Υπάρχουν βιβλία που διαβάζονται και κλείνουν. Και υπάρχουν άλλα, που με έναν πιο εσωτερικό τρόπο, επιμένουν να συνεχίζουν να ρέουν λογοτεχνικά μέσα μας, ακόμη κι όταν η τελευταία σελίδα έχει ήδη γυρίσει.
Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται το νέο εγχειρίδιο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας για την Α΄ Γυμνασίου με τίτλο «‘Μες από φεγγερά περάσματα’ σε σύμπαν λογοτεχνικό», που εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», προτείνοντας όχι μια απλή ανθολόγηση κειμένων, αλλά μια συνειδητή κατασκευή αναγνωστικής εμπειρίας.
Υπό τη μορφή ενός «μαγικού παραθύρου» προς τον κόσμο της αφήγησης, το εγχειρίδιο καλεί τον αναγνώστη να περάσει από την απλή πρόσληψη των λογοτεχνικών κειμένων σε μια πιο ενεργή και συμμετοχική σχέση με αυτά, όπου η ανάγνωση γίνεται διαδρομή μέσα σε φωνές, εμπειρίες και πολιτισμικά σύμπαντα.
Το έργο φέρει και μια ιδιαίτερη εικαστική ταυτότητα, καθώς το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνηθεί από τη ζωγράφο Χρύσα Κιόρογλου με το έργο της με τίτλο «Unraveling Universe», το οποίο λειτουργεί ως οπτική μεταφορά ενός πολυσύνθετου και ανοιχτού λογοτεχνικού σύμπαντος.
Ο τίτλος του εγχειριδίου αντλεί έμπνευση από τον Οδυσσέα Ελύτη (Το Μονόγραμμα, Ποίηση, Ίκαρος, 2002), εντάσσοντας το έργο σε έναν διαρκή διάλογο με την ελληνική λογοτεχνική παράδοση.
Ένα σύμπαν κειμένων και διαλόγων
Το εγχειρίδιο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας για την Α΄ Γυμνασίου απαρτίζεται από 38 λογοτεχνικά κείμενα, τα οποία δεν λειτουργούν απομονωμένα, αλλά «συνομιλούν» με 20 παράλληλα κείμενα και ένα εκτεταμένο πολυτροπικό και διαπολιτισμικό υλικό. Η δομή αυτή δημιουργεί ένα πλέγμα σχέσεων ανάμεσα σε είδη, εποχές και οπτικές, μετατρέποντας τη διδασκαλία της λογοτεχνίας σε έναν χώρο διακειμενικής συνάντησης.
Η οργάνωση του περιεχομένου ακολουθεί τρεις βασικούς θεματικούς άξονες:
• Κοινωνική ζωή, όπου το εγώ συναντά τον άλλον μέσα από τη φιλία, την αγάπη, τον αλτρουισμό αλλά και τη σκιά της ξενοφοβίας
• Εξερεύνηση, όπου η φαντασία, η περιπέτεια και το παιχνίδι λειτουργούν ως μηχανισμοί υπέρβασης του καθημερινού
• Αυτογνωσία, όπου η εφηβεία, οι ήρωες και οι ηρωίδες συνθέτουν ένα πεδίο διαμόρφωσης ταυτότητας.
Μέσα από αυτή τη θεματική χαρτογράφηση, η λογοτεχνία παρουσιάζεται ως ένας δυναμικός χώρος, όπου οι εμπειρίες διασταυρώνονται.
Η ανθολόγηση ως λογοτεχνική και πολιτισμική επιλογή
Στον πυρήνα του βιβλίου δεν βρίσκεται απλώς η συγκέντρωση λογοτεχνικών κειμένων, αλλά μια συνειδητή πράξη επιλογής και οργάνωσης του λογοτεχνικού υλικού ως παιδαγωγικού και πολιτισμικού πεδίου συνάντησης και διαλόγου.
Η ελληνική λογοτεχνική παραγωγή συνυπάρχει με κείμενα της Παγκόσμιας λογοτεχνίας, συγκροτώντας ένα πεδίο, όπου η τοπικότητα και η οικουμενικότητα αλληλοφωτίζονται.
Η ανθολόγηση περιλαμβάνει κείμενα σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Κώστας Καρυωτάκης, η Ζωρζ Σαρή και άλλοι δημιουργοί που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της Νεοελληνικής λογοτεχνίας, προσφέροντας στους μαθητές τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με βασικές φωνές της λογοτεχνικής μας παράδοσης.
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η διαπολιτισμική διάσταση της επιλογής κειμένων, όπου η «ταυτότητα» των δημιουργών λειτουργεί ως φορέας εμπειρίας και μνήμης.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται έργα όπως του Αλβανού ποιητή Luan Xhuli («Στη στάση») και του Κούρδου ποιητή Huseyin Erdem («Από τα παιδικά μου χρόνια»), ως συνειδητή παιδαγωγική χειρονομία που αναδεικνύει τη λογοτεχνία της μετακίνησης, της μνήμης και της διαπολιτισμικής εμπειρίας.
Έτσι, η λογοτεχνία παύει να ορίζεται αποκλειστικά μέσα από εθνικά όρια και μετατρέπεται σε πεδίο πολλαπλών αφηγήσεων, όπου η εμπειρία του «άλλου» δεν είναι περιφερειακή, αλλά δομικό στοιχείο της αναγνωστικής πράξης.
Παιδαγωγική σκέψη ως θεωρητικό υπόβαθρο
Πίσω από τη σύνθεση αυτού του σημαντικού βιβλίου λογοτεχνίας διακρίνεται μια συνειδητή παιδαγωγική και θεωρητική πρόθεση, η οποία αντλεί από σύγχρονες θεωρίες της λογοτεχνίας και της διδακτικής. Η επιλογή των κειμένων βασίζεται σε αρχές όπως η εγγύτητα προς τη βιωμένη εμπειρία των μαθητών, η πολυπολιτισμικότητα αλλά και η διαπολιτισμικότητα.
Η διαδικασία ανάγνωσης οργανώνεται ως πορεία από την πρόσληψη στην ερμηνεία και στη δημιουργική γραφή, μέσα από έναν άξονα που συνοψίζεται στη δυναμική αλληλουχία: Διαβάζουμε – Συζητάμε – Γράφουμε – Ερευνούμε – Δημιουργούμε.
Η λογοτεχνία ως εμπειρία που συνεχίζεται
Η φιλοσοφία του εν λόγω βιβλίου συνοψίζεται στην πεποίθηση ότι η λογοτεχνία δεν ολοκληρώνεται με την ανάγνωση, αλλά συνεχίζει να δρα στο εσωτερικό του αναγνώστη. Η Α΄ Γυμνασίου γίνεται έτσι μια κρίσιμη μεταβατική βαθμίδα, όπου ο μαθητής δεν μαθαίνει απλώς να διαβάζει κείμενα, αλλά να διαβάζει τον κόσμο.
Έτσι, κάθε ανάγνωση δεν αποτελεί τέλος, αλλά εκκίνηση ενός νέου «φεγγερού περάσματος» — μιας διαρκούς κίνησης μέσα στο σύμπαν των λέξεων και της αφήγησης, όπου ο αναγνώστης δεν είναι απλώς θεατής, αλλά συνοδοιπόρος σε μια ανοιχτή, ατελείωτη εμπειρία νοήματος.
Η συγγραφική και επιστημονική ομάδα
Η ομάδα συγγραφής αποτελείται από τη Μαρία Δημάση (Καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), την Ευαγγελία Αραβανή (Σύμβουλο και Καθηγήτρια του Ε.Α.Π.) και τον Ιωάννη Γκουτσίδη (Πληροφορικό και Υποψήφιο Διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης), με επιστημονική επιμέλεια της Μαρίας Δημάση.
Σημαντική είναι επίσης η συμβολή της Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδη, Φιλολόγου και επιμελήτριας εκδόσεων του 2K Project Ε.Π.Ε., καθώς και η συμμετοχή της Καρολίνας Κωνσταντινίδου, Φιλολόγου και Διδάκτορος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των ψηφιακών μαθησιακών αντικειμένων.
Στο πλαίσιο των συντελεστών του έργου, αξίζει να σημειωθεί η καθοριστική συμβολή της πολύπειρης και πολυγραφότατης συντοπίτισσας μας Μαρίας Γρ. Δημάση, Καθηγήτριας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, μιας προσωπικότητας με έντονο αποτύπωμα στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χώρο της πατρίδας μας.
Η παρουσία της δεν λειτουργεί απλώς ως τυπική συμβολή, αλλά ως συνέχεια μιας ζωντανής σχέσης με τη λογοτεχνία και την παιδεία, που συνδέει και τον τόπο μας με τη σύγχρονη πνευματική παραγωγή.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, η συμμετοχή της κόρης της, Καρολίνα Κωνσταντινίδου, στο ίδιο εγχείρημα, στοιχείο που προσδίδει μια αίσθηση συνέχειας και μεταβίβασης της δημιουργικής εμπειρίας από γενιά σε γενιά.
Εύχομαι να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους Εκπαιδευτικούς μας προς όφελος της νέας γενιάς.
ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ!
* Η Έφη Κ. Δούλη, είναι Αρχειονόμος – Βιβλιοθηκονόμος με μεταπτυχιακό στις Ψυχοπαιδαγωγικές, Διδακτικές και Διαπολιτισμικές Προσεγγίσεις στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, ΔΠΘ.



























































