Έρχονται ριζικές αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων το 2017

-

Το 2017 αναμένεται να είναι το έτος που θα καταγραφούν ριζικές αλλαγές στην φορολογία των αυτοκινήτων οι οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί από το οικονομικό επιτελείο και αφορούν αρχικά στα Τέλη Κυκλοφορίας 2018.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr η πρώτη αλλαγή στην φορολογία των αυτοκινήτων αφορά στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που τώρα επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω ο οποίος αποσυνδέεται από τον κυβισμό του κινητήρα και θα συνδεθεί με την Αξία Λιανικής προ Φόρων.

Μάλιστα πέραν την παραπάνω αλλαγής η επιβολή του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης θα πραγματοποιείται σε όλα τα εταιρικά αυτοκίνητα και όχι μόνο στο ένα από ολόκληρο στόλο με τον μεγαλύτερο κυβισμό που ισχύει σήμερα.

Μάλιστα σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η τελευταία προσθήκη αναμένεται να αποτελέσει το δεύτερο «χαστούκι» στην αγορά εταιρικών αυτοκινήτων καθώς το πρώτο ήρθε με τις φορολογικές αλλαγές που ήδη ισχύουν και αφορούν σε ποσοστό του ετήσιου μισθώματος που «μετατρέπεται» σε φορολογητέα ύλη για τον χρήστη.

Παράλληλα τα τεκμήρια διαβίωσης σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr δεν πρόκειται να αλλάξουν και θα παραμείνουν στα πολύ υψηλά επίπεδα που κυμαίνονται καθώς αποφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία!

Οι αλλαγές στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης

Ριζικές θα είναι οι αλλαγές στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης και σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr ο συγκεκριμένος φόρος αποσυνδέεται από τον κυβισμό του κινητήρα και συνδέεται με την Αξία Λιανικής προ Φόρων ενώ επίσης αποσυνδέεται και από τα τεκμήρια διαβίωσης που όπως προαναφέραμε δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Ειδικότερα ως «οδηγός» για την επιβολή του νέου Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης θα χρησιμοποιηθεί η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που έχει ψηφιστεί και αφορά στην φορολογία των εταιρικών αυτοκινήτων με κάποιες αλλαγές.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο η επιβολή του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης κυμαίνεται μεταξύ των Αξιών Λιανικής από 17.001 ή από 20.001 ευρώ ενώ υπάρχει μία ακόμη πρόταση που αφορά στην επιβολή του Φόρου από τις 14.001 ευρώ.

Τα ποσοστά επιβολής επί της Αξίας Λιανικής προ Φόρων δεν αναμένεται να αλλάξουν καθώς εξετάζεται να ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα ποσοστό δηλαδή 5% και 10% με έκπτωση έως και 50% εξαιτίας παλαιότητας για οχήματα από 6 έως και 10 έτη καθώς μόλις τα οχήματα περάσουν την 10ετία από την πρώτη ημερομηνία κυκλοφορίας τους εντός ΕΕ δεν θα επιβάλλεται Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης.

Ο λόγος άμεσης αλλαγής του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης είναι διπλός καθώς έχει αλλάξει ριζικά ο φορολογικός χάρτης στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου και πλέον τα ακριβά αυτοκίνητα δεν έχουν απαραίτητα κινητήρες μεγάλου κυβισμού και ο δεύτερος έχει να κάνει με τα εταιρικά αυτοκίνητα τα οποία αποτελούν σχεδόν το 60% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων στα καινούρια αυτοκίνητα και μέχρι σήμερα οι εταιρείες με στόλους οχημάτων «ξέφευγαν» από την πληρωμή του συγκεκριμένου φόρου.

Ειδικότερα αν μια εταιρεία με στόλο 200 εταιρικών αυτοκινήτων είχε 30 με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω τότε Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης επιβάλλονταν μόνο στο ένα εκ των 30 που είχε και τον κινητήρα με τον μεγαλύτερο κυβισμό. Στα υπόλοιπα 29 δεν επιβάλλονταν Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης.

Σύμφωνα με στελέχη από το οικονομικό επιτελείο με αυτό τον τρόπο το κράτος έχανε πολλά χρήματα ενώ παράλληλα είχε δημιουργηθεί και μια τεράστια αδικία καθώς αν μια οικογένεια είχε δύο οχήματα με κινητήρες από 1.929 και άνω κατέβαλε κανονικά Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης και για τα δύο και όχι για το ένα εξ αυτών.

Όσον αφορά στο νέο φορολογικό χάρτη που υπάρχει στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μειώσει στο ελάχιστο τον κυβισμό των κινητήρων τους ώστε να μπορέσουν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων αλλά οι τιμές των συγκεκριμένων αυτοκινήτων σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλές.

Άλλωστε αυτοκίνητα πολυτελή με μεγάλες διαστάσεις κινούνται πλέον ακόμη και από κινητήρες 1.200 κ.εκ. ή 1.500 κ.εκ. αλλά οι τιμές τους μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τις 40.000 ευρώ αλλά οι κάτοχοί τους «ξεφεύγουν» από την καταβολή Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης λόγω… μικρού κυβισμού του κινητήρα.

Επίσης τα αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες (άνω των 1.929 κ.εκ.) στα οποία επιβάλλεται ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης βρίσκονται είτε σε φορολογική ακινησία (κατατεθειμένες πινακίδες στην εφορία) είτε έχουν κλείσει 10ετία και οι ιδιοκτήτες του δεν πληρώνουν τον συγκεκριμένο φόρο.

Τέλη Κυκλοφορίας 2018

Αλλαγές θα έχουμε επίσης και στα Τέλη Κυκλοφορίας 2018, καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που επιθυμούσε στα φετινά Τέλη, και σύμφωνα με στελέχη από το οικονομικό επιτελείο οι αλλαγές θα ευνοήσουν τους ιδιοκτήτες παλαιότερων αυτοκινήτων και θα επιβαρύνουν εκείνους με νεότερα οχήματα.

Ειδικότερα το σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο αφορά στη δημιουργία ενός συστήματος στο οποίο θα συνυπολογίζονται οι εκπομπές CO2, η παλαιότητα αλλά και ο κυβισμός του κινητήρα ώστε να προσδιορίζεται το ύψος των Τελών Κυκλοφορίας 2018.

Οι ιδιοκτήτες που θα επιβαρυνθούν θα είναι εκείνοι που το αυτοκίνητό τους έχει κυκλοφορήσει για πρώτη φορά μετά την 1η/1/2007 ή την 1η/1/2008 των οποίων τα Τέλη Κυκλοφορίας θα υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 και όχι με τον κυβισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Enikonomia.gr, αν η αλλαγή αφορά τα αυτοκίνητα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από την 1η/1/2007 οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ενώ αν ισχύσουν για ΙΧ με 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1η/1/2008 τότε ο αριθμός του μειώνεται σε 1 εκατ. ιδιοκτήτες.

Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν και τα ποσά που αναλογούν στα γραμμάρια εκπομπής CO2 σε κάποιες κατηγορίες αυτοκινήτων, κυρίως ρυπογόνων και πάνω από 160 γρ. CO2.

Από την άλλη μεριά το οικονομικό επιτελείο όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει θέλει με κάθε τρόπο να μειώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας των παλαιότερων αυτοκινήτων και δη των οχημάτων που έχουν κλείσει 10ετία ώστε να δημιουργηθεί το κίνητρο για άρσεις ακινησίας από τους ιδιοκτήτες ΙΧ.

Μάλιστα στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η μείωση έως και 50% στα Τέλη Κυκλοφορίας ιδίως των αυτοκινήτων που έχουν κινητήρες πάνω από 1.929 κ.εκ. και μικρότερο ποσοστό μείωσης σε εκείνα που είναι μικρότερου κυβισμού.

enikonomia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Θαλάσσιος Κόσμος – Γεύματα στη Λαδόκολλα

Ο Θαλάσσιος κόσμος ΤΩΡΑ φέρνει στην Καλαμπάκα τα ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ. Ολοκληρωμένες συνθέσεις γευμάτων κλεισμένες στη λαδόκολλα που περιμένουν από εσάς απλά ψήσιμο. Χαρακτηριστικές προσφορές: • Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι μόνο 9,85 ευρώ • Σολομός με φαρφάλες μόνο 9,85 ευρώ. • Γαριδομακαρονάδα μόνο με 9,40 ευρώ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ... ΨΗΣΙΜΟ! Επωφεληθείτε από τη...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Άνοιξε η βαθύτερη πισίνα στον κόσμο

Η βαθύτερη πισίνα του κόσμο με βάθος 45,5 μέτρων, που προορίζεται για δύτες, άνοιξε αυτό το Σαββατοκύριακο κοντά στη Βαρσοβία. Το Deepspot, όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει υποβρύχια σπήλαια, ερείπια των Μάγια, όπως και ένα μικρό ναυάγιο για εξερευνήσει κανείς. Η πισίνα έχει γεμιστεί με 8000 κυβικά μέτρα νερό, ήτοι τον εικοσαπλάσιο όγκο...

Νίκη-πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ με ανατροπή πέτυχε η Εθνική

Με μεγάλη ανατροπή απέναντι στη Βουλγαρία, η εθνική κατάφερε να οδηγήσει τον αγώνα σε παράταση (71-71) και εν συνεχεία να επικρατήσει με 84-78, εξασφαλίζοντας πρόωρα την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2022. Τα τρίποντα του Γιάννη Αθηναίου (21π. με 6/9 τρίποντα), δύο στα τέλη της κανονικής διάρκειας, έναμε την...

Formula 1: Σοκαριστικό ατύχημα για τον Γκροζάν – Εξερράγη και κόπηκε στη μέση το μονοθέσιό του

Σοκάρει το ατύχημα που είχε ο Ρομέν Γκροζάν στο GP του Μπαχρέιν για το πρωτάθλημα της Formula 1, με τον πιλότο της Haas να χάνει το έλεγχο του μονοθεσίου του και να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα επάνω στα προστατευτικά διαζώματα της πίστας. Από τη σφοδρή σύγκρουση, το μονοθέσιο εξερράγη και...

Ευχές στον Δήμαρχο Μετεώρων από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου Διάβας

Ευχόμαστε σε όσους δοκιμάζονται από τον ιό, γρήγορη ανάρρωση. Ευχές και στον Δήμαρχο Μετεώρων και συντοπίτη μας κ. Θοδωρή Αλέκο. Του στέλνουμε την φωτογραφία αυτή, από την σημερινή Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Διάβας, έχοντας στην αγκαλιά μας τον Άγιο Δημήτριο, που πολύ αγαπά και τιμά. Σας περιμένουμε σύντομα κοντά...

Καλά στην υγεία του ο Δήμαρχος Μετεώρων – Ανυπομονεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του

Πέρασε ακριβώς μία εβδομάδα από τότε που ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος ανακοίνωσε ότι μετά από τεστ που έκανε διαγνώσθηκε με κορωνοϊό και ξεκίνησε η καραντίνα του. Ο κ. Αλέκος εισήχθη στην μονάδα covid του Νοσοκομείου Τρικάλων την περασμένη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 με ήπια συμπτώματα για καθαρά προληπτικούς...

Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας: Διαδικτυακή συνάντηση με τον συγγραφέα Στέφανο Ξενάκη

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με το γνωστό συγγραφέα κ. Στέφανο Ξενάκη. Θα υπάρξει μια ανοιχτή συζήτηση με τον συγγραφέα με τη μορφή ερωταποκρίσεων σχετικά με θέματα αυτοβελτίωσης, αυτογνωσίας και προσωπικής εξέλιξης, τα οποία υπηρετεί τόσο στα κείμενα του όσο και στις ομιλίες του. Ο κ....

Τροχαίο ατύχημα με εκτροπή αυτοκινήτου χθες το βράδυ στην Ε.Ο. Καλαμπάκας – Ιωαννίνων

Ένα τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στο 4ο Χλμ. της Εθνικής οδού Καλαμπάκας – Ιωαννίνων, ένα χιλιόμετρο περίπου πριν από την ΠΑΠ. Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο που είχε κατεύθυνση προς Καλαμπάκα βγήκε εκτός δρόμου με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές χωρίς ωστόσο, σύμφωνα πάντα με...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...