ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ: «Είμαι ένας πανευτυχής κάτοικος του κόσμου των ονείρων»

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Για εκείνη η αέναη μαθητεία είναι αυτή που την εξελίσσει ως άνθρωπο και δεν μπορεί ούτε θέλει να τη σταματήσει γιατί επιθυμεί να μαθητεύει στα μονοπάτια της γνώσης και της αυτογνωσίας. Τον τελευταίο καιρό έχει απορροφηθεί ολοκληρωτικά από τη συγγραφή και δεν το μετανιώνει καθόλου γιατί κατά τη γνώμη της είναι μαγικό για ένα δημιουργό να διαβάζονται οι ιστορίες του. Νιώθει μεγάλη χαρά για κάθε ανθρώπινη ψυχή που συντονίζεται με τα γραφόμενά της και ταξιδεύει μαζί τους. Υποστηρίζει πως όλοι οι ήρωές της είναι προϊόντα της αποθησαύρισης του υποσυνειδήτου της και πως το ισορροπημένο συναίσθημα είναι τέχνη και στο γράψιμο και στη ζωή.

Η Δήμητρα Ιωάννου μας αποκαλύπτει μέσα από τη γραφή της τις επιθυμίες της, τις αισθήσεις, τις αλληγορίες της, τα νοήματα και τα πάθη της. Πιστεύει πως το όνειρο δίνει τροφή και φόρτιση στον καλλιτέχνη, καθώς κι όλη την παλέτα των χρωμάτων για να δημιουργήσει και να υλοποιήσει το δικό του όραμα ενώ η ίδια προσπαθεί καθημερινά να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα σε εκείνο το κομμάτι της που ταξιδεύει στη φαντασία και στο όνειρο και στο άλλο που πρέπει να λειτουργήσει την καθημερινότητά του, να εργαστεί και να αντιμετωπίσει όλα τα πρακτικά ζητήματα.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Με το πρώτο σας βιβλίο «Κασσάνδρα -Το μυστικό της μάγισσας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» , κυρία Ιωάννου, ταξιδεύετε τον αναγνώστη πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στην Πρέβεζα του 1767. Γιατί επιλέξατε να το κάνετε;
Επιθυμία μου ήταν να ταξιδέψω τους φίλους αναγνώστες στην Ήπειρο και να τους δώσω μια γεύση από το λαογραφικό πλούτο, τα ήθη, τα έθιμα και το ιστορικό πλαίσιο της συγκεκριμένης εποχής. Είναι πολύ σημαντικό αλλά κι όμορφο για εμάς τους Έλληνες να ερχόμαστε πιο κοντά στις ρίζες και στην ιστορία μας.

Η Πρέβεζα αποτελεί κάτι ξεχωριστό για εσάς;
Η Πρέβεζα είναι η γενέτειρα του πατέρα μου κι η μαγική πόλη των παιδικών μου χρόνων. Μόνο εκεί έβλεπα τα χρώματα της θάλασσας τόσο έντονα και μόνο εκεί το γιασεμί ευωδίαζε τόσο μεθυστικά τις καλοκαιρινές νύχτες… Κι εμείς τα παιδιά μαζευόμασταν κοντά του και λέγαμε τις ιστορίες μας…!

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να ταξιδέψετε στο χρόνο, σε ποια εποχή θα θέλατε να ταξιδέψετε και γιατί;
Είμαι πολύ τυχερή, επειδή διαθέτω τη δική μου προσωπική χρονομηχανή, μια φαντασία που δε σταματά στιγμή τα ταξίδια της. Μόλις επέστρεψα από ένα τέτοιο ταξίδι στα Επτάνησα της Ενετοκρατίας και το λάτρεψα τόσο, που ανυπομονώ να το μοιραστώ με τους φίλους αναγνώστες. Η κουλτούρα των Επτανήσων έχει μια ποιότητα και μια δροσιά που ανέκαθεν με γοήτευαν και η συγκεκριμένη εποχή παρουσιάζει επίσης έντονο ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον.

Ένας συγγραφέας μέσα από την πορεία της δουλειάς του αναπόφευκτα δίνει δείγματα της δικής του προσωπικότητας, της δικής του πορείας. Θεωρείτε πως η ηρωίδα σας έχει δικά σας χαρακτηριστικά, περάσατε βιώματά σας στο χαρακτήρα που στήσατε, εικόνες της δικής σας ζωής;
Όλοι οι ήρωές μου είναι προϊόντα της αποθησαύρισης του υποσυνειδήτου μου. Έτσι, αντλούν τα χαρακτηριστικά τους όχι μόνο από τη δική μου προσωπικότητα αλλά κι από κάθε προσωπικότητα ή κατάσταση την οποία έχω ζήσει. Γεγονότα, αντιδράσεις και συμπεριφορές που βίωσα, πέρασαν στο υποσυνείδητό μου, έγιναν σύμβολα και ανασύρονται αυτόματα την κατάλληλη στιγμή για να δομήσουν έναν χαρακτήρα ή μια σκηνή.

Έχετε επέμβει ποτέ σε κείμενό σας, σκεπτόμενη πως ίσως αυτό που γράψατε να προκαλέσει αντιδράσεις ή να μην αρέσει στους αναγνώστες σας, ή δεν αφήνετε τον εαυτό σας να επηρεαστεί από τέτοιες σκέψεις;
Όλοι βρισκόμαστε σε διαρκή αλληλεπίδραση με τους γύρω μας και προφανώς θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε ότι δεν επηρεαζόμαστε, έστω έμμεσα, από γνώμες, αντιδράσεις και απόψεις. Το θέμα είναι η σωστή και υγιής τοποθέτηση ορίων, ούτως ώστε αφενός να μην καταλυόμαστε οι ίδιοι ως προσωπικότητες κι αφετέρου να σεβόμαστε τις προσωπικότητες των άλλων. Αυτή η ισορροπία είναι και η χρυσή συνταγή για τη δημιουργία καλών σχέσεων.

Θα σας συγκινούσε περισσότερο να αναγνωρίσει τα βιβλία σας ένας ειδικός ή ένας απλός αναγνώστης;
Νιώθω μεγάλη χαρά για κάθε ανθρώπινη ψυχή που συντονίζεται με τις ιστορίες μου και ταξιδεύει μαζί τους. Ειλικρινά δεν έχω καθίσει ποτέ να σκεφτώ για το μορφωτικό επίπεδο ή την καλλιέργεια όσων μου γράφουν μηνύματα ή κάνουν κριτική στο έργο μου. Για μένα είναι όλοι πολύτιμοι κι ακούω με προσοχή τις απόψεις τους.

Τι πιστεύετε πως μπορεί να βοηθήσει έναν δημιουργό να γίνει ακόμα καλύτερος με το πέρασμα του χρόνου;
Αφενός ένας συγγραφέας πρέπει να ασκείται, δηλαδή να γράφει. Αφετέρου είναι πολύ σημαντικό να έχει πραγματική και βαθιά επαφή με την καρδιά του καθώς και ισορροπημένο συναίσθημα. Το ξέχειλο συναίσθημα κάνει το γραπτό λόγο υπερβολικό, ενώ το λίγο τον ‘ξεραίνει’ και τον αφυδατώνει. Το ισορροπημένο συναίσθημα είναι τέχνη και στο γράψιμο και στη ζωή.

Πόσο εύκολο πιστεύετε πως είναι για ένα νέο συγγραφέα να καταφέρει να εισέλθει στον λογοτεχνικό κόσμο και να ξεχωρίσει; Θεωρείτε πως είναι θέμα ταλέντου ή πως χρειάζεται και τύχη;
Το ταλέντο χρειάζεται άσκηση, επιμονή κι υπομονή για να ανθίσει. Αν ο δημιουργός παράλληλα χαλυβδωθεί και με τη δύναμη να ξεπερνά τις τυχόν δυσκολίες και απογοητεύσεις και να τις χρησιμοποιεί ως εφαλτήρια για να δουλέψει πιο σκληρά και να γίνει ακόμα καλύτερος στο μέλλον, τότε είναι ζήτημα χρόνου να ξεχωρίσει.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας με το βιβλίο «Κασσάνδρα – Το μυστικό της μάγισσας»;
Ένα από τα βασικά νοήματα του βιβλίου είναι πώς θερίζουμε ότι σπέρνουμε. Γι’ αυτό λοιπόν ας προσέχουμε τις πράξεις μας, γιατί οι ενέργειές μας και τα αποτελέσματά τους έχουν το μαγικό τρόπο να ξαναγυρνούν και να επηρεάζουν όχι μόνο εμάς αλλά κι αυτούς που αγαπάμε. Μπορούμε κάλλιστα να ξεκινήσουμε με την εξαιρετική συνταγή να μην κάνουμε στους άλλους ότι δε θέλουμε να μας κάνουν κι εκείνοι!

Έχετε ειδικευθεί στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτή την ειδικότητα και πόσο σας βοήθησε στο στήσιμο των χαρακτήρων του βιβλίου σας αλλά και πόσο στο να πιάσετε το σφυγμό του αναγνώστη;
Στη σωματική ψυχοθεραπεία η στάση του σώματος, η ένταση των μυών, η αναπνοή, η έκφραση, το βλέμμα, η συνολική ενέργεια και πολλά άλλα είναι εξίσου σημαντικά διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία με το λόγο και τη συζήτηση. Έχοντας λοιπόν κάποιος την εκπαίδευση να ερμηνεύσει σωστά και να περιγράψει την οργάνωση του σώματος, διαθέτει παράλληλα έναν εξαιρετικό τρόπο για να υπονοήσει την ένταση και να προσδώσει την ποιότητα του συναισθήματος, χωρίς να κουράσει ή να περιοριστεί στις τετριμμένες λέξεις κι εκφράσεις.

Εκτός από τη συγγραφή ασχολείστε ενεργά με το τραγούδι, κάνετε μαθήματα φωνητικής και χορού και είστε μέλος ενός μουσικού ντουέτου. Πως συνδυάζετε την καλλιτεχνική σας φύση με τη λογοτεχνική;
Το τραγούδι κι ο χορός είναι πολύ όμορφες ενασχολήσεις που με διασκεδάζουν και με αποφορτίζουν. Όμως τώρα τελευταία έχω απορροφηθεί ολοκληρωτικά από τη συγγραφή και δεν το μετανιώνω καθόλου! Είναι μαγικό για ένα δημιουργό να διαβάζονται οι ιστορίες του.

Ο Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ έχει πει «Ο καλλιτέχνης ζει μες στο όνειρό του». Ποια η δική σας άποψη;
Πιστεύω πως το όνειρο δίνει τροφή και φόρτιση στον καλλιτέχνη, καθώς κι όλη την παλέτα των χρωμάτων για να δημιουργήσει και να υλοποιήσει το δικό του όραμα.

Τι θέση έχουν στη ζωή σας τα όνειρα κυρία Ιωάννου;
Θα έλεγα ότι είμαι ένας πανευτυχής κάτοικος του κόσμου των ονείρων. Φυσικά προσπαθώ καθημερινά να διατηρώ την ισορροπία ανάμεσα σε εκείνο το κομμάτι που ταξιδεύει στη φαντασία και στο όνειρο και στο άλλο που πρέπει να λειτουργήσει την καθημερινότητά του, να εργαστεί και να αντιμετωπίσει όλα τα πρακτικά ζητήματα.

Πού κρύβεται κατά τη γνώμη σας το αληθινό πάθος της ζωής;
Φυσικά στον έρωτα! Βέβαια το αντικείμενο του έρωτα, πέρα από ένα πρόσωπο, μπορεί να είναι κάλλιστα ένας σκοπός ή ένα δημιούργημα. Αγάπησα με πάθος την Κασσάνδρα και πιστεύω πως για αυτό την αγάπησαν και όσοι τη διάβασαν. Το ίδιο μου συνέβη και με την Αννέτα, την ηρωίδα του νέου μου βιβλίου. Ανυπομονώ, λοιπόν, για τις εντυπώσεις σας!

Τι σας εξελίσσει ως άνθρωπο;
Η αέναη μαθητεία. Δεν μπορώ και δε θέλω να σταματήσω να μαθητεύω στα μονοπάτια της γνώσης και της αυτογνωσίας.

 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν ολοκλήρωσε την πενταετή εκπαίδευσή της στη Σωματική Ψυχοθεραπεία. Ασχολείται ενεργά με το τραγούδι, κάνει μαθήματα φωνητικής και χορού, και είναι μέλος ενός μουσικού ντουέτου. Το γράψιμο ήταν ανέκαθεν η μεγάλη αγάπη της. Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ – Το μυστικό της μάγισσας είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

 

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Μετέωρα» στις 11/7/2014.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ