3. ΣΑΜΙ-ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΙΜΑΟΥΪ: ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

RIMAOYI-PAISIOS-COVER

 

ΕΤΟΣ: 2011
ΣΕΛΙΔΕΣ: 80
ISBN: 978-960-98589-2-2

Λίγα λόγια από τον Πρόλογο του βιβλίου:
Η ζωή και τα έργα, τα θεία χαρίσματα και τα θαύματα του Γέροντα Παϊσίου, δεν θα μπορούσαν –σε καμία περίπτωση– να συμπυκνωθούν (όπως ανεπιτυχώς επιχείρησα) μέσα σε λίγες σελίδες! Όμως, το έκανα συνειδητά, για να προσφέρω (αν μπορέσω) μία σφαιρική εικόνα για το ποιος ήταν και είναι ο Γέροντας Παΐσιος, μέσα από ένα ανάλαφρο και εύκολα αναγνώσιμο βιβλιαράκι. Έστω κι αν αυτή η εικόνα που προσφέρω είναι κάπως λειψή, έστω κι αν είναι λίγο θολή. μου αρκεί να είναι σφαιρική.
Αυτό το αναζήτησα διότι διαπίστωσα ότι, ενώ πολλοί τον ξέρουν τον Γέροντα, οι περισσότεροι –στην πραγματικότητα– δεν γνωρίζουν παρά λίγα πράγματα γι’ αυτόν, ίσως από κάποια περιστατικά που κάπου άκουσαν ή κάπου διάβασαν, και ότι λίγοι είναι εκείνοι που τον γνωρίζουν καλά, αφού έχουν διαβάσει ένα –τουλάχιστον– από τα βιβλία που γράφουν για τον βίο του. Επίσης, το αναζήτησα επειδή οι περισσότεροι συμπολίτες μας ανήκουν στην κατηγορία ανθρώπων που δεν είναι διατεθειμένοι να διαβάσουν ένα βιβλίο επτακοσίων σελίδων, πολύ περισσότερο δε όταν το βιβλίο αυτό έχει ως βασικό του στοιχείο τα θεία!
Από ‘κει λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα να γράψω αυτό το βιβλιαράκι, που ο καθένας μπορεί εύκολα να διαβάσει κι έτσι να διαμορφώσει –μέσα σε λίγη ώρα– μία ολοκληρωμένη άποψη για το ποιος ήταν και είναι ο Γέροντας Παΐσιος.
Και προκειμένου η ανάγνωση του μικρού αυτού βιβλίου να είναι ακόμα ευκολότερη, διανέμεται δωρεάν. Άλλωστε δεν θα μπορούσε κανείς να «κερδοσκοπήσει» πάνω στον βίο τού Γέροντα Παϊσίου, ο οποίος –σ’ όλη του τη ζωή– ήταν ακτήμονας, και σε όλη τη μοναχική ζωή του ζούσε μόνο με τα ρούχα που φορούσε και μ’ ένα κονσερβοκούτι για «οικιακά σκεύη».
Αν μελετήσουμε τα βιβλία που έχουν γραφεί για τον Γέροντα, θα διαπιστώσουμε ότι για να γράψει κανείς γι’ αυτόν ένα πραγματικά ολοκληρωμένο βιβλίο, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χιλιάδες σελίδες! Αυτό το αναφέρω για να αντιληφθεί ο αναγνώστης τη δυσκολία που αντιμετώπισα στο να επιχειρήσω να συμπυκνώσω τις δύο χιλιάδες σελίδες σε μόλις ογδόντα! Γι’ αυτόν τον λόγο αναγκάστηκα να «οργώσω» τρεις χιλιάδες πεντακόσιες σελίδες, να επιλέξω προσεκτικά από αυτά κάποια γεγονότα και κάποια περιστατικά και ύστερα να τα χτίσω πετραδάκι-πετραδάκι σε μια συγκεκριμένη σειρά, βάζοντας ανάμεσα στα πετραδάκια αυτά τον δικό μου «αρμό». Με τέτοιον τρόπο μάλιστα που να υπάρχει στο κείμενο μία σωστή ροή, έτσι ώστε η ανάγνωσή του –από τον καθένα– να είναι εύκολη, κατανοητή και ευχάριστη. Προσέχοντας ωστόσο να μην υπάρχουν αλλοιώσεις στα περιστατικά και στα γεγονότα που αναφέρονται, και τα οποία έπρεπε επιπλέον να είναι επιλεγμένα με μεγάλη προσοχή, ώστε να είναι ενδεικτικά και αντιπροσωπευτικά.
Αυτό δεν το σημειώνω για να με επαινέσει ο αναγνώστης για το δύσκολο εγχείρημα, αλλά για να με κρίνει επιεικώς για το ισχνό αποτέλεσμα και άρα να με συγχωρήσει για τις όποιες παραλήψεις υπάρχουν.
Εύχομαι λοιπόν, με την ευχή τού Γέροντα Παϊσίου και με όλη μου την καρδιά, η ανάγνωση του βιβλίου αυτού να είναι αφορμή για την αναζήτηση και ανάγνωση των όσων βιβλίων αναφέρονται στον βίο του. Εύχομαι επίσης η ανάγνωση να είναι ευχάριστη μεν ωφέλιμη δε και να αποτελέσει (με τη χάρη τού Γέροντα) μία μικρή όαση δροσιάς και ελπίδας, μέσα στο απέραντο χάος της ρηχής καθημερινότητας που ζούμε σήμερα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο συγγραφέας είναι παιδίατρος. Ζει και εργάζεται στην Καλαμπάκα, κάτω από τη σκιά των Μετεώρων.
Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του, μετά το «Αχ! Να ‘μουν Αυτοκράτορας!» (1996).

 

Διόρθωση/ Επιμέλεια/ Σχεδίαση/ Ηλεκτρονική σελιδοποίηση: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣ. ΜΠΑΚΟΛΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ