Νέος πρόεδρος του Eurogroup εξελέγη ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο. Ο 50χρονος Σεντένο, είχε την στήριξη των υπουργών Oικονομικών που ανήκουν στην Σοσιαλιστική ομάδα.

Στον δεύτερο γύρο, όταν η αναμέτρηση ήταν ανάμεσα σε εκείνον και τον Λουξεμβούργιο υπουργό Οικονομικών κ. Γκραμένια, η ομάδα των κεντροδεξιών υπουργών αποφάσισε να υποστηρίξει τον Πορτογάλο υπουργό.

Εκτός από την εκλογή του νέου πρόεδρου του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν σήμερα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών. Παρόλο που η συζήτηση ήταν σύντομη και o Γ. Ντάισελμπλουμ μίλησε νωρίτερα για μία «εξαιρετική» ολοκλήρωση της συμφωνίας που έγινε μέσα στα χρονικά πλαίσια, οι υπουργοί οικονομικών της Σλοβακίας, Ισπανίας και Ιταλίας εξέφρασαν την απογοήτευση αλλά και τον εκνευρισμό τους για την ποινική δίωξη των τριών εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν να αντιμετωπίσουν την ελληνική δικαιοσύνη.

Οσο για τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, εκτός του ότι προέρχεται από μία χώρα του Νότου και μάλιστα από χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, είναι απόφοιτος Οικονομικών του Harvard. Κατάφερε να αποκτήσει τον σεβασμό των συναδέλφων του, καθώς η οικονομία της Πορτογαλίας, κατάφερε, κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, να μειώσει περαιτέρω το έλλειμμά της, ενώ τα ομόλογα της χώρας έχουν αναβαθμιστεί από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors.

O Mάριο Σεντένο γεννήθηκε το 1966 στην πόλη Ολχάου της Πορτογαλίας. Σπούδασε Οικονομικά, αρχικά στο πανεπιστήμιο ISEG της Λισαβόνας αργότερα δε απέκτησε δύο μεταπτυχιακά, το πρώτο στα Εφηρμοσμένα Μαθηματικά από το ίδιο πανεπιστήμιο και το δεύτερο στα Οικονομικά από το Χάρβαρντ, από όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα.

Ορκίστηκε υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας το Νοέμβριο του 2015 ενώ έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Θεωρείται ειδικός στα ζητήματα της αγοράς εργασίας, πεδίο στο οποίο επικεντρώνεται και η πλειονότητα των επιστημονικών του δημοσιεύσεων.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here