Εμβολιασμοί Covid-19: Άνοιξε η πλατφόρμα για την ομάδα 60-64 ετών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Άνοιξε σήμερα Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμούς έναντι της νόσου Covid-19 για την ηλικιακή ομάδα 60-64 και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ηλικιακή ομάδα 75-79.

Όπως ανακοινώθηκε, η Ελλάδα παρέλαβε τις πρώτες 45.000 δόσεις από την εταιρεία Astra Zeneca και αναμένει περισσότερες παραλαβές τις επόμενες μέρες. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να διενεργήσουν εμβολιασμούς με το εμβόλιο αυτό σε ηλικίες κάτω των 65 ετών, διότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astra Zeneca θα διενεργηθούν στις 15 Φεβρουαρίου. Επιχειρησιακά θα αναπτυχθούν δυο παράλληλα συστήματα. Το ένα σύστημα θα είναι αυτό που διενεργούνται εμβολιασμοί αυτή την περίοδο στις ηλικίες από 80 και άνω και στο οποίο θα ενταχθεί και η ηλικιακή ομάδα 75-79 τις επόμενες μέρες, και το δεύτερο σύστημα θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Τα δυο παράλληλα αυτά συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα όπου διενεργούνται εμβολιασμοί με Astra Zeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η δυναμικότητα του συστήματος και θα ενεργοποιηθούν περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ. Υπολογίζεται να καλυφθούν οι ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79 που αντιστοιχούν σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας εντός του Μαρτίου, και μετά να πάρουν σειρά οι επόμενες ομάδες, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, θα ακολουθήσουν οι πολίτες από 18 έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου και μετά θα πάμε στον γενικό πληθυσμό.

Πώς κλείνονται τα ραντεβού

Στο πλαίσιο του ανοίγματος της πλατφόρμας των ραντεβού για εμβολιασμό σε επιπλέον ηλικιακές κατηγορίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την προ-κράτηση ραντεβού μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Επισημαίνεται λοιπόν όιτ όσοι πολίτες έκαναν την εγγραφή τους λίγο πριν (ή μετά) το άνοιγμα των ραντεβού για την ηλικιακή τους ομάδα δεν θα λάβουν SMS και πρέπει να κλείνουν τα ραντεβού τους για τον εμβολιασμό από τα υπόλοιπα κανάλια που έχουν διαμορφωθεί, δηλαδή την πύλη εμβολιασμού κατά Covid-19, τα φαρμακεία και τα ΚΕΠ.

Τονίζεται επίσης ότι η προ-κράτηση ραντεβού είναι μια πρόταση που κάνει το κράτος προς τους πολίτες με συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώρες και τοποθεσίες για τις δύο δόσεις του εμβολιασμού. Εφαρμόζεται μόνο για όσους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, διότι μόνο για αυτούς υπάρχουν εξακριβωμένα στοιχεία επικοινωνίας (αριθμός κινητού τηλεφώνου και email).

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα ραντεβού για μια ηλικιακή ομάδα, καταγράφονται όσα μέλη της είναι εγγεγραμμένα στην άυλη συνταγογράφηση, ώστε μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν τα ραντεβού να έχουν ολοκληρωθεί οι προ-κρατήσεις που θα προταθούν. Αυτό συμβαίνει, διότι πρέπει να εντοπιστεί το εμβολιαστικό κέντρο που είναι πλησιέστερο στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί, και να ληφθεί μέριμνα για τη διαθεσιμότητα ραντεβού σε ημερομηνίες και ώρες.

Έτσι, θα λάβουν SMS μόνο όσοι έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση περίπου μία εβδομάδα πριν ανοίξουν τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδα στην οποία ανήκουν. Περαιτέρω λεπτομέρειες και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ