7. ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΥ: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – 3000 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

KALAMPAKA-3000 XRONIA NEOTHTA

 

ETOΣ: 2015

ΣΕΛΙΔΕΣ: 144
ISBN: 978-960-98589-6-0

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΗ / ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣ. ΜΠΑΚΟΛΑΣ

 

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί από την Παρασκευή 3 Απριλίου το βιβλίο τού εκατονταετή Καλαμπακιώτη συγγραφέα Λάζαρου Αρσ. Αρσενίου με τίτλο «Καλαμπάκα – 3.000 Χρόνια νεότητα».

Πρόκειται για ένα βιβλίο των εκδόσεων «ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ», ένα βιβλίο ντοκουμέντο για τον ερευνητή, τον ιστορικό μελετητή, τον λαογράφο, τον ιστορικό του μέλλοντος αλλά και για τον απλό Καλαμπακιώτη, που μέσα από τις σελίδες του θα θυμηθεί, θα νοσταλγήσει και θα γνωρίσει τον ατελείωτο πλούτο της όμορφης πόλης μας, μιας πόλης που αναβλύζει ιστορία.

Η ύλη του βιβλίου διαρθρώνονται σε δώδεκα κεφάλαια. Η άρτια δομή του, η σελιδοποίηση, η επιμέλεια, η επιλογή του εξωφύλλου και των φωτογραφιών συνηγορούν ώστε αυτό «το μικρό βιβλιαράκι», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συγγραφέας του, να αποτελέσει ένα σημαντικό και σπουδαίο πόνημα.
Ουσιαστικά, το βιβλίο αποτελεί την «Ταυτότητα» της Καλαμπάκας.

Οι αρετές του έργου βρίσκονται στη απλή γλώσσα του στο περιεχόμενό του, αλλά και στα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την πολυετή πνευματική εργασία του Λάζαρου Αρσενίου.
Στοιχεία για την εποίκηση του Αιγινίου, για την Απελευθέρωση της Καλαμπάκας το 1881, για τους κατοίκους και τα αρχοντικά της Καλαμπάκας, για τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη κατά τον Μεσοπόλεμο, και πολλά ακόμη στοιχεία συνθέτουν το ενδιαφέρον αυτό πόνημα, που εκτείνεται σε 139 σελίδες.

Στο βιβλίο «Καλαμπάκα – 3.000 χρόνια νεότητα» ο συγγραφέας θέλησε να συγκεντρώσει τις εισηγήσεις του σε Συνέδρια της Καλαμπάκας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, τις ομιλίες σε εκδηλώσεις τού Πολιτιστικού Ομίλου Καλαμπάκας και άρθρα του σε εφημερίδες, με κάποιες προσθήκες κατά περίπτωση και να τα αφήσει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Τα γραφόμενα στο ολοκληρωμένο και καλαίσθητο βιβλίο αφορούν σε συμβάντα κατά την ιστορική διαδρομή των 3.000 περίπου χρόνων τής Καλαμπάκας.
Στο βιβλίο του Λάζαρου Αρσ. Αρσενίου αποτυπώνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα την πόλη αλλά και τη ζωή χιλιάδων κατοίκων της Καλαμπάκας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο όπου τα ιστορικά στοιχεία, ο πολιτισμός, τα ήθη, τα έθιμα αλλά και οι καθημερινές συνήθειες των Καλαμπακιωτών πλέκονται σ’ ένα ενιαίο κείμενο.
Ο συγγραφέας διαθέτει πνευματικό και φραστικό πλούτο. Το ύφος του είναι κατανοητό, ενώ η γλώσσα του είναι απλή και πρακτική.

Πρόκειται για ένα αληθινά πνευματικό βιβλίο, αποκύημα μιας πλούσιας εμπειρίας και διαδρομής. Ένα εποικοδομητικό έργο, ευεργετικό και κατάλληλο για όλους μας, ένα βιβλίο που ο χρόνος δεν θα μπορέσει να μαράνει.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην Καλαμπάκα υπό την αιγίδα του Δήμου μας την Κυριακή 19 Απριλίου και ώρα 7.00′ μ.μ. στην Αίθουσα “Νίτσας Λιάπη”.

ΕΦΗ ΔΟΥΛΗ

 

Βιογραφικό του Συγγραφέα

Ο Λάζαρος Αρσ. Αρσενίου γεννήθηκε τo 1915 στην Καλαμπάκα. Διετέλεσε συντάκτης περιοδικών και ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων. Με το κλείσιμο των «Θεσσαλικών Νέων» στη Δικτατορία του 1967 έγραφε επί 30 χρόνια (1969-1999) στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» Αθηνών.

Παράλληλα, έγραψε τα βιβλία: «Η Θεσσαλία στην Τουρκοκρατία», «Το Έπος των Θεσσαλών Αγροτών και οι εξεγέρσεις τους 1881-1993, «Ανατομία του Έπους 1940-41», «Η Θεσσαλία στην Αντίσταση», «Η Λάρισα στον Εμφύλιο», «Η δολοφονία του Κώστα Βιδάλη», «Γένεση του Εμφυλίου και Συνέπειες αυτού», «Ο Αντιστασιακός Τύπος στη Θεσσαλία», «Η Νίκη της Ελλάδας το 1940-41 στον Πόλεμο με την Ιταλία», «Τα Τσελιγκάτα» (Πρώτο Πανελλαδικό Βραβείο), «Η κατάπτωση στην ελληνική μουσική, κατάπτωση κοινωνική και εθνική», «Δημοτικοί και Ρεμπέτικοι χοροί και τραγούδια». Τα βιβλία του αποτελούν πηγή για Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ενώ «Η Θεσσαλία στην Αντίσταση» περιλαμβάνεται στο μάθημα για την Ευρωπαϊκή Αντίσταση, που διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο της Σορβώνης Παρισίων.

Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Αγωνιστή τής Εθνικής Αντίστασης, με μετάλλια του Δήμου Τρικάλων (αργυρό και χρυσό), και με άλλα διαφόρων πόλεων και Οργανώσεων, καθώς και με την απονομή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια Μεταλλίου του Ιδρύματος Μπότση για την προσφορά του στην πρόοδο της Δημοσιογραφίας. Στις 16-1-2015 ο ίδιος ο Πρόεδρος απένειμε στον ήδη εκατοντούτη Λάζαρο Αρσενίου τον Χρυσό Σταυρό τού Τάγματος Τιμής για τη σημαντική προσφορά του ως δημοσιογράφου και συγγραφέα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ