Παρουσία εκατοντάδων πιστών τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Ο Αύγουστος για τον Ελληνισμό είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, αλλά γιορτάζει και άλλες τρεις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Τον Κοσμά τον Αιτωλό και την αποτομή του Ιωάννου του Προδρόμου.

Στις 6 Αυγούστου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, κατά την οποία ο Κύριος, αφού πρώτα μίλησε στους μαθητές του για τον θάνατο, τα πάθη και τη σταυρική Του θυσία, πήρε τρεις από αυτούς, ανέβηκε στο Όρος Θαβώρ κι εκεί «μετεμορφώθη ἔμπροσθεν αὐτῶν και ἔλαμψε το πρόσωπο αὐτοῦ ὡς ὁ ἥλιος, τα  δε ἠμάτια τοῦ αὐτοῦ ἐγένετο λευκά ὡς τό φῶς». Με τον τρόπο αυτό σφράγισε το μυστήριο της αιωνιότητας κι έδωσε μία πρόγευση απ’ αυτό που υπάρχει πέρα από τη φυσική πραγματικότητα.

Με μεγάλη λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μετεώρων (Μεγάλου Μετεώρου).

Εκατοντάδες πιστοί παραβρέθηκαν και φέτος, για να προσευχηθούν. Από πολύ νωρίς το απόγευμα μικροί μεγάλοι και παιδιά, αγνοώντας τον άσχημο καιρό, συνέρρεαν στη Μονή για να προσευχηθούν αλλά και για να γαληνέψουν από τα καθημερινά προβλήματα.

Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος και του ποιμενάρχου μας κ. Σεραφείμ τελέστηκε ο εσπερινός και ακολούθησε αρτοκλασία και το διάβασμα των σταφυλιών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ μίλησε για το ήθος, το πεφωτισμένο μυαλό και την προθυμία του νέου Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα και τον χαρακτήρισε άξιο τέκνο της Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτωνας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ, και μιλώντας για τη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είπε πως αυτή η γιορτή είναι η αφορμή ο καθένας από εμάς να «μεταμορφωθεί» εσωτερικά προς όφελος της κοινωνίας μας και του κοινού καλού.

Τέλος, ο καθηγούμενος της Μόνης Μεγάλου Μετεώρου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Νήφων Καψάλης ευχαρίστησε τον νέο Μητροπολίτη για την παρουσία του στη Μονή, τον Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ για την πατρική στοργή και αγκαλιά προς όλους τους οικιστές των Μονών, αλλά και όλους τους πιστούς, που με την παρουσία τους τίμησαν τον εορτασμό της Μονής.

Το απολυτίκιο:
Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστέ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου την δόξαν σου, καθώς ἠδύναντο. Λάμψον και ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, το φῶς σου το ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ