Εξηγήσεις για το θέμα των λυμάτων της Κορομηλιάς ζητά ο “Συνήγορος του Πολίτη”

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Από τον Συνήγορο του Πολίτη στάλθηκε το παρακάτω έγγραφο αναφορικά με το θέμα της ρύπανσης των πηγών υδροδότησης της Διάβας από ανεπεξέργαστα λύματα του οικισμού Κορομηλιάς  προς το Τμήμα Περ/ντος & Υδροοικονομίας Δ/νση Υγείας & Κοιν. Μέριμνας της Π.Ε. Τρικάλων Περιφέρειας Θεσσαλίας και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευοης – Αποχέτευσης Καλαμπάκας και υπόψη του κ. Σινάνη Χρήστου, Δημάρχου:

“Σχετικά:
1. Το υπ’ αρ. 3343/17.11.2016 έγγραφο της Δ/νσης Υγείας Π.Ε. Τρικάλων
2. Το υπ’ αρ. οικ. 7990/144847/31.8.2016 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Τρικάλων

Θέμα: Ρύπανση των πηγών υδροδότησης της Κοινότητας Διάβας Δήμου Καλαμπάκας από ανεπεξέργαστα λύματα του οικισμού Κορομηλιάς

Αξιότιμες Κυρίες και Αξιότιμοι Κύριοι,

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο διαμεσολάβησης για την με κωδικό φακέλου 210314/15 υπόθεση σχετικά με το εν θέματι ζήτημα, έλαβε τα υπ’ αρ.1 και 2 σχετικά απαντητικά έγγραφα για τα οποία και ευχαριστεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες από τα οποία προκύπτουν εν συντομία τα εξής όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις για την υπόθεση:

– Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε στις 16.8.2016 στο χώρο καταγγελίας διαπιστώθηκε ότι οι δεξαμενές ήταν γεμάτες λύματα του οικισμού Κορομηλιάς
που διατίθενται ανεπεξέργαστα σε παρακείμενη έκταση κατάντι των δεξαμενών.

– Ο Δήμος Καλαμπάκας συνεπώς βρέθηκε ότι υποβαθμίζει το περιβάλλον κατά παράβαση του αρ. 28 του ν.1650/86 (όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 7 του ν. 4042/2012). Αναμενόταν η εξέλιξη της διαδικασίας επιβολής διοικητικού προστίμου από το ΚΕΠΠΕ.

– Συστάθηκε στο Δήμο να προβεί άμεσα σε ενέργειες ορθής διαχείρισης των λυμάτων και συγκεκριμένα προτάθηκαν τα εξής:

1. αδειοδότηση και κατασκευή εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων της κοινότητας Κορομηλιάς

2. κατασκευή αγωγού συλλογής και μεταφοράς των λυμάτων των υφιστάμενων μη σύννομων δεξαμενών στην εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού Καλαμπάκας

3. κατασκευή στεγανών δεξαμενών αποθήκευσης για τα λύματα του συγκριμένου οικισμού και εν συνεχεία μεταφορά τους με βυτιοφόρο στο βιολογικό καθαρισμό Καλαμπάκας, με την πρότερη σχετική αδειοδότηση.

– Όσον αφορά την ποιότητα του πόσιμου νερού του οικισμού Κορομηλιάς στις 5.7.16 διενεργήθηκαν δειγματοληψίες και αναλύσεις όπου διαπιστώθηκε ότι το νερό πληροί τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας2 πλην της θέση «βρύση πλατείας» όπου βρέθηκε μικροβιολογική ρύπανση. Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΚ το νερό στη βρύση αυτή δεν είναι του δικτύου αλλά προέρχεται από υπερχείλιση της πηγής δίχως να χλωριώνεται. Ωστόσο, αναφέρεται ότι στις 9.8.16 που πραγματοποιήθηκε επανέλεγχος δεν διαπιστώθηκε υπέρβαση των ελεγχόμενων παραμέτρων.

Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε τις υπηρεσίες που αποστέλλεται η παρούσα όπως ενημερώσουν το Συνήγορο του Πολίτη για την εξέλιξη της υπόθεσης και ειδικότερα για τα ακόλουθα:

1. Ποια είναι η εξέλιξη της διαδικασίας επιβολής προστίμου στο Δήμο Καλαμπάκας για τη διαπιστωμένη παράβαση διάθεσης των λυμάτων του οικισμού Κορομηλιάς;

2. Ποια λύση, από τις αναφερόμενες στο υπ’ αρ. 2 σχετικό, δρομολογείται για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Επισημαίνεται ότι είναι κρίσιμο να έχει
ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και κατασκευής των απαραίτητων υποδομών έως την επόμενη θερινή περίοδο, που αυξάνεται η ποσότητα των
λυμάτων λόγω επισκεψιμότητας.

3. Ποια μέτρα ελήφθησαν προκειμένου το νερό στη βρύση της πλατείας να καταστεί κατάλληλο σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Εν αναμονή της απαντήσεως σας επί των ανωτέρω, ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνδρομή σας στο διαμεσολαβητικό έργο του Συνηγόρου του Πολίτη και παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Με εκτίμηση
Ιωάννης Π. Σαγιάς Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη”.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τα λύματα της Κορομηλιάς αν το καλοσκεφτούμε, και το δούμε λίγο πιο ψύχραιμα δεν είναι τα μόνα, είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».
    Κακώς εστιάζουμε την κριτική μας και τις καταγγελίες εξ ολοκλήρου στα λύματα της Κορομηλιάς, τη στιγμή που τα λύματα της Διάβας από τις 16 Ιανουαρίου του 2016 και με εξαίρεση ένα χρονικό διάστημα, χύθηκαν ή χύνονται(;) στον Πηνειό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ