Να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν οι πρατηριούχοι

-

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

PETRELAIO

Την άρση του μέτρου της εξίσωσης και την επαναφορά του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 (60€/χιλιόλιτρο) εντός των επιτρεπτών ορίων της Οδηγίας 2003/96 της ΕΕ, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) από τον υπουργό Οικονομικών.

«Το υπ. Οικονομικών για την πάταξη του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2012 την εξίσωση του ΕΦΚ μ’ αυτόν του πετρελαίου κίνησης, αυξάνοντας τον κατά 450%, δηλαδή από 60 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 330 ευρώ.
Το μέτρο της εξίσωσης απέτυχε παταγωδώς, γιατί ήταν μέτρο επικοινωνιακής προχειρότητας κάποιων ανειδίκευτων συμβούλων που σε λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων τους, τα ξέρουν όλα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ.

«Η ΠΟΠΕΚ αντέδρασε από την πρώτη στιγμή, επισημαίνοντας τη λανθασμένη και αποτυχημένη εκ των προτέρων απόφαση εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Η παταγώδης αποτυχία του μέτρου συνίσταται στο ότι α) το λαθρεμπόριο και η νοθεία ζουν και βασιλεύουν β) χιλιάδες οικογένειες στερήθηκαν του αγαθού της θέρμανσης, για δύο ευτυχώς ήπιους χειμώνες 2012-2013 και 2013-2014 γ) ο τζίρος των επιχειρήσεων που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε κατά 70% με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς οικονομικών προβλημάτων και δ) στέρησε τα δημόσια έσοδα περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ, μόνον από τη μείωση της κατανάλωσης.

Η παταγώδης αποτυχία του μέτρου έχει διαπιστωθεί από τα στοιχεία του Γεν. Λογιστηρίου και έχει ομολογηθεί από κυβερνητικούς παράγοντες, όπως ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφ. Ανάπτυξης Γ.Γιακουμάτος.
Σήμερα, τις θέσεις της Π.Ο.Π.Ε.Κ για την επαναφορά του ΕΦΚ στα επίπεδα του 2011 (60€/χιλιόλιτρο), υιοθετούν πολλοί βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με κατάθεση σχετικών ερωτήσεων στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ με κατάθεση σχετικής τροπολογίας και άλλοι, όπως ο κ. Ν.Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαΐας, ο κ Δ. Αναγνωστάκης Βουλευτής Ευβοίας, ο κ Μ.Ουζουνίδης Βουλευτής Έβρου, ο κ. Ν.Κούζηλος Βουλευτής Πειραιώς, η κ. Ασ.Σκόνδρα Βουλευτής Καρδίτσας, η ΟΝΝΕΔ με επιστολή της στον Υπ. Οικονομικών, η ΓΣΕΒΕΕ και άλλοι.

Είναι καιρός ο υπουργός των Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στην άρση του μέτρου της εξίσωσης και την επαναφορά του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 (60 ευρώ/χιλιόλιτρο) εντός των επιτρεπτών ορίων της Οδηγίας 2003/96 της ΕΕ και, παράλληλα, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων να εφαρμόσει τις αδρανοποιημένες νομοθετικές διατάξεις (Ν.3784/2009, 4072/2012, 4177/2013) για την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών, σε όλα τα στάδια διάθεσης και διακίνησης καυσίμων, που εκκρεμούν από το 2009.
Για πολλές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας ο χειμώνας πλησιάζει και η αντιμετώπισή του θα είναι για πολλούς Έλληνες μία πολύ δύσκολη μαθηματική εξίσωση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ