, κυρίως τα Χριστούγεννα και το Καλοκαίρι τόσο στους συνδημότες μας, όσο και στους επισκέπτες της πόλης μας.
Πρωταρχικός μας στόχος είναι να προάγουμε τον Πολιτισμό, όχι τόσο δίνοντας στους πολίτες έτοιμες εκδηλώσεις, όσο παράγοντας νέες δικές μας, προωθώντας αξιόλογους νέους ανθρώπους της περιοχής μας.
Τι σας οδήγησε ν’ ασχοληθείτε με τα κοινά, κυρία Μπαντέκα; Ήταν ένα από τα όνειρά σας ή το έφεραν οι συνθήκες;
Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσα να χαρακτηριστώ ως ανήσυχο πνεύμα. Δραστηριοποιήθηκα μέσω συλλόγων από πολύ νεαρή ηλικία. Στόχος μου ήταν πάντα να προσφέρω με όποιον τρόπο μπορούσα στον τόπο μου και ασφαλώς στον συνάνθρωπό μου.
Τώρα, όσον αφορά στην ενασχόλησή μου με τα κοινά τη δεδομένη στιγμή, οφείλεται στο γεγονός πως πίστεψα και συνεχίζω να πιστεύω ότι ο Χρήστος Σινάνης είναι το πλέον ενδεδειγμένο πρόσωπο, για να κάνει αυτός ο τόπος βήματα μπροστά. Δεν μπορούσα λοιπόν να μην συστρατευτώ μαζί του.
Στις ημέρες μας, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα, όλοι μαζεύονται στα σπίτια τους και με δυσκολία αποφασίζουν να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν. Τι πρωτοβουλίες λαμβάνει ο Δήμος σε σχέση με αυτό;
Δυστυχώς, είμαι αναγκασμένη να συμφωνήσω μαζί σας, κ. Δούλη. Οι περισσότεροι άνθρωποι στις ημέρες μας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους, πόσο μάλλον να διαθέσουν χρήματα για ψυχαγωγία.
Αυτό που προσπαθήσαμε όλο αυτό τον καιρό είναι να προσφέρουμε ποιοτικές εκδηλώσεις στους δημότες, αναλαμβάνοντας το κόστος στο ακέραιο, έτσι ώστε οι δημότες μας να μην επιβαρύνονται οικονομικά.
Στόχος μας είναι όχι απλώς η διασκέδαση αλλά και η ψυχαγωγία των συνδημοτών μας, καθώς επίσης και η ενθάρρυνση και η συνδρομή σε νέους ταλαντούχους ανθρώπους, ώστε να δώσουν δείγματα γραφής και να διοργανώσουν αξιόλογες ψυχαγωγικές ευκαιρίες στην τοπική κοινωνία.
Είστε ικανοποιημένη από το επίπεδο συνεργασίας με τους διάφορους φορείς, κρατικούς και μη;
Θα μπορούσα να πω ναι ως επί το πλείστον. Δυστυχώς, η μεγάλη πληγή της γραφειοκρατίας δεν διευκολύνει τη συνεργασία με τους κρατικούς φορείς. Λαμβάνοντας δε υπόψιν και τις επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η κατάσταση έγινε δυσχερέστερη, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουμε κυρίως λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων να υλοποιήσουμε κάποιες δράσεις που είχαμε δρομολογήσει. Από την πλευρά μας επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλους τους φορείς επ’ αγαθώ της τοπικής κοινωνίας.
Πώς κρίνετε μέχρι σήμερα τη νέα Διοίκηση του Δήμου; Θα ήθελα να μας δώσετε το στίγμα της και να μου πείτε αν πιστεύετε ότι έφερε το κάτι το καινούριο, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο κ. Σινάνης.
Κυρία Δούλη, είναι γνωστό πως το έργο μιας δημοτικής αρχής, δεν είναι δυνατόν να φανεί μέσα σε ένα χρόνο –καταρχήν γιατί δεν είναι ολοκληρωμένο– θα συμφωνήσω όμως μαζί σας πως μπορεί ξεκάθαρα να δώσει το στίγμα της.
Μέσα σ’ αυτούς τους μήνες κατορθώσαμε να νοικοκυρέψουμε σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά του Δήμου, γεγονός που μας επέτρεψε να κάνουμε κάποιες αισθητικές παρεμβάσεις στην πόλη μας.
Καλλωπίσαμε τις εισόδους και τις κεντρικές οδούς της πόλης και αλλάξαμε τον φωτισμό. Δώσαμε στους δημότες και στους επισκέπτες της Καλαμπάκας, πέντε νέους χώρους στάθμευσης (parking), προκειμένου να αποσυμφορηθεί το κέντρο. Φροντίσαμε –παρ’ όλο που οι συνθήκες δεν ευνοούσαν–να βελτιώσουμε σε μεγάλο βαθμό την οδοποιία και τον φωτισμό στα χωριά αλλά και στην πόλη της Καλαμπάκας.
Δεν επαναπαυθήκαμε στο γεγονός πως τα Μετέωρα αποτελούν –τόσο ως μοναδικό γεωφυσικό φαινόμενο, όσο και ως πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας, χάριν της Μοναστικής Πολιτείας– πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ενώ πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχε κανένα Μουσείο στην πόλη, αυτή τη στιγμή πέραν των δύο ιδιωτικών Μουσείων, Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών και Ελληνικής Παιδείας (θα λειτουργήσει σύντομα), ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το Μουσείο της Θεόπετρας και προχωρούν κανονικά οι εργασίες στο Γεωλογικό Μουσείο Καστρακίου και στο Μουσείο Ψηφιακής Απεικόνισης Μετεώρων, με στόχο να παραδοθούν στον προκαθορισμένο χρόνο.
Θεωρώ πως η λειτουργία τους θα αποτελέσει την αφορμή, ώστε οι επισκέπτες να παρατείνουν τη διαμονή τους στην πόλη μας.
Επιπρόσθετα, στην επίτευξη αυτού του στόχου, της μεγαλύτερης διαμονής δηλαδή στην πόλη, αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων θα βοηθήσει η δημιουργία του πάρκου των είκοσι στρεμμάτων στην πόλη μας. Η μελέτη είναι ήδη έτοιμη και είμαστε έτοιμοι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σ’ ένα εύλογο διάστημα οι πολίτες της Καλαμπάκας –και όχι μόνο–, να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν να κάνουν ξένοιαστοι τον περίπατό τους, να αθληθούν, να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους και να περάσουν κάποιες ευχάριστες ώρες μακριά από τους θορύβους του κέντρου της πόλης.
Στις άμεσες προτεραιότητες μας ασφαλώς είναι και η ανάπλαση – αναμόρφωση του «Ξενία». Αυτός ο χώρος αποτελεί κεφάλαιο για την πόλη μας και στόχος μας είναι να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επίσης, φροντίσαμε να διευκολύνουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών, μεταφέροντας τις υπηρεσίες του Δήμου, που έχουν άμεση σχέση με τους πολίτες (Δημοτολόγια, Ληξιαρχείο, ΟΓΑ) στο ισόγειο του Δημοτικού Μεγάρου, έτσι ώστε να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση.
Σχεδιάστηκε εξ’ αρχής ο νέος ιστότοπος του Δήμου (www.kalabaka.org) και προσφέρει, εκτός των ανανεωμένων πληροφοριών για τους επισκέπτες της περιοχής, πολλές νέες δυνατότητες στους δημότες μας, όπως ηλεκτρονικά αιτήματα, χρήσιμα έντυπα υπηρεσιών του Δήμου, απαραίτητα δικαιολογητικά, άμεση ενημέρωση κ.ά.
Δεν διστάσαμε ευθύς εξαρχής να πάρουμε αποφάσεις και να προωθήσουμε σοβαρά θέματα, όπως αυτό της μετονομασίας του Δήμου, και κυρίως της μονιμοποίησης της Μητροπόλεώς μας.
Κυρίως όσον αφορά στο δεύτερο, η δημοτική αρχή και ιδιαίτερα ο ίδιος ο Δήμαρχος κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή του και μπορούμε πλέον να προσδοκούμε σε μία αίσια έκβαση.
Τέλος, οφείλω να πω πως αυτό που μας μεταφέρουν οι πολίτες είναι πως αναγνωρίζουν τις προσπάθειες όλων μας –παρά τις αντίξοες συνθήκες– να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και διάθεση άμεσης επίλυσής τους.
Αυτόν τον χρόνο που πέρασε έχετε συνεργαστεί με αρκετούς Συλλόγους, φορείς και αντιδημάρχους. Θέλετε να μας κάνετε μία αξιολόγηση;
Μόνο θετική θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τη συνεργασία μου τόσο με τους συλλόγους και τους φορείς, όσο και με τους συναδέλφους μου αντιδημάρχους.
Είναι γεγονός πως κατορθώσαμε να συνεργαστούμε άψογα μεταξύ μας και αυτό νομίζω πως οφείλεται στη διάθεση όλων μας να δουλέψουμε συλλογικά, βάζοντας στην άκρη τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες, ώστε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας να επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για το γενικό καλό. Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει όλους, και ασφαλώς είναι κάτι που το εισπράττει και ο κόσμος.
Πώς βλέπετε γενικά τις απόψεις των Προέδρων των Συλλόγων του Δήμου μας, όπως τις κατέγραψε η εφημερίδα μας μέσα από τη σειρά συνεντεύξεων που δημοσίευσε;
Διάβασα με προσοχή όλες τις συνεντεύξεις που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα σας και με χαρά διαπίστωσα πως οι απόψεις των περισσότερων προέδρων συμπίπτουν. Η αγάπη όλων για τα χωριά τους είναι δεδομένη, όπως επίσης και η κοινή τους προσπάθεια για τη διαφύλαξη της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων του τόπου μας.
Αυτό το οποίο με χαροποιεί ιδιαιτέρως είναι πως άρχισαν σε μεγάλο βαθμό να συνεργάζονται μεταξύ τους. Είναι κάτι το οποίο είχα επισημάνει από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα της αντιδημάρχου και είμαι πεπεισμένη πως το αποτέλεσμα της συνεργασίας θα μας δικαιώσει όλους.
Ομολογουμένως, οι Σύλλογοι στα χωριά τους κάνουν πολύ καλή δουλειά και προβάλουν τον δήμο μας. Η δημοτική αρχή στηρίζει ποικιλοτρόπως αυτές τις προσπάθειες. Σκέφτεστε να «χρησιμοποιήσετε» με κάποιο τρόπο όλη αυτή τη φλόγα των ανθρώπων που ανήκουν σ’ αυτούς;
Πράγματι στηρίζουμε στο μέτρο του δυνατού όλους τους Συλλόγους και αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από όλους. Αυτή την περίοδο έχει εγκριθεί η πρόσληψη οκτώ χοροδιδασκάλων, χάρη στους οποίους θα καλυφθούν κάποιες ώρες διδασκαλίας, ώστε οι σύλλογοι να ελαφρυνθούν οικονομικά σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό στο οποίο προσδοκώ είναι η δραστηριότητα των συλλόγων να ξεφύγει από τα στενά όρια των χωριών τους. Καταλαβαίνω πως δεν είναι πολύ εύκολο –δεδομένου πως μία δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή δεν είναι πάντα εφικτό να αλλάξει– ωστόσο το γεγονός πως όλο και περισσότεροι νέοι στελεχώνουν τους συλλόγους, βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ήδη υπάρχουν σκέψεις για κάποιες εκδηλώσεις και ευελπιστώ πως θα υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Είστε κι εσείς από τους ανθρώπους που έχουν μάθει να προσφέρουν μέσα από ένα Σύλλογο ως ενεργό μέλος. Τι έχετε να συμβουλεύσετε σε όσους ασχολούνται ήδη και τι έχετε να προτείνετε σε όσους θέλουν να γίνουν μέλη ενός Συλλόγου; Αξίζει;
Μπορώ ανεπιφύλακτα να πω πως αξίζει. Όσον αφορά σε αυτούς που ήδη ασχολούνται, το μόνο που θα είχα να προτείνω, μέσα από την εμπειρία μου, είναι να μην σταματήσουν ποτέ να προσπαθούν για το καλύτερο. Μία καινούργια ιδέα, μία επιπλέον δραστηριότητα μπορούν να φέρουν απίστευτα αποτελέσματα στη δράση ενός συλλόγου.
Όσοι σκέφτονται να ασχοληθούν, δεν πρέπει να διστάσουν, καθώς οι Σύλλογοι πάντα πρέπει σταδιακά να ανανεώνονται. Η πείρα των παλαιότερων και οι φρέσκιες ιδέες των νέων μπορούν να κάνουν θαύματα.
Έχει σημασία να λειτουργούμε ομαδικά στη ζωή, κυρία Μπαντέκα;
«Η ισχύς εν τη ενώσει» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, κ. Δούλη, και είχαν απόλυτο δίκαιο. Μόνος του δεν μπορεί να κάνει κανείς πολλά πράγματα, όσο καλή θέληση και να έχει.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει στο πέρασμα των αιώνων πως ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα, πολλές φορές ακόμη και ενάντια στη λογική.
Μόνο λοιπόν λειτουργώντας ομαδικά μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας.
Ποια είναι η άποψή σας για τη μεγάλη εκδήλωση που προετοιμάζουν οι τοπικοί μας Σύλλογοι για το ερχόμενο Καλοκαίρι;
Αν και δεν έχω ακόμη σαφή εικόνα για την όλη εκδήλωση, θεωρώ πως θα είναι κάτι αξιόλογο, το οποίο και θα στηρίξουμε ασφαλώς με κάθε τρόπο.
Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα, είναι ότι η πρώτη μεγάλη από κοινού εκδήλωση των Συλλόγων θα λάβει χώρα στην έδρα του Δήμου μας, την Καλαμπάκα.
Είδαμε ότι οι πρώτες εκδηλώσεις του «Μετέωρα Τέχνης» για τη δημοτική σας Αρχή κινήθηκαν περίπου στο ίδιο πλαίσιο με τις προηγούμενες χρονιές. Πιστεύετε ότι οι μεγάλες θεατρικές παραστάσεις γνωστών θιάσων και οι μεγάλες συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί λόγω της οικονομικής κρίσης;
Ως φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, δεν θέλω να πιστέψω πως η οικονομική κρίση θα είναι μη αναστρέψιμη. Ωστόσο, πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά αιθεροβάμων, για να πιστέψει πως θα μπορούσαμε σε σύντομο διάστημα να διαθέτουμε τα χρήματα που διατίθονταν παλαιότερα για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Όπως προείπα, προσπαθήσαμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε και την Παιδεία εκτός συζήτησης. Πώς ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά για τον Δήμο μας, κυρία Μπαντέκα;
Το παρήγορο είναι πως εμείς σε αντίθεση με πολλές περιοχές της χώρας δεν είχαμε προβλήματα σχετικά με ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.
Όσον αφορά στα σχολικά κτήρια τόσο της Πρωτοβάθμιας, όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρ’ όλο που τα προβλήματα δεν έλειψαν κατορθώσαμε να δώσουμε έγκαιρα λύση στα περισσότερα από αυτά.
Δυστυχώς, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα νηπιαγωγεία, τα οποία στεγάζονται σε χώρους που δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως οι πλέον κατάλληλοι. Στόχος μας είναι η μεταστέγαση τους, εφόσον βέβαια βρούμε τους κατάλληλους χώρους.
Επειδή όλα είναι θέμα Παιδείας, η οποία δυστυχώς αποδεικνύεται ότι μας λείπει, αν κρίνουμε από την καθημερινότητά μας και όσα βλέπουμε γύρω μας, πώς πιστεύετε ότι μπορεί η δημοτική Αρχή να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση;
Η έννοια της Παιδείας είναι ευρύτερη και σαφώς ξεφεύγει από τα στενά όρια του εκπαιδευτικού συστήματος. Τα θεμέλιά της χτίζονται στο περιβάλλον της οικογένειας πρωτίστως και μετά σ’ αυτό του σχολείου.
Σε ανθρώπους που στερούνται στοιχειώδους παιδείας, είναι πολύ δύσκολο να περάσεις πράγματα που προάγουν τον πολιτισμό, ανυψώνουν το πνεύμα και καλλιεργούν την ψυχή. Αντίθετα, είναι πολύ εύκολο να τους χειραγωγήσει κάποιος δημαγωγός και να τους κάνει να λειτουργήσουν με τη νοοτροπία του όχλου.
Η συμβολή μας θα ήταν εφικτή όχι τόσο μέσω παραινέσεων, όσο πρωτίστως μέσω προσωπικών συμπεριφορών και παραδειγμάτων σεμνότητας και έμπρακτου ήθους.
Επιπρόσθετα, δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό, τον εθελοντισμό και τη μάθηση, ασφαλώς και θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της Παιδείας.
Θα ήθελα να κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη με κάποιο μήνυμά σας για τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε ως Έθνος.
Είναι γεγονός πως βιώνουμε τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 60 ετών.
Προσωπικά πιστεύω ότι η κρίση αυτή δεν είναι μόνο οικονομική, είναι πρωτίστως ηθική. Έχουμε χάσει σε μεγάλο βαθμό τις αρχές και τις αξίες μας.
Ο θεσμός της οικογένειας κλυδωνίζεται, με αποτέλεσμα η κοινωνία μας να χάνει το βασικότερο στήριγμά της. Η πίστη σε ιδανικά, όπως η Πατρίδα και η Θρησκεία, θεωρείται παρωχημένη και η αξία του ανθρώπου μετριέται σύμφωνα με τις καταθέσεις του.
Μόνο εάν στραφούμε ξανά στα ιδανικά που απαξιώσαμε και εγκαταλείψαμε, πιστέψουμε σε αυτά και εργασθούμε σκληρά και συλλογικά μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο που μας έχει οδηγήσει η κρίση.
Είμαι βέβαιη πως αυτός ο τόπος, ο οποίος έχει ποτιστεί με το αίμα ηρώων και μαρτύρων θα καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Αρκεί να το πιστέψουμε και να συμβάλλουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση.
* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 9 Οκτωβρίου 2015.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!