Τροφές που βλάπτουν το σπέρμα και δυσχεραίνουν τη σύλληψη

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Οι νεαροί άνδρες που καταναλώνουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε φυτοοιστρογόνα είναι πιθανό να βλάπτουν την αναπαραγωγική ικανότητά τους, όπως αναφέρουν επιστήμονες από την Ισπανία.

Τα φυτοοιστρογόνα, που αποκαλούνται έτσι επειδή μιμούνται τη δράση της ορμόνης του γυναικείου φύλου, των οιστρογόνων, ανήκουν σε μία μεγάλη ομάδα φαινολικών στοιχείων, γνωστών ως φλαβονοειδή: τα κουμεστάνια και οι ισοφλαβόνες είναι δύο από τους βασικότερους εκπροσώπους αυτής της τάξης.
Τα φυτοοιστρογόνα φαίνεται ότι ελαττώνουν την ταχύτητα των σπερματοζωαρίων και αυξάνουν το ποσοστό τους που φέρουν ανεπαρκή αριθμό χρωμοσωμάτων και επομένως δεν μπορούν να αναπαραχθούν.
Και οι δύο αυτές μεταβολές δυσχεραίνουν τη σύλληψη, λένε οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια.
Σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μία ομάδα φυσικών ουσιών της σόγιας μπορεί να βλάψουν την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.
Η σχετική μελέτη διεξήχθη με 25 εθελοντές, των οποίων τη διατροφή και τη γονιμότητα παρακολούθησαν επί σχεδόν δύο χρόνια.
«Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπείες υπογονιμότητας να αυξήσουν τα ποσοστά επιτυχίας των προσπαθειών τους», δήλωσε στην εφημερίδα Daily Mail ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανσίσκο Ντομίνγκεζ.
Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει πως τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες, καθώς και ότι υποδηλώνουν απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση σόγιας και την φτωχή ποιότητα σπέρματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ