Αρχική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 7. ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΥ: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ - 3000 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑ

7. ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΥ: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – 3000 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑ

-

KALAMPAKA-3000 XRONIA NEOTHTA

 

ETOΣ: 2015

ΣΕΛΙΔΕΣ: 144
ISBN: 978-960-98589-6-0

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΗ / ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣ. ΜΠΑΚΟΛΑΣ

 

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί από την Παρασκευή 3 Απριλίου το βιβλίο τού εκατονταετή Καλαμπακιώτη συγγραφέα Λάζαρου Αρσ. Αρσενίου με τίτλο «Καλαμπάκα – 3.000 Χρόνια νεότητα».

Πρόκειται για ένα βιβλίο των εκδόσεων «ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ», ένα βιβλίο ντοκουμέντο για τον ερευνητή, τον ιστορικό μελετητή, τον λαογράφο, τον ιστορικό του μέλλοντος αλλά και για τον απλό Καλαμπακιώτη, που μέσα από τις σελίδες του θα θυμηθεί, θα νοσταλγήσει και θα γνωρίσει τον ατελείωτο πλούτο της όμορφης πόλης μας, μιας πόλης που αναβλύζει ιστορία.

Η ύλη του βιβλίου διαρθρώνονται σε δώδεκα κεφάλαια. Η άρτια δομή του, η σελιδοποίηση, η επιμέλεια, η επιλογή του εξωφύλλου και των φωτογραφιών συνηγορούν ώστε αυτό «το μικρό βιβλιαράκι», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συγγραφέας του, να αποτελέσει ένα σημαντικό και σπουδαίο πόνημα.
Ουσιαστικά, το βιβλίο αποτελεί την «Ταυτότητα» της Καλαμπάκας.

Οι αρετές του έργου βρίσκονται στη απλή γλώσσα του στο περιεχόμενό του, αλλά και στα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την πολυετή πνευματική εργασία του Λάζαρου Αρσενίου.
Στοιχεία για την εποίκηση του Αιγινίου, για την Απελευθέρωση της Καλαμπάκας το 1881, για τους κατοίκους και τα αρχοντικά της Καλαμπάκας, για τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη κατά τον Μεσοπόλεμο, και πολλά ακόμη στοιχεία συνθέτουν το ενδιαφέρον αυτό πόνημα, που εκτείνεται σε 139 σελίδες.

Στο βιβλίο «Καλαμπάκα – 3.000 χρόνια νεότητα» ο συγγραφέας θέλησε να συγκεντρώσει τις εισηγήσεις του σε Συνέδρια της Καλαμπάκας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, τις ομιλίες σε εκδηλώσεις τού Πολιτιστικού Ομίλου Καλαμπάκας και άρθρα του σε εφημερίδες, με κάποιες προσθήκες κατά περίπτωση και να τα αφήσει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Τα γραφόμενα στο ολοκληρωμένο και καλαίσθητο βιβλίο αφορούν σε συμβάντα κατά την ιστορική διαδρομή των 3.000 περίπου χρόνων τής Καλαμπάκας.
Στο βιβλίο του Λάζαρου Αρσ. Αρσενίου αποτυπώνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα την πόλη αλλά και τη ζωή χιλιάδων κατοίκων της Καλαμπάκας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο όπου τα ιστορικά στοιχεία, ο πολιτισμός, τα ήθη, τα έθιμα αλλά και οι καθημερινές συνήθειες των Καλαμπακιωτών πλέκονται σ’ ένα ενιαίο κείμενο.
Ο συγγραφέας διαθέτει πνευματικό και φραστικό πλούτο. Το ύφος του είναι κατανοητό, ενώ η γλώσσα του είναι απλή και πρακτική.

Πρόκειται για ένα αληθινά πνευματικό βιβλίο, αποκύημα μιας πλούσιας εμπειρίας και διαδρομής. Ένα εποικοδομητικό έργο, ευεργετικό και κατάλληλο για όλους μας, ένα βιβλίο που ο χρόνος δεν θα μπορέσει να μαράνει.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην Καλαμπάκα υπό την αιγίδα του Δήμου μας την Κυριακή 19 Απριλίου και ώρα 7.00′ μ.μ. στην Αίθουσα “Νίτσας Λιάπη”.

ΕΦΗ ΔΟΥΛΗ

 

Βιογραφικό του Συγγραφέα

Ο Λάζαρος Αρσ. Αρσενίου γεννήθηκε τo 1915 στην Καλαμπάκα. Διετέλεσε συντάκτης περιοδικών και ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων. Με το κλείσιμο των «Θεσσαλικών Νέων» στη Δικτατορία του 1967 έγραφε επί 30 χρόνια (1969-1999) στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» Αθηνών.

Παράλληλα, έγραψε τα βιβλία: «Η Θεσσαλία στην Τουρκοκρατία», «Το Έπος των Θεσσαλών Αγροτών και οι εξεγέρσεις τους 1881-1993, «Ανατομία του Έπους 1940-41», «Η Θεσσαλία στην Αντίσταση», «Η Λάρισα στον Εμφύλιο», «Η δολοφονία του Κώστα Βιδάλη», «Γένεση του Εμφυλίου και Συνέπειες αυτού», «Ο Αντιστασιακός Τύπος στη Θεσσαλία», «Η Νίκη της Ελλάδας το 1940-41 στον Πόλεμο με την Ιταλία», «Τα Τσελιγκάτα» (Πρώτο Πανελλαδικό Βραβείο), «Η κατάπτωση στην ελληνική μουσική, κατάπτωση κοινωνική και εθνική», «Δημοτικοί και Ρεμπέτικοι χοροί και τραγούδια». Τα βιβλία του αποτελούν πηγή για Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ενώ «Η Θεσσαλία στην Αντίσταση» περιλαμβάνεται στο μάθημα για την Ευρωπαϊκή Αντίσταση, που διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο της Σορβώνης Παρισίων.

Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Αγωνιστή τής Εθνικής Αντίστασης, με μετάλλια του Δήμου Τρικάλων (αργυρό και χρυσό), και με άλλα διαφόρων πόλεων και Οργανώσεων, καθώς και με την απονομή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια Μεταλλίου του Ιδρύματος Μπότση για την προσφορά του στην πρόοδο της Δημοσιογραφίας. Στις 16-1-2015 ο ίδιος ο Πρόεδρος απένειμε στον ήδη εκατοντούτη Λάζαρο Αρσενίου τον Χρυσό Σταυρό τού Τάγματος Τιμής για τη σημαντική προσφορά του ως δημοσιογράφου και συγγραφέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

www.physionatsis.gr

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...