Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μετεώρων – Οι αποφάσεις

Τελ. ενημ. 22:40 Δυόμιση περίπου ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μετεώρων, που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Καλαμπάκας, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν ο Δημήτρης Λύπας, ο Χρήστος Μαλακασιώτης και ο Δημήτρης Ζιώγας.

Παίρνοντας τον λόγο ο Λευτέρης Αβραμόπουλος ευχήθηκε αρχικά στον Δήμαρχο περαστικά, μια που νόσησε πρόσφατα από το κορωνοϊό, ενώ ζήτησε από τον Δήμαρχο να πει αν ο ίδιος υπέγραψε το δελτίο τύπου που χαρακτήρισε “σαλιγκάρια” τα μέλη του συνδυασμού του, που βρέθηκαν κοντά στους πληγέντες συμπολίτες μας. Ρώτησε επίσης πώς καθαρίζονται από τον Δήμο ιδιωτικά οικόπεδα.

Αφού ευχαρίστησε ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αλέκος τον κ. Αβραμόπουλο για τις ευχές του, είπε ότι ο Δήμος πήγε καλά στο θέμα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της θεομηνίας. “Τι πήγατε να κάνετε με τα χέρια στις τσέπες στο 5ο δημοτικό σχολείο; Το δελτίο τύπου ήταν σκληρό, θα μπορούσε να ήταν ηπιότερο, αλλά μας ενόχλησε που πήγατε να ωφεληθείτε εκ των υστέρων . Τα φρεάτια καθαρίστηκαν προ τριμήνου. Μόνο οκτώ συνδημότες μας έκαναν αιτήματα για αποζημιώσεις. Κάναμε αίτημα και ο δήμος μας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, είπε ο κ. Αλέκος.

Για τον καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων, είπε ότι βεβαιώνονται τα σχετικά πρόστιμα, και καθαρίζονται από τον Δήμο, διότι δημιουργούν προβλήματα στους περιοίκους.

Πρόσθεσε επίσης ότι δημοτικά οικόπεδα καθαρίζονται, ενώ κλαδεύονται και τα επικίνδυνα δέντρα σε πόλη και χωριά.

Ο κ. Αβραμόπουλος ξαναπήρε τον λόγο και είπε: “Βυθίσατε τον δήμο, δεν είχατε κάνει κανέναν καθαρισμό και η πόλη μας έγινε θέμα σε κεντρικά ΜΜΕ. Το έργο των ομβρίων στο νέο σχέδιο σταμάτησε από δικό σας λάθος. Είμαστε εκλεγμένοι και οφείλουμε να είμαστε δίπλα σε πολίτες που μας καλούν. Είμαι σίγουρος ότι δεν γράψατε αυτό το χυδαίο δελτίο τύπου”, πρόσθεσε.

Τον λόγο πήρε και ο Ζώης Χαλατσάκης, που συμμετείχε στο κλιμάκιο της “Δύναμης Ευθύνης”. “Ο θεσμικός μας ρόλος μάς επέβαλε να δούμε το μέγεθος της καταστροφής από την πρωτόγνωρη νεροποντή. Οι αδερφοί Τσιάκαλου στη Διάβα καταστράφηκαν. Το δελτίο τύπου ήταν κατάπτυστο και προσβλητικό για εμάς. Δεν τιμά κανέναν. Ήταν ντροπή”, είπε.

Ο Γιώργος Θώμος είπε ότι ο κ. Χαλατσάκης έβαλε στη σωστή βάση το πρόβλημα σε αντίθεση με τον κ. Αβραμόπουλο. “Αν δεν είχαμε καθαρίσει τα ρέματα του “Καβρόλακα” και “Κορασίτσα” θα είχε πολλά προβλήματα η πόλη. Καθαρίσαμε και τα ρέματα στη Διάβα. Ούτε ένα ζώο δεν χάθηκε. Οι πληγέντες θα αποζημιωθούν, αρκεί να κάνουν αιτήσεις”, είπε.

Ο Γιώργος Αρσενίου είπε ότι έπεσε πολλή βροχή και ευτυχώς ήταν καθαρισμένα τα ρέματα και δεν υπήρχαν χειρότερα. “Ήμασταν από την πρώτη στιγμή στους δρόμους και ανοίξαμε πολλά ρέματα με μηχανήματα, για να γλιτώσουν καλλιέργειες. Όσοι καταστράφηκαν θα αποζημιωθούν”, είπε.

Ο Δημήτρης Λύπας είπε ότι η «Δύναμη ευθύνης» βγήκε για άγρα ψήφων και όχι για καταγραφή των προβλημάτων, που έγραφε το δελτίο τύπου της, καθώς αυτό ήταν έργο της δημοτικής αρχής που έγινε. «Θεωρώ κι εγώ ότι όλο αυτό που έγινε από τη “Δύναμη Ευθύνης” ήταν προσβλητικό για τους δημότες», σημείωσε.

“Κύριε Λύπα, δεν θα σας κάνω τη χάρη να σας ακολουθήσω στο δημόσιο λόγο που επιλέγετε”, είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Αντώνης Τούλας είπε ότι η δημοτική Αρχή είναι υπεύθυνη για όσα γίνονται στο νέο σχέδιο πόλεως μετά από κάθε βροχή. “Ποτέ δεν μιλήσατε για διαχείριση και ιεράρχηση των προβλημάτων. Για ποιο λόγο πετάχτηκαν από τα όμβρια τα καπάκια στην περιοχή του νέου περιφερειακού. Αν είναι μικρός ο αγωγός, να κάνουμε κάτι”.

Τα θέματα που εγκρίθηκαν

-Αίτημα Μίχου Φώτιου περί οικονομικής ενίσχυσης, λόγω πυρκαγιάς που προκλήθηκε στις σταυλικές του εγκαταστάσεις. Εγκρίθηκε ομόφωνα το ποσό των 500 ευρώ.

-Αίτημα Μίχου Αργυρώς περί οικονομικής ενίσχυσης, λόγω πυρκαγιάς που προκλήθηκε στις σταυλικές της εγκαταστάσεις. Εγκρίθηκε ομόφωνα το ποσό των 500 ευρώ.

-Αίτημα Τσάτσου Μιχαήλ περί οικονομικής ενίσχυσης , λόγω πυρκαγιάς που έπληξε την οικία του πατέρα του. Εγκρίθηκε ομόφωνα το ποσό των 1000 ευρώ.

-Αίτημα της κα Γιαννιώτη Παρασκευής, περί οικονομικής ενίσχυσης λόγω πλημμύρας που έπληξε την οικία της (οδός: Θ. Κατσικά) στην Καλαμπάκα. Εγκρίθηκε ομόφωνα το ποσό των 1000 ευρώ.

-Αίτημα Αλεξίου Νικόλαου περί μεταβίβασης της μισθωτικής του σχέσης με το Δήμο Μετεώρων, λόγω συνταξιοδότησης. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

-Τροποποίηση πρ-σμού οικ. έτους 2022. Η μείζων αντιπολίτευση καταψήφισε κάποιους κωδικούς, ο Γιώργος Χαντζιάρας καταψήφισε την τροποποίηση, ενώ ο Αντώνης Τούλας καταψήφισε κάποιους κωδικούς.

-Έγκριση επεκτάσεων ηλεκτροφωτισμού.

– Από τα αιτήματα των: α) Πρότυπου Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας Χρυσομηλιάς Καλαμπάκας (προσφορά 45 ευρώ) και β) Ορεινού Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας Μηλιάς (προσφορά 47 ευρώ), περί παραχώρησης δικαιώματος απόληψης και υλοτομίας εμπορικής υλοτομίας του Τμήματος 8 του δημοτικού δάσους Αχελινάδας Κοινότητας Μαυρελίου επιλέχθηκε το πρώτο. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας είπε ότι επέλεξε τον Συνεταιρισμό Χρυσομηλιάς, διότι είναι ο μόνος που προσφέρθηκε και για την υλοτομία ατομικών αναγκών.

-Αρνητική γνωμοδότηση ομόφωνα περί της μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου: «Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία Του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΣ) ισχύος 1,66 ΜW της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μ.Υ.Η.Σ ΚΛΕΙΝΟΒΙΤΙΚΟ 2 Α.Ε.»

-Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικού αγρού 20,00 στρεμμάτων στη θέση «Πούλιο Βουτάδες» της Κ. Μεγάλης Κερασιάς. Αρχική τιμή 13 ευρώ το στρ. θα γίνει δημοπρασία/

-Έγκριση εκμίσθωσης δικαιώματος εμπορικής υλοτομίας και απόληψης της συστάδας 9α του δημοτικού δάσους Βλαχάβας. Εγκρίθηκε με τις ψήφους συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης.

Αίτημα του μη κερδοσκοπικού Πανελλήνιου Σωματείου με την επωνυμία «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» για παραχώρηση –εκμίσθωση δημοτικής έκτασης στην Κ. Αύρας για την ανάπτυξη της Κοινωφελούς δράσης του. Ο Αντιδήμαρχος  Γεώργιος Αρσενίου είπε ότι δεν υπάρχει δημοτική-κοινοτική έκταση στην Αύρα.  Ο δικηγόρος Δήμος Θανάσουλας είπε στόχος είναι η δημιουργία ενός προτύπου αγροκτήματος, όπου θα έρχονται από όλη την Ελλάδα οικογένειες για να παρακολουθούν διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια. “Είδαμε δηλωμένη έκταση 1.700 στρ. στο Κτηματολόγιο και ζητήσαμε 70 στρ. Πώς τα δηλώσατε 1.700 στρ.;”, ρώτησε. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Κακούσιος είπε ότι οι εν λόγω εκτάσεις είναι ιδιωτών και όχι δημοτικές. Ο δημοτικός σύμβουλος Φώτης Πάλλας είπε ότι τέτοιες προτάσεις δεν πρέπει να απορρίπτονται με τη σκέψη ότι κάτι μπορεί να διεκδικήσει οποιοσδήποτε στο μέλλον, και πρότεινε να ξανασυζητηθεί το θέμα. “Αν υπάρχει θέμα στην Αύρα, υπάρχει πρόταση από τον Πρόεδρο της Περιστέρας για να δεχθεί ανάλογο αίτημα”, είπε ο κ. Αλέκος, ο οποίος πρότεινε να επανέλθει αίτημα για την Περιστέρα. Ο Σωτήρης Παπαχρήστος είπε ότι η δημοτική Αρχή χειρίζεται το θέμα με προχειρότητα, διότι αρχικά ενθάρρυνε το Σωματείο και τώρα προτείνει να πάει στην Περιστέρα. Με τον κ. Παπαχρήστο συμφώνησε και ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είπε ότι η παράταξή του συμφωνεί με το τοπικό συμβούλιο της Αύρας και προτείνει την Περιστέρα, καθώς επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Κοινότητας. “Να βλέπουμε με σοβαρότητα αυτούς που θέλουν να κάνουν οποιαδήποτε επένδυση και όχι με προχειρότητα”, κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος. “Στο Κτηματολόγιο δηλώθηκαν το 2015”, σημείωσε ο κ. Θώμος. Το αίτημα απορρίφθηκε ομόφωνα.

-Χορήγηση παράτασης προθεσμίας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων αναγνωρισμένου δικαιούχου δημοτικού οικοπέδου στην Κ. Παναγίας. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

-Ορισμός μελών στην Επιτροπή Καταλληλότητας για την επιλογή ακινήτου προς μίσθωση για τη μετεγκατάσταση τμήματος του 1ου Νηπιαγωγείου Καλαμπάκας. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

-Αίτημα Μπουκουβάλα Ελένης περί παραχώρησης χώρου για κατασκευή εικονοστασίου σε δημοτική έκταση της Κοινότητας Βλαχάβας. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

-Ομόφωνα Θετική γνωμοδότηση περί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη βιοτεχνία έτοιμου σκυροδέματος, φερόμενης ιδιοκτησίας της «ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕΒΕ» στην Κ. Διάβας.

-Ομόφωνα Αρνητική γνωμοδότηση περί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (15MW) στη θέση Ορθοβούνι & Ξηρόκαμπος των Τ.Κ. Ορθοβουνίου & Κακοπλευρίου, των Δ.Ε Καλαμπάκας και Χασίων, του Δ. Μετεώρων, της Π.Ε Τρικάλων.

-Το αίτημα της COMPASS OUTDOOR ADVENTURES περί μίσθωσης δημοτικών ακινήτων απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Ο Αντιδήμαρχος Νικόλαος Μπαντανίκας είπε ότι η Ταβέρνα και ο Νερόμυλος μπορούν να βγουν σε δημοπρασία, όχι όμως το Διοικητήριο. Μειοψήφισε ο κ. Τούλας.

-Αντικατάσταση παραιτηθέντος προέδρου της Κοινότητας Μαλακασίου του Δήμου Μετεώρων, Ευάγγελου Γερομίχος. Ορίστηκε ομόφωνα ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπαντανίκας.

-Έγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τριμηνιαία έκθεση υλοποίησης προϋπολογισμού Β΄τριμήνου 2022.

-Λήψη απόφασης περί δωρεάς και σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή μη ποσοστού (40 τ.μ.) ακινήτου από την Κοινότητα Μαυρελίου του Δήμου Μετεώρων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου για την κάλυψη αναγκών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Το θέμα τακτοποιείται και θα βγει σε δημοπράτηση. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η με αριθμό 3/2022 απόφασης του εκπροσώπου της Κ. Ματονερίου περί «Λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας Ματονερίου ως Πολιτιστικό-Λαογραφικό Μουσείο.»

-Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών Δήμου Μετεώρων για τη μετάθεση συντοπίτισσάς μας από τον Δήμο Αθηναίων στον δήμο μας. Μειοψήφισε ο Γιώργος Χαντζιάρας.

Για το θέμα των λυμάτων της Κορομηλιάς μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Διάβας, Λευτέρης Δημάσης (βλ. ΕΔΩ)

Αναβλήθηκε η λήψη απόφασης περί αιτήματος του Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιθέας για παραχώρηση κοινοτικής αίθουσας για τις ανάγκες του.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ