Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Η ομιλία της Π. Δριτσέλη στο σχέδιο νόμου «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και...

Η ομιλία της Π. Δριτσέλη στο σχέδιο νόμου «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις»

-

Έχω αποφασίσει να μην μιλήσω, ούτε να ασκήσω κανενός είδος κριτική στην Αξιωματική κυρίως Αντιπολίτευση, ιδιαιτέρως σε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο που έχει την δυνατότητα να επιλύσει τόσα προβλήματα και να δώσει ανάσα στην ελληνική κτηνοτροφία. Ενός νομοσχεδίου που φαίνεται ότι χαίρει και της εμπιστοσύνης αλλά και της ψήφου μεγάλης μερίδας των κομμάτων στην αίθουσα, αλλά πραγματικά η στάση της αντιπολίτευσης και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας είναι άνω ποταμών. Κύριοι συνάδελφοι δεν τρώγεστε, δεν πίνεστε.

Είναι απίστευτο αυτό το πράγμα που ακούμε από χθες και σήμερα όλη την ημέρα. Κανενός είδους αυτοκριτική για όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον χώρο της κτηνοτροφίας ειδικά, ο οποίος είναι ο πιο αδικημένος κλάδος των προηγούμενων ετών.

Οι κτηνοτρόφοι εκτός από το ότι μπορούν να προσφέρουν και προσφέρουν πολλά στην ελληνική οικονομία, στην διατροφική επάρκεια της χώρας, δεν είδαν καθόλου με το μέρος τους την Ελληνική πολιτεία, τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σε όλους τους τομείς αναφέρομαι. Έρχεστε εδώ και ουσιαστικά σε εμάς απευθύνετε όλο το ανάθεμα, όλα αυτά τα προβλήματα, λες και όλα τα δεινά στον αγροτικό κόσμο και στην ελληνική κτηνοτροφία δημιουργήθηκαν και προκλήθηκαν τους τελευταίους μήνες από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Αντί να έρθετε εδώ και όλοι μαζί να στηρίξουμε την αγροτιά, να στηρίξουμε την ελληνική κτηνοτροφία, να πείτε ένα μπράβο που επιτέλους κατορθώσαμε, η ηγεσία του Υπουργείου κατόρθωσε να πληρώσει ενισχύσεις και αποζημιώσεις ετών, από το 2010 και πριν, γιατί κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας δεν τα είχατε πληρώσει τόσα χρόνια; Γιατί αφήσατε τους Έλληνες κτηνοτρόφους αβοήθητους, χωρίς καμία ενίσχυση μόνοι τους να προσπαθούν να φέρουν σε πέρας όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν;

Ειδικά με το θέμα των βοσκοτόπων που έχαναν τα δικαιώματά τους, έχαναν τις ενισχύσεις τους, έβλεπαν πολλές φορές τα ζώα τους να πεθαίνουν από διάφορες ασθένειες, που με δικιά σας ευθύνη, ειδικά με τον καταρροϊκό πυρετό είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα. Αντί αυτού σήμερα έρχεστε και ουσιαστικά λέτε ότι όλα τα είχατε καλώς καμωμένα και ήρθαμε εμείς και τα καταστρέψαμε. Δεν θα συνεχίσω, νομίζω ότι την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο αγροτικός κόσμος και τον Γενάρη και τον Ιούλη αλλά και τον Σεπτέμβριο για το πόσο καλά τα καταφέρατε τα προηγούμενα χρόνια και έδειξε σε εμάς της εμπιστοσύνη του για να λύσουμε τα πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα.

Γίνεται πολλή συζήτηση όλο αυτό το διάστημα για τον αγροτικό κόσμο, για την αγροτική οικονομία, για τις δυνατότητές της. Όλοι μας συμφωνούμε στην ανάγκη αναβάθμισης της ελληνικής παραγωγής και της προώθησης των στρατηγικών μας πλεονεκτημάτων στο κρίσιμο πεδίο του πρωτογενούς τομέα. Ταυτόχρονα όλοι σε αυτή την αίθουσα έχουμε επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης της διατροφικής μας επάρκειας αλλά και την συνολικότερη ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου σε όλα τα επίπεδα.

Η ελληνική κτηνοτροφία, και εδώ επίσης φαντάζομαι ότι συμφωνούμε όλοι, βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο, με το κόστος παραγωγής να έχει αυξηθεί σημαντικά, με το εισόδημα των κτηνοτρόφων να έχει συρρικνωθεί και ταυτόχρονα, με την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από τις εισαγωγές να έχει αυξηθεί επικίνδυνα.

Θα είχε ενδιαφέρον να αναφέρουμε πολύ συνοπτικά ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία για τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία μας και για τα οποία θα πρέπει να βρούμε άμεσα λύσεις. Η χώρα μας, παρά την κτηνοτροφικής της παράδοση, δεν είναι σήμερα αυτάρκης ούτε σε σχέση με το κρέας, ούτε σε σχέση με το γάλα. Οι εισαγωγές μας στα δύο αυτά πεδία ανέρχονται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ταυτόχρονα, η κτηνοτροφία μας έχει απομακρυνθεί από τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα και σήμερα ασκείται κυρίως σταβλισμένα, με αποτέλεσμα να εξαρτάται από ζωοτροφές, τις οποίες εισάγουμε από το εξωτερικό δαπανώντας περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Αυτά όλα είναι διαπιστώσεις, όλα καλά, τα λέμε όλοι μας και συμφωνούμε. Το θέμα είναι ποιοι μπορούν να δώσουν απαντήσεις, και ποιοι τόσα χρόνια δεν έδωσαν απαντήσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα.

Σε αυτά τα προβλήματα λοιπόν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι έρχεται να απαντήσει το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο κάνει πράξει και σιγά σιγά βάζει ένα λιθαράκι σε αυτό που αποκαλούμε παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου επιχειρείται καταρχήν η μεγέθυνση της κτηνοτροφικής οικονομίας, μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής. Δεύτερον, δίδεται ώθηση στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές. Η προσπάθεια αυτή συνδέεται με την εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας, με την ορθολογική χρησιμοποίηση των διαθέσιμων βοσκήσιμων γαιών και με την αειφόρο διαχείρισή τους.
Επιχειρεί με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση να να επιστρέψει στον Έλληνα κτηνοτρόφο τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που επί αιώνες διατηρούσε. Να μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιεί τους ορεινούς και ημιορεινούς βοσκότοπους που διαθέτει η χώρα μας, να μπορεί να συμβιώνει με το δασικό περιβάλλον και να παράγει προϊόν που βασίζεται στην βόσκηση και όχι στην χρήση εισαγόμενων ζωοτροφών. Αυτή η επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι σε απόλυτα σωστή κατεύθυνση και μπορεί να δώσει σημαντική ανάσα στους παραγωγούς, που σήμερα δικαιολογημένα εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για αρκετά άλλα ζητήματα της επικαιρότητας.

Επιλύονται μια σειρά προβλημάτων που χρονίζουν, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων. Ρυθμίζεται το συγκεκριμένο θέμα το οποίο αποτελεί μια μεγάλη πληγή του ταλανίζει τους κτηνοτρόφους εδώ και πάρα πολλά χρόνια

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην παράταση που δίνεται για την λειτουργία των επαγγελματικών σχολών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πραγματικά πρόκειται για σχολές με απίστευτες προοπτικές και απίστευτες δυνατότητες. Είχα την τιμή να επισκεφτώ αρκετές φορές μία από αυτές και συγκεκριμένα την περιοχή της Καλαμπάκας όπου βρίσκεται η σχολή ξυλογλυπτικής. Είχα την ευκαιρία αρκετές φορές να επισκεφτώ και τους φοιτητές και να συνομιλήσω και με τους καθηγητές. Η δουλεία που γίνεται είναι καταπληκτική, υπάρχει ζήτηση από όλη την χώρα, γίνεται μοναδική δουλειά βγαίνουν τεχνίτες άριστοι, εξαιρετικοί οι οποίοι μάλιστα απορροφώνται και αμέσως στην αγορά εργασίας. Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολών αυτών είναι απολύτως σε θετική κατεύθυνση, αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα πια να σταθεροποιήσουμε την λειτουργία τους, χωρίς να χρειάζεται κάθε χρόνο να παρεμβαίνουμε νομοθετικά για να μπορέσουν αυτές οι σχολές να λειτουργήσουν. Οι σχολές έχουν ανάγκη και από διδακτικό προσωπικό και από ισχυροποίηση των υποδομών τους και σε αυτή την κατεύθυνση δεν βοηθάει το γεγονός ότι βρίσκονται πάντα υπό ένα καθεστώς προσωρινότητας. Καλό θα ήταν το Υπουργείο να σκεφτεί την μονιμοποίηση της λειτουργίας αυτών των σχολών και να άρει το καθεστώς προσωρινότητας στο οποίο έχουν υποβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι παρά τις όποιες αντιπολιτευτικές κορώνες και τις κινδυνολογίες που ακούγονται κατά καιρούς και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την τακτική που ακολουθεί, την στρατηγική που έχει για τον αγροτικό κόσμο, εμείς είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε διαμηνύσει σε όλες τις κατευθύνσεις ότι θα στηρίξουμε τους παραγωγούς της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Και για τον κτηνοτρόφο και για τον αγρότη θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, οι όποιες αρνητικές συνέπειες του συμβιβασμού μας με τους δανειστές να ισοσκελιστούν από θετικές παρεμβάσεις όπως είναι η σημερινή και οι οποίες μειώνουν ουσιαστικά και το κόστος παραγωγής. Θέλουμε στο πλευρό μας τον αγροτικό κόσμο και θέλουμε συγχρόνως και την αγωνιστική του διάθεση. Θα παλέψουμε μαζί του και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Γιατί ο αγροτικός κόσμος πρέπει επιτέλους να αποτινάξει από πάνω του όλες τις εξαρτήσεις που του έχουν φορτώσει οι προηγούμενοι στην πλάτη που τόσο υποκριτικά σήμερα φωνάζουν και μας κουνάνε το δάχτυλο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...