Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας γιόρτασαν την Προστάτιδά τους Θεοτόκο στις 21 του Μήνα.
Όπως επισήμανε στην Ημερήσια Διαταγή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, «Όποιος κάνει το μοιραίο λάθος “να έρθει”, να το ξέρει από πριν ότι θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, νέα Σαλαμίνα και νέο 731», εκφράζοντας, παράλληλα, τη βεβαιότητά του ότι «τα Ελληνικά Όπλα θα δοξαστούν ακόμα μία φορά, δίνοντας τον αγώνα τον καλό, όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν».
Πράγματι, όπως είχα γράψει πρόσφατα στο περιοδικό «ΑΜΥΝΑ και ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ», η σταθερότητα και η αποφασιστικότητα είναι κυρίαρχοι παράγοντες ισχύος.
Ο πρώτος Πορτορικανός που κατόρθωσε να ανέλθει στο αξίωμα του Ναυάρχου του Αμερικανικού Ναυτικού, διοικητής της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, Horacio Rivera, δήλωνε το 1972 πως η αριθμητική δύναμη και το υλικό δεν καθορίζουν από μόνα τους τη στρατιωτική ισχύ, παρά μόνον σε συνδυασμό με την έντονη αποφασιστικότητα των στρατών και των λαών στην προάσπιση της εδαφικής τους ακεραιότητας και ανεξαρτησίας, την καλή εκπαίδευση, τον ενθουσιασμό και την άξια ηγεσία τον ενόπλων δυνάμεων.
Οι διαπιστώσεις αυτές παραμένουν επίκαιρες και όταν καλούμαστε να εξετάσουμε την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου διαστήματος.
Τα σπουδαιότερα στοιχεία της ελληνικής ισχύος, οι παράγοντες δηλαδή που θα καθορίσουν κατά πόσον οι δυνάμεις του Ερντογάν θα εξακολουθήσουν να αποτρέπονται από το να εισβάλλουν σε κάποιο από τα νησιά της ελληνικής επικράτειας ή από το να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο ή ακόμη και μία γενικευμένη σύρραξη είναι η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ και η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Για να κατοχυρώσουμε ότι η ασφάλεια την οποία εγκαταστήσαμε κατά το παρελθόν στις σχέσεις μας με την Τουρκία θα συνεχίσει να υφίσταται και στο μέλλον, υπάρχουν δύο απαραίτητες προυποθέσεις:
1ον) Ο επίδοξος εισβολέας δεν πρέπει να αμφιβάλλει πως εφαρμόζουμε αυτά που λέμε και πως,
2ον) η ισχύς και οι δυνατότητες των στρατιωτικών δυνάμεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι τέτοιες ώστε να τον κάνουν να καταβάλλει ένα τόσο υψηλό τίμημα το οποίο θα καθιστά απαγορευτική ακόμη και τη σκέψη της εισβολής.
Τέλος, στη διάσταση της διεθνούς πολιτικής, πρέπει να καταστεί σαφές στον Ταγίπ Ερντογάν πως οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα επιδείξουν και προς την Τουρκία, σε περίπτωση πολεμικής κλιμάκωσης της επιθετικότητάς της, την ίδια και ακόμη πιο σκληρή στάση με αυτήν που τήρησαν και τηρούν απέναντι στις αναθεωρητικές, φιλοπόλεμες δράσεις της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία.
Xρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD
Ψυχίατρος – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΕΑ
Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
chliapis@yahoo.gr