Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Μετεώρων

Το ανέκαθεν σημαντικό θέμα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, απασχόλησε απόψε το δημοτικό συμβούλιο Μετεώρων.

Ο Δήμαρχος κ. Αλέκος είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι ο “καθρέπτης” και το όραμα της δημοτικής Αρχής. ‘Εδωσε τα εύσημα στον Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας Παναγιώτη Κοτσόπουλο για τη σύνταξή του και τον χαρακτήρισε σφιχτό αλλά ρεαλιστικό, σύμφωνο και με τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία. Υπάρχουν στον προϋπολογισμό, όπως είπε, αρκετά έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής και έργα της νυν δημοτικής Αρχής, αλλά όχι του “Αντώνη Τρίτση”. “Προχωράμε σε νοικοκύρεμα του Δήμου με σωστό τρόπο, προσπαθώντας να εισπράξουμε παλιές οφειλές, και για πρώτη φορά κλείνουμε με θετικό πρόσημο τον απολογισμό του 2021, με ‘μαξιλάρι’ 300.000 ευρώ”, σημείωσε. Έκλεισε λέγοντας ότι είθισται να μην ψηφίζει η αντιπολίτευση τον προϋπολογισμό, αλλά κάλεσε τους επικεφαλής της να κάνουν την υπέρβαση και να τον ψηφίσουν.

Ο κ. Κοτσόπουλος είπε ο Δήμος πήρε 1,4 εκατ. ευρώ από έκτακτες επιχορηγήσεις και αυτό τον βοήθησε σημαντικά. “Ζούμε αποκλειστικά και μόνο λόγω των επιχορηγήσεων αυτών”, τόνισε ο κ. Κοτσόπουλος.

“Καλώς ήρθαν αυτά τα χρήματα, αλλά χρειάζεται χρηστή διαχείριση”, τόνισε ο κ. Λύπας.

Ο κ. Παπαμιχαήλ είπε ότι συνεδρίαση αυτή είναι η πιο σοβαρή κάθε έτους. Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια εικόνα αριθμών, διότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Είπε επίσης ότι πριν από την κατάρτιση του προϋπολογισμού πρέπει να προηγείται διαβούλευση και συνεργασία με φορείς και αντιπολίτευση. Είπε επίσης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να φέρει τη δική της πρόταση και το δικό της όραμα για ψήφιση και θα μπορούσε να εγκριθεί. Εκείνος είπε ότι δεν έφερε πρόταση, διότι δεν θα είχε τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό “προϋπολογισμό στασιμότητας και γραφειοκρατίας”. “Πρέπει η δημοτική αρχή να βρει άλλες πηγές εσόδων, πέραν των ΚΑΠ και των εκτάκτων χρηματοδοτήσεων”, είπε ακόμη ο κ. Παπαμιχαήλ. “Καταψηφίζουμε τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού, διότι είναι μακριά από τη δική μας”, είπε ο κ. Παπαμιχαήλ.

Ο κ. Κοτσόπουλος σημείωσε επίσης ότι η μισθοδοσία υπαλλήλων, αιρετών και ειδικών συμβούλων αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως και ότι περί τις 84.000 ευρώ θα δοθούν το 2022 για πρώτη φορά ως πάγιες προκαταβολές στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.

Ο κ. Χαντζιάρας είπε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύει ότι η δημοτική Αρχή δεν πρέπει να σιγοντάρει τις κυβερνήσεις, αλλά να στηρίζει τις λαϊκές οικογένειες.

Ο Χρήστος Παπαγεωργίου τόνισε ότι, αν δεν υπήρχαν οι έκτακτες επιχορηγήσεις, ο Δήμος θα βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση.

“Γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμαρχο, που έφερε τις έκτακτες επιχορηγήσεις”, παρενέβη ο κ. Θώμος.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε επίσης ότι οι δικαστικές αποφάσεις ενδέχεται να εξαλείψουν το “μαξιλαράκι” του ταμείου, κάτι που δεν απέκλεισε ο κ. Κοτσόπουλος.

Ο τέως Αντιδήμαρχος Οικονομικών και νυν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Τούλας, είπε ότι οι έκτακτες επιχορηγήσεις έρχονται διότι “μας παίρνει η μπάλα” κι εμάς μαζί με τους κυβερνητικούς δημάρχους που είναι πολλοί. “Δεν κάνατε τίποτα για το έλλειμμα του ταμείου”, είπε μεταξύ άλλων, “δεν ψηφίζω τον προϋπολογισμό”, κατέληξε ο κ. Τούλας.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι ο προϋπολογισμός δεν αφήνει προοπτική ανάπτυξης, ενώ επανέλαβε ότι αν δεν υπήρχε η νυν κυβέρνηση, για να δώσει τα χρήματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και για τις επιχορηγήσεις, ο δήμος μας θα είχε σοβαρό πρόβλημα.

Για όσα είπε ο κ. Παπαμιχαήλ είπε ότι έπρεπε εκείνος να θέσει το θέμα συνεργασίας πριν από ένα μήνα περίπου. “Αν θέλετε, να συνεργαστούμε την επόμενη χρονιά “, είπε, και κατέληξε ότι δεν ψηφίζει η παράταξή του τον προϋπολογισμό, που εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία.

Εγκρίθηκε τέλος το ολοκληρωμένο πλαίσιο Δράσης (ΟΠΔ) του οικ. έτους 2022, επίσης κατά πλειοψηφία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ