Προειδοποίηση για σοβαρά προβλήματα στα μάτια αν κοιτάζουμε συχνά την οθόνη του smartphone

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Μπορεί τα smartphones να έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας, αλλά μια οφθαλμίατρος αναφέρεται στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα μάτια και την όρασή μας αν κοιτάζουμε συχνά την οθόνη τους.
Η συχνή χρήση των λεγόμενων «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα μάτια και στην όραση, όπως επεσήμανε η Ναταλία Μπόσα, οφθαλμίατρος-χειρουργός του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Κέντρου (EMC).

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις στο «Prime», η επιστήμονας προειδοποιεί πως όταν χρησιμοποιούμε τα smartphones, ο αριθμός των αναλαμπών μειώνεται απότομα, γεγονός που προκαλεί αυξημένη μείωση και της δακρυϊκής μεμβράνης οπότε τα μάτια αρχίζουν να κοκκινίζουν και να ερεθίζονται.

Ως εκ τούτου, πολλοί μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στα μάτια, προσκολλώνται εύκολα σε υπερβολικά ξηρές τέτοιες δακρυϊκές μεμβράνες.
Ακόμα, η Ναταλία Μπόσα τόνισε: «Έχει αποδειχθεί ότι η μακροχρόνια εστίαση σε κοντινή απόσταση προκαλεί την ανάπτυξη και την εξέλιξη της μυωπίας στα παιδιά και οι ενήλικες μπορεί να παρουσιάσουν σπασμό και να τα βλέπουν όλα να είναι θολά ύστερα από λίγη ώρα. Αυτό μπορεί να είναι συνοδεύεται από μειωμένη απόδοση, ζάλη και πονοκεφάλους».
Επίσης, η συνεχής χρήση του smartphone επιβαρύνει τον λαιμό και τον αυχένα και η υπερένταση σε αυτή την περιοχή προκαλεί κυκλοφορικές διαταραχές στις σπονδυλικές αρτηρίες, οι οποίες παρέχουν αίμα στην οπίσθια περιοχή του εγκεφάλου όπου, συγκεκριμένα, βρίσκεται το οπτικό κέντρο.
Σύμφωνα με την ειδικό, οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν απότομη στένωση των οπτικών πεδίων έως και πλήρη βραχυπρόθεσμη απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια.
Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν μαύρα στίγματα μπροστά στα μάτια, τα οποία παρεμποδίζουν την αντίληψη του κειμένου ή των εικόνων συνοδεία πονοκεφάλου.
Η οφθαλμίατρος συνέστησε να μην δίνουμε smartphone σε παιδιά κάτω των εννέα ετών, καθώς αυτή είναι «η πιο ευάλωτη ηλικία», ενώ οι ενήλικες πρέπει να κοιτάζουν μακριά από την οθόνη του smartphone όσο το δυνατόν συχνότερα και να την κοιτούν από κάποια απόσταση.
Μάλιστα, η γιατρός επεσήμανε: «Το smartphone πρέπει, αν είναι δυνατόν, να είναι σε απόσταση 40-45 εκατοστών από τα μάτια, κάτι που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για παιδιά και εφήβους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ