1. ΜΕΤΕΩΡΑ: ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΤΟΣ: 2008
Σελίδες 144
ISBN: 978-960-98589-0-8

Το πρώτο εκδοτικό εγχείρημα των Εκδόσεων «Τα Μετέωρα».

Το βιβλίο αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος της UNESCO προς την κατεύθυνση κινητοποιήσεως των νέων για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, από το 10 Γυμνάσιο Καλαμπάκας. Είναι η δεύτερη έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου.

Λίγα λόγια από τον πρόλογο:

Η UNESCO έχοντας ως στόχο την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και ειρήνης μέσω της Εκπαιδεύσεως ανέπτυξε το διεθνές δίκτυο σχολείων (asp net), στο οποίο συμμετέχουν περίπου 7000 σχολεία από 171 χώρες. Τα σχολεία αυτά αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν διάφορα προγράμματα σχετικά με την ειρήνη, τον αμοιβαίο σεβασμό, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, τη μη βία, τη διαπολιτισμική μάθηση, την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.

Με πρόσφατη απόφαση της UNESCO δώδεκα χώρες του δικτύου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εργάστηκαν σε πιλοτικό επίπεδο προς την κατεύθυνση κινητοποιήσεως των νέων για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Το θέμα επιλογής έπρεπε να αναφέρεται σε ένα μνημείο, το οποίο έχει επιδράσει στον Παγκόσμιο Πολιτισμό και έχει συμβολική αξία για την ανθρωπότητα.

Η πόλη της Καλαμπάκας έχει το προνόμιο να βρίσκεται κοντά στα περίφημα μοναστήρια των Μετεώρων, τα οποία εδώ και πάνω από έξι αιώνες αιωρούνται στις κορυφές των πανύψηλων βράχων, που υψώνονται σ’ όλη τη γύρω περιοχή. Εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο για να θαυμάσουν και να προσκυνήσουν το μοναδικό αυτό μνημείο της φύσεως και των ανθρώπων.

Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας, το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μελέτη και ανάδειξη των μνημείων της περιοχής του, με μεγάλη χαρά και διάθεση ανέλαβε να υλοποιήσει, στα πλαίσια του Δικτύου, ένα πρόγραμμα με θέμα: «Κινητοποιώντας τους νέους για τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Μετέωρα».

Οι συνάδελφοι, οι οποίοι ανέλαβαν τη σχετική έρευνα και μελέτη, εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο και επιμέλεια, ώστε να επιτύχουν ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα, αντάξιο της σπουδαιότητας του μνημείου, που είχαν ως αντικείμενο σπουδής. Με την άρτια και επιστημονικώς τεκμηριωμένη εργασία τους, πετυχαίνουν απολύτως τον σκοπό τους, που είναι η μελέτη και ανάδειξη του μοναδικού μνημείου που λέγεται Μετέωρα σε όλες τις πτυχές του (φυσικό περιβάλλον – δημιουργία βράχων – ίδρυση μοναστηριών – ανάπτυξη μοναχικού βίου – αρχιτεκτονική και ζωγραφικός διάκοσμος των μονών – μικροτεχνία – συμβολή των μονών στην παιδεία του υπόδουλου γένους κατά την Τουρκοκρατία κ.α.).

Παράλληλα, καθηγητές και μαθητές, απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία στην ιστορική έρευνα και μελέτη.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της υλοποιήσεως του προγράμματος αυτού, διότι με το έργο τους προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο την περιοχή τους και την Ελλάδα γενικότερα.

Είθε να συνεχίσουν με το ίδιο μεράκι και στο μέλλον και να βρουν και άλλους μιμητές.

 

Στοιχειοθεσία-Σελιδοποίηση: Νικόλαος Βασ. Μπακόλας και Γεώργιος Βασ. Μπακόλας