Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ Πώς να αποφύγουμε μελλοντικές πανδημίες σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς

Πώς να αποφύγουμε μελλοντικές πανδημίες σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς

-

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ζούμε κάτι πρωτόγνωρο στα χρονικά, που αποτελεί την μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση του αιώνα. Ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου και έχει επηρεάσει δισεκατομμύρια συνανθρώπους μας, με χιλιάδες από αυτούς να έχουν χάσει τη μάχη με τον θάνατο.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν βγει να μιλήσουν για τον θανατηφόρο αυτό ιό, χωρίς όμως να λένε κάτι ουσιαστικό. Ανάμεσα σε αυτούς ωστόσο ξεχωρίζει η μορφή του Μπιλ Γκέιτς ο οποίος είχε προειδοποιήσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο 5 χρόνια πριν, στην ομιλία του στο TEDx το 2015, με τις προβλέψεις του να δείχνουν σήμερα προφητικές.

Ο ιδρυτής της Microsoft, με αφορμή τον ιό Έμπολα, μίλησε τότε για τις πιθανές παγκόσμιες πανδημίες του μέλλοντος και το πόσο απροετοίμαστες και ανοργάνωτες θα είναι οι χώρες, πολλές από τις οποίες προσέφεραν μηδαμινή χρηματοδότηση στα προγράμματα κατά των ιών.

Αν πράξουμε σωστά, μπορούμε να βρούμε και κάποια θετικά από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, παίρνοντας μαθήματα και προχωρώντας σε μέτρα για το μέλλον. Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μία λεπτομερή ματιά στο τι υποστηρίζει και προτείνει ο Μπιλ Γκέιτς για ανάλογες κρίσεις του μέλλοντος.

 

Κονδύλια για επιστημονική έρευνα

Στο ίντερνετ γινόμαστε καθημερινά δέκτες τεράστιας παραπληροφόρησης σχετικά με τον ιό. Ξεκινώντας από το ότι δεν υπάρχει, μέχρι το ότι είναι κάτι κατασκευασμένο από τον ίδιο τον άνθρωπο. Οι φήμες αυτές πολλές φορές οδηγούν ορισμένους συνανθρώπους μας να αψηφούν τις οδηγίες των ειδικών, εξαπλώνοντας έτσι τον ιό ακόμη περισσότερο.

Ο Μπιλ Γκέιτς απαντάει σε όλη αυτή την παραπληροφόρηση, αναφέροντας ότι μέσω της επιστήμης και μόνο πρέπει να γίνεται η διάγνωση των συμπτωμάτων του ιού, όπως θα γινόταν για οποιαδήποτε άλλη ασθένεια ή διαταραχή συμπεριφοράς, όπως για παράδειγμα μία απλή γρίπη ή τον εθισμό στον τζόγο.

Υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να χρηματοδοτούνται οι επιστημονικές έρευνες, ειδικά από τις πλούσιες χώρες. Συνεχίζει λέγοντας πως η δημιουργία και η δοκιμή των εμβολίων δεν θα πρέπει να κρατάει 18 μήνες όπως ισχύει μέχρι τώρα, αλλά να γίνεται πολύ γρηγορότερα. Προτείνει επίσης στις κυβερνήσεις να κάνουν εικονικές ασκήσεις για μελλοντικές εξάρσεις, χρησιμοποιώντας διαφορετικά σενάρια και μεθόδους, έτσι ώστε να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Η πολιτική των χωρών πρέπει να δίνει σαφώς μεγαλύτερη προτεραιότητα στην Υγεία και όχι στους πολέμους και τα όπλα.

 

Υποστήριξη του συστήματος Υγείας

Ο κλάδος που έχει δοκιμαστεί περισσότερο σε αυτή την κρίση είναι αυτός της Υγείας, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης καθημερινά. Πολλά από τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους και άλλα τα έχουν ήδη ξεπεράσει.

Στην Ελλάδα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα. Ωστόσο ο μικρός αριθμός τεστ που χορηγούνται φαίνεται να μην μας δίνουν ξεκάθαρη εικόνα για την χώρα μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήταν σαφής. Για να υπάρξει σωστή αντιμετώπιση του ιού, εκτός από τα περιοριστικά μέτρα, θα πρέπει να γίνονται τεστ για όλα τα ύποπτα περιστατικά.

Από την άλλη, στην Αμερική, μία από τις υπερδυνάμεις του πλανήτη, η οποία άργησε ιδιαίτερα να πάρει μέτρα, υπήρξε έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού εν μέσω πανδημίας, λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βλέποντας τέτοιες αντιθέσεις ο Μπιλ Γκέιτς επιμένει ότι για τη νίκη απέναντι στον κορωνοϊό χρειάζονται γιατροί και φάρμακα και όχι όπλα και βόμβες. Αυτό μπορεί να γίνει με επενδύσεις στην Υγεία, που φαντάζουν πολύ μικρές μπροστά σε αυτές που γίνονται για εξοπλιστικά προγράμματα και στις απώλειες τρισεκατομμυρίων που θα έρθουν λόγω του κορωνοϊού. Τρεις από τις προτάσεις του είναι οι εξής:

  • Να εκπαιδευτεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ώστε να βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο ετοιμότητας.
  • Να υπάρχει συνεχής εξειδίκευση των επιδημιολόγων, πράγμα που δεν υπήρχε κατά τη διάρκεια της έξαρσης του ιού Έμπολα.
  • Να διατηρείται απόθεμα υλικών και εξοπλισμού, τόσο για την προστασία του προσωπικού, όσο και για τον έλεγχο και τη θεραπεία των ασθενών.

Αυτά πρέπει να γίνουν σε όλες τις χώρες του πλανήτη και αν κάποια φτωχή χώρα δεν μπορεί να τα υλοποιήσει, τότε πρέπει να τη βοηθήσουν οι πλουσιότερες χώρες.

 

Εκμετάλλευση της στρατιωτικής τεχνογνωσίας

Όπως προαναφέραμε, σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη είναι εξοπλισμένες σαν αστακοί έχοντας ξοδέψει πολλά χρήματα στον στρατιωτικό τομέα.

Ακόμη και αυτό όμως μπορούμε να το μετατρέψουμε σε κάτι το θετικό για τη μάχη απέναντι σε μία παγκόσμια πανδημία. Ο στρατός έχει τις μεθόδους να αντιδρά αστραπιαία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Έτσι, για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα οχήματα του στρατού για να μεταφέρουν ιατρικό προσωπικό και υλικά σε περιοχές που πλήττονται σοβαρά από τον ιό, σε χρόνο μηδέν.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα κινητά νοσοκομεία που μπορούν να στηθούν από τον στρατό, όπως έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι στιγμής. Όμως χρειάζεται να γίνει πιο οργανωμένα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δημιουργία ενός ειδικού σώματος που θα συνδυάζει την ετοιμότητα του στρατού με την ιατρική, θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές, οι οποίες μπορεί να χάνονταν μέχρι να αντιδράσει μία κυβέρνηση.

 

Τήρηση αποστάσεων και αξιοποίηση της τεχνολογίας

Η πειθαρχία που έχουμε επιδείξει όσον αφορά την τήρηση αποστάσεων, τόσο έξω όσο και μέσα στο σπίτι, είναι κάτι για το οποίο έχει μιλήσει με κολακευτικά λόγια ο Μπιλ Γκέιτς. Σε μία μελλοντική πανδημία, πλέον ο κόσμος θα γνωρίζει πώς από το πρώτο λεπτό πρέπει να κρατήσει αποστάσεις, πράγμα το οποίο μπορεί να σώσει πολλές ζωές.

Σε αυτό βοηθάνε και οι νέες τεχνολογίες, μέσω των οποίων μπορούμε να μιλήσουμε στους αγαπημένους μας μέσω βιντεοκλήσεων, να μάθουμε για την υγεία τους, να περάσουμε ευχάριστα τον χρόνο μας, να εργαστούμε ή να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Η τεχνολογία, μας βοηθάει επίσης να βλέπουμε την εξάπλωση του ιού σε πραγματικό χρόνο και να ενημερωνόμαστε για αυτόν.

Έτσι εξηγείται και η μεγάλη αύξηση στο κατέβασμα εφαρμογών όπως το Skype και το Zoom ή σε λογαριασμούς e-banking, πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν και στο μέλλον.

Στην ομιλία του στο TEDx το 2015, ο Μπιλ Γκέιτς είχε τονίσει ότι το μόνο θετικό που μπορεί να βγει από την πανδημία του ιού Έμπολα είναι πως μπορεί να λειτουργήσει ως ένα προειδοποιητικό καμπανάκι για το μέλλον.

Όμως καμία κυβέρνηση δεν τον άκουσε τότε, με αποτέλεσμα καμία να μην είναι έτοιμη το 2020 στην εμφάνιση του κορωνοϊού, με τα γνωστά αποκαρδιωτικά αποτελέσματα. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Αν οι κυβερνήσεις αγνοήσουν ξανά αντίστοιχες φωνές, το πιο πιθανό ειναι στην επόμενη παγκόσμια πανδημία τα αποτελέσματα να είναι ακόμα χειρότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links:
www.thessalia-espa.grwww.efepae.gr,
www.aedep.grwww.espa.gr

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...