Ποιός είσαι και τι θέλεις

-

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΝΟΥΛΗ

Πολλοί άνθρωποι κουβαλάνε πολλές πεποιθήσεις και λίγη Γνώση. Σταχυολογούν από εκείνες τις «γνώσεις» που ταιριάζουν και επιβεβαιώνουν τις πεποιθήσεις τους, παρά το αντίθετο, δηλαδή, να διαμορφώνουν πεποιθήσεις σύμφωνα με την Γνώση που έχουν την τύχη να αποκτούν.

Οι «γνώσεις», δηλαδή βιβλιογραφικά, υπάρχουν για όλα τα γούστα, όλα τα χούγια ή για κάθε ανασφάλεια. Θες να πιστεύεις στον θεό ή κάτι άλλο τέλος πάντων; Δεν σου φθάνουν τρεις ζωές για να διαβάσεις τα συγγράμματα που συμφωνούν, δηλαδή επιβεβαιώνουν, με την προδιάθεσή σου. Θες να είσαι άθεος; Χιλιάδες σοφοί σου παρέχουν τα διανοητικά βόλια να οχυρωθείς πίσω από την πεποίθησή σου.

Λίγες φορές θα υποψιαστείς ότι το να πιστεύεις σε οτιδήποτε δεν είναι παρά οι δύο όψεις του ίδιου μεταφυσικού νομίσματος, που το χρησιμοποιείς για να αγοράσεις λίγη γαλήνη και βεβαιότητα σε ένα κόσμο αταξίας και φόβου. Και ίσως είναι φρόνιμο να κατανοείς ότι αυτό σου γίνεται και να μην δίνεις στα γιατρικά του φόβου σου αξία που δεν έχουν. Και αν πάλι έχουν, κι έχεις εσύ το δίκιο και το όραμα, δείξε σε αυτόν που τυραννιέται την συμπόνια και την μεγαλοψυχία αυτουνού που του δωρήθηκε η Γνώση.

Το πνεύμα και η ψυχή είναι ακριβώς όπως το σώμα. Αν δεν τα ταΐζεις ατροφούν. Αν πάλι τα ταΐζεις σκουπίδια τότε θα αρρωστήσουν. Έτσι λοιπόν αν δεν ταΐζεις την ψυχή σου με θέληση και καθαρή συνείδηση θα αρρωστήσει. Αν τρέφεις το πνεύμα σου με κακές και ηλίθιες σκέψεις, πληροφορίες και ξερές γνώσεις, παράγεις κακής ποιότητας ουσίες. Το σώμα απλώς αυτές τις αντιδράσεις τις κάνει πιο φανερά. Σε προειδοποιεί πιο άμεσα. Και είναι λογικό γιατί το σώμα είναι ο οίκος που φιλοξενεί και τα υπόλοιπα.

Μπορείς να σταθείς μια στιγμή και να σκεφτείς: ποιος είσαι και τι θέλεις. Όχι μέσα στα πλαίσια μιας οποιασδήποτε θεολογίας πόσο μάλλον δομημένης θρησκείας, αλλά ως αντανάκλασης μιας εσωτερικής πληρότητας, μιας πνευματικής αυτάρκειας εις θέσιν να σ’ απελευθερώσουν επί της ουσίας. Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση. Αρκεί να μην ξεχνάει την γεωγραφία του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ