Επιστήμονες εντόπισαν «συγγενή» του κορονοϊού σε νυχτερίδες στην Ταϊλάνδη

Η ανακάλυψη αυτή επεκτείνει την περιοχή στην οποία έχουν εντοπιστεί σχετικοί ιοί σε μια απόσταση 4.800 χιλιομέτρων

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Ένας ιός που μοιάζει πολύ με τον κορονοϊό, εντοπίστηκε σε νυχτερίδες σε καταφύγιο άγριας ζωής στην ανατολική Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι επιστήμονες εκτιμούν πως σχετιζόμενοι κορονοϊοί μπορεί να είναι παρόντες σε νυχτερίδες σε πολλές ασιατικές χώρες και περιοχές.

Η ανακάλυψη αυτή επεκτείνει την περιοχή στην οποία έχουν εντοπιστεί σχετικοί ιοί σε μια απόσταση 4.800 χιλιομέτρων. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «Nature Communications».

Οι επιστήμονες αναφέρουν στο άρθρο τους ότι το δείγμα ήταν μικρό και ο χώρος λήψης του περιορισμένων διαστάσεων (μόνο η Ταϊλάνδη), μα είναι βέβαιοι ότι κορονοϊοί με «υψηλό επίπεδο γενετικής εγγύτητας στον Sars-CoV-2 είναι ευρέως παρόντες σε νυχτερίδες σε πολλά κράτη και περιοχές στην Ασία».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο Sars-CoV-2 εμφανίστηκε σε ένα ζώο, πιθανότατα νυχτερίδα, πριν εξαπλωθεί στους ανθρώπους. Η ακριβής προέλευση του ιού παραμένει άγνωστη και διερευνάται από ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στην νέα έρευνα, η ομάδα του Lin-Fa Wang από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης εντόπισε έναν στενό συγγενή του Sars-CoV-2 σε νυχτερίδες σε ένα τεχνητό σπήλαιο σε καταφύγιο άγριας ζωής στην Ταϊλάνδη. Ο ιός που απομονώθηκε, ονόματι RacCS203, είναι πολύ κοντά στον γενετικό κώδικα του Sars- CoV-2 (επιδεικνύεται 91,5% ομοιότητα στα γονιδιώματά τους). Επίσης, σχετίζεται στενά με έναν άλλον κορονοϊό, τον RmYN02, που βρέθηκε σε νυχτερίδες στη Γιουνάν της Κίνας και παρουσιάζει 93,6% ομοιότητα στο γονιδίωμα του Sars-CoV-2.

Οι ερευνητές, που προέρχονταν από την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, την Κίνα, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, εξέτασαν αντισώματα στα νυχτερίδες και σε παγκολίνο στη νότια Ταϊλάνδη. Όπως λένε, τα αντισώματα ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν τον ιό της πανδημίας, κάτι που υποδεικνύει πως συγγενικοί στον Sars-CoV-2 κορονοϊοί κυκλοφορούν στη νοτιοανατολική Ασία.

ΠΗΓΗnewsbeast.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ