Επιδόματα και με τόκο ζητά πίσω το ΙΚΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

IKA


Ραβασάκια σε χιλιάδες συνταξιούχους «ταχυδρομεί» το ΙΚΑ ζητώντας τους να επιστρέψουν το επίδομα συζύγου αναδρομικά για 10 έτη, διαπιστώνοντας εκ των υστέρων ότι οι συνταξιούχοι ελάμβαναν το επίδομα αυτό χωρίς να το δικαιούνται και μάλιστα θεωρώντας ότι το έπαιρναν γνωρίζοντας ότι παρανομούν.

Σύμφωνα με τον Ελέυθερο Τύπο ένα τέτοιο έγγραφο έφτασε στα χέρια συνταξιούχου και το ΙΚΑ του ζητά σήμερα να επιστρέψει με ετήσιο τόκο 5% όλα τα επιδόματα που πήρε για τη σύζυγό του από το 2002 μέχρι και το 2011, πληρώνοντας 4.225,18 ευρώ, ενώ το σύνολο των οικογενειακών επιδομάτων που εισπράχθηκαν στο διάστημα 2002-2011 ανέρχεται στα 2.881 ευρώ. Ζητούνται δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια από το επίδομα που θεωρεί το ΙΚΑ ότι κακώς πληρωνόταν στο συνταξιούχο για τη σύζυγό του. Μάλιστα, στην απόφαση καταλογισμού αναφέρεται ότι για το συμψηφισμό της οφειλής των 4.225,18 ευρώ, ο συνταξιούχος θα έχει πρόσθετη μείωση 264 ευρώ από τη μηνιαία του σύνταξη.

Το πρόβλημα είναι ότι το ΙΚΑ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στους συνταξιούχους να εξοφλήσουν με τη ρύθμιση των 100 δόσεων τυχόν οφειλές τους από παροχές που πήραν χωρίς να δικαιούνται. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι το ΙΚΑ θεωρεί «ενόχους» τους ίδιους τους ασφαλισμένους και όχι τις υπηρεσίες του που ενέκριναν την παροχή αυτή. Για το επίδομα συζύγου, ο νόμος λέει ότι οι συνταξιούχοι το λαμβάνουν εφόσον η σύζυγός τους δεν ασφαλίζεται και δεν συνταξιοδοτείται. Στην προκειμένη περίπτωση η σύζυγος είχε ασφάλιση και οι υπηρεσίες του Ιδρύματος όταν έβγαλαν τη σύνταξη όφειλαν να το ελέγξουν.

Δυστυχώς δεν το έκαναν και τα δικά τους λάθη και παραλείψεις το ΙΚΑ τα φορτώνει στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Την ίδια στιγμή το ΙΚΑ μέσα από το νέο επιχειρησιακό του σχέδιο για το 2015 και το 2016 σχεδιάζει σαρωτικούς ελέγχους για την επιστροφή παροχών και παράνομων συντάξεων από συνταξιούχους που δεν τις δικαιούνταν, ενώ οργανώσει σαφάρι για τους «απόμαχους» που εργάζονται και δεν το δηλώνουν. Επίσης, σχεδιάζει και πρόσθετα κίνητρα για τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στην πληρωμή των εισφορών τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ