Ι. Ζαχαράκη: «Μοιραστήκαμε τη χαρά της βράβευσης της Λέσβου στο Ντίσελντορφ»

-

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

«Είχαμε την τιμή να είμαστε παρόντες και να ζήσουμε τις ξεχωριστές στιγμές της απονομής του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη συναυλιακή αίθουσα Tonhalle στο Ντίσελντορφ, το οποίο φέτος απονεμήθηκε στον Δήμο Λέσβου και στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Καρά Τεπέ. Χαρήκαμε ιδιαίτερα για τη βράβευση του έργου που και εμείς υποστηρίζουμε, διότι η Λέσβος και οι πολίτες της με τη στάση που έδειξαν το αξίζουν», δηλώνει η κ. Ιωάννα Ζαχαράκη, Αντιπρόεδρος του Δικτύου Αιρετών Ευρώπης που κατάγεται από τη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας, ζει και εργάζεται στη Γερμανία και δραστηριοποιείται για τη συγκέντρωση χρημάτων προς υποστήριξη φορέων για την αντιμετώπιση επίκαιρων αναγκών στη Λέσβο.

Η κυρία Ζαχαράκη επισκέπτεται τακτικά την Λέσβο αφού ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης κατάγεται από τη Μυτιλήνη.

Ήταν συγκινητικά και τιμητικά για όλους που συμβάλλουν στις ανάγκες της Λέσβου τα λόγια του Ούγγρου μαέστρου της συμφωνικής ορχήστρας του Ντίσελντορφ Άνταμ Φίσερ κατά την απονομή του Βραβείου: «Οι πολίτες της Λέσβου αποδεικνύουν μεγάλο ανθρωπισμό, το δε Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ είναι ένα σύμβολο ελπίδας σε μία Ευρώπη, η οποία παίρνει όλο και περισσότερο μία απορριπτική στάση απέναντι σε ανθρώπους που καταδιώκονται από πόλεμο καθώς και από πολιτική και θρησκευτική καταπίεση. Με την καθημερινή του εργασία το Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ προφυλάσσει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που φτάνουν και ζουν εκεί».

Το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνοδεύεται με το ποσό των 10.000 € παρέλαβε ο κ. Σταύρος Μυρογιάννης, Διευθυντής του Κέντρου Φιλοξενίας Καρά Τεπέ αντιπροσωπευτικά για όλους που συμβάλλουν και βοηθούν στη Λέσβο. Τα σωστά λόγια βρήκε ο κ. Μυρογιάννης να εκφράσει τα ευχαριστήρια και την ανθρωπιά του νησιού:

«…Οι Έλληνες και οι Λέσβιοι ειδικά γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι πάει να πει προσφυγιά και μετανάστευση. Δεν ξεχνάμε την ιστορία μας. Θεωρούμε ότι δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το καθήκον μας σαν άνθρωποι προς τον συνάνθρωπο. Ένα καθήκον που το έχουμε μέσα μας και πηγάζει από την έννοια της φιλοξενίας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας».

«Η βράβευση της Λέσβου έδωσε χαρά και σε όλους τους φίλους μας και δωρητές από την περιοχή μας που και αυτοί δεν είναι λίγοι, αφού με την κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση του φιλικού, επαγγελματικού και πολιτικού μας κύκλου συλλέχτηκε στον κοινωνικό φορέα της Διακονίας του Solingen από το 2015 μέχρι σήμερα ένα ποσό πάνω των 185.000 € για ανάγκες στην Λέσβο. Ο κοινωνικός φορέας της Διακονίας (Diakonisches Werk Solingen) που διεκπεραιώνει αφιλοκερδώς το ποσό που συλλέγεται, φέρνει και την ευθύνη για την σωστή διεκπεραίωση και υλοποίηση του προγράμματος βοήθειας στην Λέσβο», τονίζει η κ. Ζαχαράκη.

Το μεγαλύτερο ποσό έχει διατεθεί ειδικά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο 2015, που οι ανάγκες ήταν μεγάλες για την αγορά τροφίμων, φαρμακευτικού υλικού, αγορά ηλεκτρικών συσκευών, όπως πλυντηρίων, κουζινών καθώς και κρεβατιών, στρωμάτων αλλά και για κατασκευές επιδιορθώσεις βόθρων σε καταλύματα προσφύγων, όπως το ΠΙΚΠΑ αλλά και για τη μεταφορά πολλών προσφύγων από τον Μόλυβο προς το λιμάνι.

Σήμερα χρηματοδοτούνται προγράμματα απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες και άλλες ομάδες που έχουν ανάγκη.

«Συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε με τοπικούς φορείς, όπως τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, την Ηλιαχτίδα, την Αγκαλιά, το ΠΙΚΠΑ και πολλούς άλλους. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο της Λέσβου κ. Σπυρίδων Γαληνό για τη στάση του στο προσφυγικό, καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς που εργάζονται ακούραστα και οι περισσότεροι αφιερώνουν αφιλοκερδώς τον ελεύθερό τους χρόνο για να βραβεύεται η Λέσβος για το ανθρώπινό της πρόσωπο και την αξιοπρεπή συμπεριφορά απέναντι στους καταδιωκόμενους από πολέμους συνανθρώπους μας. Στη Γερμανία και με την υποστήριξη του Γενικού Προξένου κ. Γρηγορίου Δελαβέκουρα πληροφορούμε με διάφορες εκδηλώσεις την εδώ κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους φίλους και συναδέλφους μας γύρω από τις επείγουσες ανάγκες στο νησί. Συνεχίζουμε τη διαφήμιση και θέλουμε να κερδίσουμε πολλούς για ένα ταξίδι στο όμορφο νησί της Σαπφούς.

Σημαντικό θεωρούμε επίσης το μήνυμα που στέλνουμε με τις εκδηλώσεις μας ότι η Ελλάδα προσφέρει πολλά, και είναι άδικο μία χώρα που ήδη πλήττεται από την οικονομική κρίση να αντιμετωπίζει και να σηκώνει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό, άλλες δε χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους», συμπληρώνει η κ. Ζαχαράκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ