Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Η ομιλία του Χρ. Σιμορέλη στο Νομοσχέδιο για τις Βοσκήσιμες γαίες

Η ομιλία του Χρ. Σιμορέλη στο Νομοσχέδιο για τις Βοσκήσιμες γαίες

-

Ψηφίζεται στην ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από μεγάλη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και την επιστημονική κοινότητα, το σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες και άλλες διατάξεις. Είναι τεράστιας σημασίας για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά και για εμάς ως νομοθετικό σώμα, να εισάγονται και να γίνονται νόμοι του κράτους νομοσχέδια που στοχεύουν στην ανάπτυξη και τη στήριξη του αγροτικού τομέα. Με αυτές τις διάταξες πετυχαίνουμε τη στήριξη της κτηνοτροφίας και την αξιοποίηση, την προστασία και την σωστή κατανομή των βοσκοτόπων.

Θέλουμε, μέσα σε όρια επιστημονικά τοποθετημένα, για την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών και τη βιώσιμη ισορροπία των οικοσυστημάτων, να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερες εκτάσεις για τη βόσκηση των ζώων. Μέσα στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ήταν ότι, παρά τα υφεσιακά μέτρα που εκβιαστικά μας επιβλήθηκαν, θα προσπαθήσουμε με όρους δικαιοσύνης και ισονομίας να κάνουμε βήματα προς την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και κυρίως του πρωτογενούς τομέα αποτελούν προϋπόθεση για να απεμπλακούμε από την επιτροπεία των μνημονίων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι παράγουμε μόνο το 65% του κρέατος και το 70% του γάλατος που καταναλώνουμε. Εκτός από την διατροφική επάρκεια που είναι λογικό κάθε χώρα να επιζητεί, δαπανώνται ετησίως υπέρογκα ποσά για την εισαγωγή των τροφίμων που λείπουν από την ελληνική αγορά. Τα τελευταία χρόνια οι εισαγωγές κρεάτων και γαλακτοκομικών αγγίζουν περίπου το 40% των εισαγόμενων τροφίμων, με απώλεια περίπου 1,5 δις € ετησίως. Επίσης σημαντικό στοιχείο που μας δίνει η αιτιολογική έκθεση είναι ότι οι τροφές των ζώων αγγίζουν το 60% του κόστους παραγωγής μιας κτηνοτροφικής μονάδας. Άρα βλέπουμε ότι η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας πάσχει από το υψηλό κόστος παραγωγής, κυρίως λόγω του κόστους διατροφής. Αυτός ο παράγοντας δημιουργεί χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

Η περιορισμένη συμμετοχή των βοσκοτόπων στη σίτιση των ζωντανών είναι η βασική αιτία. Έχοντας πλήρη στοιχεία για την έκταση των βοσκήσιμων γαιών, μπορούν να υπολογιστούν η ικανότητα βόσκησης και ο αριθμός ζώων. Με αυτό το τρόπο μπορεί να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος στην παραγωγική αλυσίδα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρελθόν είδαμε πολλά σκάνδαλα στο κόσμο που αφορούσαν τροφές ζώων και στόχευαν στη μείωση αυτού του κόστους. Εδώ λοιπόν δεν θέλουμε να ταΐσουμε τα ζωντανά με χημικές τροφές, σε βάρος της ανθρώπινης υγείας, με σκοπό το κέρδος, αλλά να καταγράψουμε και να διανείμουμε τις βοσκήσιμες γαίες, που σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστήμονες μπορούν να αξιοποιηθούν.

Επιπλέον, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν απορροφά σωστά τις ενισχύσεις της κτηνοτροφίας και δεν αξιοποιεί σωστά τους βοσκοτόπους της με αποτέλεσμα να πληρώνουμε πρόστιμα που πολλές φορές ξεπερνούν τα 2,5 δις €. Άρα, να ένας λόγος παραπάνω να φτιάξουμε ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης των υπαρχόντων πόρων, για να απαλλαγούμε από τα επιπλέον κόστη.

Ο Υπουργός έχει κάνει σαφές ότι ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων είναι εκτός της ατζέντας. Η οικολογία ήταν, είναι και θα είναι στοιχείο της ταυτότητας μας. Την εποχή της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, είναι αναγκαίος ένας κοινωνικός και οικολογικός μετασχηματισμός της παραγωγικής διαδικασίας, στην κατεύθυνση μιας οικονομίας κοινωνικών αναγκών και περιβαλλοντικών αντοχών. Υπ’ αυτή την έννοια η σωστή διαχείριση των βοσκοτόπων, άρα και η αύξηση της παραγωγής των ζωοτροφών μπορεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουμε, να πηγαίνει παράλληλα με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Επίσης, πολύ θετικό είναι ότι δημιουργείται για πρώτη φορά στη χώρα μας Εθνική Γεωγραφική Βάση Δεδομένων των απαραίτητων βοσκήσιμων γαιών με τη χρήση της επιστήμης της γεωπληροφορικής. Η χαρτογράφηση, η συνεχής παρακολούθηση και η επικαιροποίηση θα διασφαλίσουν την βελτιστοποίηση της χρήσης σε εθνικό επίπεδο.

Τα στοιχεία μας δίνουν ότι οι εν δυνάμει βοσκήσιμες γαίες ανέρχονται στα 50 εκατ. στρέμματα. Είναι μία καλή αρχή. Οφείλουμε με προοδευτικά νομοσχέδια να διασφαλίσουμε ότι τούτη η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, με αποτροπή της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Για να πετύχουμε θέλουμε οργάνωση, σχέδιο και πολιτική βούληση για τομές και συγκρούσεις με κακές πρακτικές του παρελθόντος. Όλες μας οι ενέργειες πρέπει να εξυπηρετούν το συμφέρον του λαού και την ανάγκη για απεμπλοκή από τη λιτότητα. Έχουμε μπροστά μας αγώνα….

Σιμορέλης Χρήστος
Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...