Υποχεωτικό το self test από τη Δευτέρα 19/4 σε εργαζομένους ΟΤΑ, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Τις κατηγορίες των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα που καλούνται σε υποχρεωτική διενέργεια self test από τη Δευτέρα 19 Απριλίου ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων  συντακτών στο Υπουργείο Υγείας για τα self tests και την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Οι κατηγορίες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα για τους οποίους θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test είναι οι εξής:

 • οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
 • οι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού που απασχολούνται στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι
 • οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας
 • οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι

Στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε self test και δεν προσκομίζουν, κατά την προσέλευσή τους στην εργασία τους, δήλωση αρνητικού αποτελέσματος, η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα οι προαναφερόμενοι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν βεβαίωση του αποτελέσματος του self test από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συμπληρώσουν την δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Οι εργαζόμενοι για τους οποίος ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός, θα παραλαμβάνουν το self test από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος θα διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση των υπαλλήλων στην εργασία τους και θα έχει ισχύ μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος θα γίνεται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που οι εργαζόμενοι παρέχουν την υπηρεσία τους με φυσική παρουσία. Σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παρουσιαστεί στην εργασία του, δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέπτυξε τον σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίοι μετά τους μαθητές θα κάνουν το self test. Σημείωσε ότι πρόκειται για συμπληρωματική δράση που από τη Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση.

Διευκρίνισε ότι η προτεραιότητα που δόθηκε στηρίζεται στα ακόλουθα κριτήρια:

 • Στην ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της οικονομίας και του κράτους 
 • στα διαθέσιμα αποθέματα self tests με βάση τις παραδόσεις που έχουν γίνει και τον επαρκή εφοδιασμό των φαρμακείων σε όλη τη χώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά από τα 10.155 φαρμακεία και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 832.831 self tests.

 

Στον ιδιωτικό τομέα

Υποχρεωτικά θα είναι τα self tests σε μια σειρά επαγγελματικών χώρων του ιδιωτικού τομέα, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

Ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε πως τα self tests θα επεκταθούν στις εξής δραστηριότητες:

 • Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
 • Εστίαση
 • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κλπ.)
 • Υπηρεσίες καθαρισμού
 • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
 • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία. Θα πρέπει δε να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα.

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:

1. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

2. Κάθε εβδομάδα το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κλπ.

3. Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, με την ακόλουθη διαδικασία:

4. Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

5. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

6. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

7. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

8. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

9. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.

10. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

11. Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.

Για τις παραπάνω δραστηριότητες τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, μία φορά την εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης εκτιμώντας πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

Με αρνητικό αποτέλεσμα ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεοτικότητα των self tests.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων για τις υποχρεώσεις τους του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self tests επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ εάν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι επειδή η δωρεάν διανομή των self tests από τα
φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής
του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται
οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

ΠΗΓΗertnews.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ