Το Βυζαντινό Μουσείο της Καλαμπάκας και ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Προς κ. Χρήστο Σινάνη, δήμαρχο Καλαμπάκας:

Κύριε Δήμαρχε, αναφέρατε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι σκοπεύετε στην Κωνστάντιο Σχολή Καλαμπάκας, παλαιό 2ο Δημοτικό Σχολείο και τελευταία Νηπιαγωγείο, να λειτουργήσετε Βυζαντινό Μουσείο.

Μάλιστα, πριν λίγο καιρό επισκεφθήκατε την περιοχή εσείς αλλά και ιερωμένοι και διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δεν γνωρίζω τι ακριβώς σκοπεύετε να κάνετε στον χώρο του κτηρίου αυτού, αλλά Βυζαντινό Μουσείο, όποιας μορφής, εκατό μέτρα κάτω από τον πραγματικά Βυζαντινό Μουσείο, τον Ναό της Παναγίας, αφ’ ενός μεν δεν θα είναι χρηστικό και αφ’ ετέρου θα είναι πλεονασμός.

Αν θέλετε να συγκεντρώσετε κάποια αντικείμενα της Βυζαντινής περιόδου, θα μπορούσατε αυτό να το κάνετε σε χώρο του Ναού της Παναγίας και όχι μακριά από αυτή, καθώς υπάρχει χώρος.

Μάλιστα, υπάρχει και έτοιμη μελέτη του μακαρίτη Κώστα Δεμίρη για τον χώρο στο νότιο τμήμα του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Τονίζω πως τότε είχε προσφερθεί ο Δήμος Καλαμπάκας -πρώτη θητεία του Βυρ. Μπουτίνα- να διαθέσει τα 20.000.000 δρχ. για την κατασκευή του έργου αυτού. Όμως, το υπουργείο πολιτισμού φρέναρε το έργο αυτό για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναφέρω.

Από τη δωρεάν αυτή μελέτη έγιναν -δυστυχώς μόνον- κάποιες εργασίες αντιστήριξης του ναού.

Έχω την άποψη πως ένα βυζαντινό Μουσείο, όποιας μορφής κι αν είναι αυτό, θα είναι μεγάλο σφάλμα να γίνει μακριά από τον Βυζαντινό Ναό της Παναγίας.

Αν ανακαινίσετε την Κωνστάντιο Σχολή, μήπως θα μπορούσατε να επαναφέρετε τα δύο αετώματα που υπήρχαν στις άκρες της νότιας πλευράς του κτηρίου και κάποιοι, όταν έγινε αλλαγή της στέγης, φρόντισαν να τα… εξαφανίσουν; Έτσι τους βόλευε!

Ιδού η Ρόδος ιδού και τα αετώματα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ” / ΤΥΠΟΣ & ΥΠΟΓΡΑΜΟΣ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ