Ο εθελοντισμός με λίγα λόγια

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Η έννοια του εθελοντισμού έχει σχέση με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Με απλά λόγια σημαίνει ότι προσφέρεις σε οποιονδήποτε έχει ανάγκη χωρίς να περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα.

Ο εθελοντισμός είναι κάτι όμορφο και πραγματικά τιμή για όποιον το κάνει χωρίς να έχει ο ίδιος όφελος. Θυμόμαστε, ποιον εξυπηρέτησαν οι χιλιάδες εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, και σίγουρα δεν ήταν το Ολυμπιακό ιδεώδες.

Ο εθελοντισμός λοιπόν έχει δύο όψεις . Η μία όψη είναι αυτή της αλληλεγγύης και της αυτό-οργάνωσης , να παλεύεις με τους διπλανούς σου για την κοινωνία στην οποία ζεις. Η άλλη η πιο περίεργη και επικίνδυνη , ενέχει τον κίνδυνο να εκμεταλλεύονται την προσωπική σου ευαισθησία για να γίνεις δεκανίκι σε μια κατάσταση με την καλή σου θέληση.

Δε θα υποστηρίξω ότι πρέπει να σταματήσουμε να προσφέρουμε εθελοντικά τη βοήθειά μας σε όποιον την έχει ανάγκη, εφόσον φυσικά έχουμε τη γνώση, ώστε να ‘μαστε αποτελεσματικοί. Θα υποστηρίζω, όμως, πεισματικά πως θα πρέπει να ‘μαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο για ποιους θα το κάνουμε και πού θα προσφέρουμε. Τα όρια είναι λεπτά, και πρέπει να τα ανακαλύψουμε για να μη γινόμαστε άλλο πια θύματα των επιτήδειων.

Θεωρώ ότι ο εθελοντισμός είναι μία άλλη σύγχρονη και σημαντική μορφή της έννοιας του δημότη , του πολίτη. Όμως κάποιοι θεωρούν την συμμετοχή τους σε αυτή την προσπάθεια, έστω και μιά μέρα, ως μέσον αυτοδιαφήμισης και ικανοποίησης του εγώ τους. Αρέσκονται στο να διατυμπανίζουν την συμμετοχή τους.

Αυτός δεν είναι εθελοντισμός. Εθελοντισμός είναι προσφορά στο κοινωνικό σύνολο χωρίς τυμπανοκρουσίες και κομπασμούς . Κυρίως είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ξέρω πολλούς που εθελοντικά προσφέρουν και δεν μας ξεκουφαίνουν με τα κατορθώματά τους. Κίνητρο του εθελοντισμού αποτελεί η προσωπική ανάγκη του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά να προσφέρει αγάπη, θετική ενέργεια και προσωπική συμβολή σε κάποιο έργο χωρίς συμφέρον η ιδιοτέλεια.

Δεν είναι εθελοντισμός να ανεβαίνουμε στη κορυφή του καμπαναριού της Μονής και να φωνάζουμε για το μεγάλο κατόρθωμά μας για να μας βλέπουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Ευγένεια. Μία λέξη τόσο μικρή αλλά συνάμα τόσο σημαντική.
  Στην καθημερινότητά μας παρατηρούμε ότι η ευγένεια στους ανθρώπους σπανίζει. Σε κάποιους ανθρώπους ¨ξεχειλίζει¨. Σε άλλους δε απουσιάζει παντελώς.
  Η ευγένεια είναι αρετή και την καλλιεργούμε από τα παιδικά μας χρόνια. Κατά κάποιον τρόπο είναι ένας τρόπος έκφρασης. Η κοινωνία μας σήμερα είναι τόσο μίζερη και απάνθρωπη που η ευγένεια ¨φαντάζει¨ σαν μία όαση. Η ευγένεια στον άνθρωπο είναι αρετή. Μία αρετή που δυστυχώς τείνει να εξαφανιστεί. Το επίπεδο ενός ανθρώπου φαίνεται από τον τρόπο που θα μιλήσει. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που δε σκέφτονται πριν μιλήσουν. Οι άνθρωποι δίχως ενσυναίσθηση νοιάζονται μόνο για το εγώ τους και όχι για το γενικό σύνολο. Πόσο συχνά επικροτούμε τους άλλους; Πόσες φορές σχολιάζουμε κάτι/κάποιον με θετικό πρόσημο; Πόσο δύσκολο είναι να είμαστε απλά ευγενικοί με όλη τη σημασία της λέξεως; Να χαιρετίσουμε με αυθεντικό χαμόγελο και όχι ψεύτικο, να πούμε στον άλλον κάτι που δε μας αρέσει με ευγενικό τρόπο και όχι απλά για να του κάνουμε υπόδειξη; Πόσο δύσκολο είναι πια να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες στη ζωή μας;
  Συχνά αναρωτιόμαστε αν η ευγένεια ενός ατόμου αποσκοπεί σε κάτι άλλο. Τόσο δυσεύρετη πλέον είναι η ευγένεια στον κόσμο μας!
  Αυτή η αρετή, όμως, αντανακλάται στον καθρέφτη του προσώπου μας. Όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους.
  Ο ευγενής άνθρωπος είναι με το χαμόγελο ακόμα κι αν δεν είναι καλά, ο ευπρεπής θα σιωπήσει ακόμα κι αν μέσα του επικρατεί το χάος. Δε θα σε προσβάλλει ακόμα κι αν ξέρει πως έχει δίκιο σε πολλές περιπτώσεις. Θα βοηθήσει όπου μπορεί δίχως κανένα όφελος.
  Ευγένεια σημαίνει καλλιέργεια ψυχής. Σημαίνει καλύτερες σχέσεις με τους άλλους, σημαίνει θετική αύρα.
  Γι΄ αυτό, αν βρείτε ανθρώπους με ευγένεια προσπαθήστε να τους κρατήσετε κοντά σας. Είναι δυσεύρετοι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img