Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Υδροξυχλωροκίνη VS COVID-19…

Υδροξυχλωροκίνη VS COVID-19…

-

Η Υδροξυχλωροκίνη, φαρμακευτική ουσία γνωστού εμπορικού σκευάσματος που δίνονταν μέχρι πρότινος ελεύθερo από τα φαρμακεία, ευτυχώς πλέονκατόπιν γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ) στις 19/03/2020, με περιορισμένη συνταγή από ειδικό ιατρό φυλασσόμενη επί διετία, είναι μία δραστική ουσία που ενδείκνυται και χορηγείται για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του συστηματικού ερυθρυματώδη λύκου, της πορφύρας και της ελονοσίας.

Επίσημη ἐνδειξη για την αντιμετώπιση της ιογενούς λοίμωξης από τον COVID-19 δεν υπάρχει. Ο μόνος που θα κρίνει την λήψη της Υδροξυλχωροκίνης είναι ο ειδικός και μόνο θεράπων ιατρός σας και κανένας άλλος καθώς δεν επρόκειτο για απλή φαρμακευτική ουσία.

Ο τρόπος με τον οποίον δρά, για τις επίσημες ενδείξεις της, η Υδροξυχλωροκίνη, είναι πρακτικά άγνωστος. Ίσως εμποδίζει αντιδράσεις αντιγόνου-αντισώματος αλλά και τις αντιδράσεις του συμπληρώματος. Επίσης αναστέλλει την χημειοταξία των ηωσινοφίλων και των ουδετερφίλων που εμπλέκονται σε πληθώρα αντιδράσεων του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η Υδροξυλχωροκίνη αλληλεπιδρά με 170 γνωστές φαρμακευτικές ουσίες κάποιες από τις οποίες είναι ευρείας χρήσης όπως οι Αζιθρομυκίνη, Ερυθρομυκίνη, Φορμοτερόλη, Ολανζαπίνη, Κουετιαπίνη, Σοταλόλη, Σιπροφλοξασίνη, Αμιοδαρώνη αλλά και άλλες με τις οποίες αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών καρδιακών αρρυθμιών. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις είναι τέτοιου βαθμού που απαιτούν την χρήση εναλλακτικού φαρμάκου.

Στις εγκυμονούσες, με βάση την κατάταξη του FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμκάκων) κατατάσσεται στην κατηγορία Γ που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται με προσοχή όταν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων στους οποίους τίθεται η μητέρα και το παιδί.
Σαφέστατα, όπως όλα τα φάρμακα έτσι και η Υδροξυχλωροκίνη, δεν στερείται ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ των οποίων, μυική αδυναμία, απλαστική αναιμία, οπτικές διαταραχές, καρδιομυοπάθεια, καρδιακές αρρυθμίες, ίλιγγος, βρογχόσπασμος, υπογλυκαιμία, δυσκινησία, ζάλη, συνδρόμο Stevens-Johnson, τοξική επιδερμικήνεκρόλυση κλπ.

Υπάρχουν αναφορές για απειλητική και μοιραία καρδιομυοπάθεια αλλά και για μη αντιστρεπτές βλάβες στην νεφρική λειτουργία καθώς το 60% της Υδροξυχλωροκίνης απεκκρίνεται μέσω των ούρων. Ο κίνδυνος αυξάνεται με καθημερινή λήψη Υδροξυχλωροκίνης μεγαλύτερη από 6.5mg/kg και διάρκεια λήψης μεγαλύτερη των 5 ετών.Οφθαλμική εξέταση συστήνεται εντός του πρώτου έτους λήψης Υδροξυλχωροκίνης καθώς συνδέεται με πρόκληση μη αντιστρεπτών οφθαλμικών βλαβών.

Πολύ σημαντικό είναι να τονιστεί ότι αντενδείκνυται σε άτομα με ανεπάρκεια στο ένζυμο G6PD. Η Υδροξυχλωροκίνη αντενδείκνυται σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που προκαλούν παράταση του διαστήματος QT στο ΗΚΓ καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κοιλιακών ταχυαρρυθμιών και Torsades de pointes, κοινώς άτομα με καρδιακά προβλήματα πρέπει να ζητούν την συμβουλή του θεράποντα καρδιολόγου τους πριν προβούν στην λήψη της. Έχουν αναφερθεί μυοπάθεια ή/και νευροπάθεια από την χρήση που οδηγούν σε προοδευτική αδυναμία και ατροφία, μείωση των τενόντιων αντανακλαστικών και διαταραχή αγωγής των νευρικών ώσεων.

Κάτι που αφορά μεγάλη μερίδα του γηριατρικού κυρίως πληθυσμού είναι ότι σχετίζεται με πρόκληση οξείας υπογλυκαιμίας συμπεριλαμβανομένης απώλειας αισθήσεων που μπορεί να αποβεί μοιραία για ασθενείς που βρίσκονται υπό αντιδιαβητική αγωγή. Τέλος, ασθενείς με αιματολογικές διαταραχές πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα κατά την λήψη της Υδροξυχλωροκίνης καθώς έχει σχετιστεί με πρόκληση απλαστικής αναιμίας.

Από αυτά τα λίγα αντιλαμβανόμαστε ότι η Υδροξυχλωροκίνη δεν αποτελεί απλό φάρμακο σε καμία περίπτωση. Το γεγονός ότι εμφανίζει κάποια θετικά αποτελέσματα έναντι του COVID-19 ή χειρότερα επειδή το ακούσαμε από τον γείτονα μας που το άκουσε από κάπου και πάει λέγοντας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει ΑΛΟΓΙΣΤΑ να προβούμε στο φαρμακείο της γειτονιάς μας για να προμηθευτούμε ένα σκεύασμα έναντι μίας ξαφνικής κατάστασης που δεν έχει ένδειξη και που δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του σε οργανισμούς που δεν πάσχουν από μία ή περισσότερες από τις προαναφερθείσες παθολογικές καταστάσεις.

Ας συγκρατηθούμε και ας φερθούμε ψύχραιμα. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και ακολουθούμε τους γνωστούς σε όλους μας κανόνες υγιεινής για να βοηθήσουμε όλοι μας να τελειώσει αυτή η “ταινία” το συντομότερο δυνατό. Η παραπληροφόρηση, ο πανικός, η απειθαρχία δεν βοηθούν. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

Πηγές: www.medscape.com/pharmacists
www.farmakopoioi.blogspot.com

Ιωάννης Θ. Καραγεώργος
Φαρμακοποιός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

 

www.physionatsis.gr

Δήμος Μετεώρων: Ανοίγουμε γραμμή επικοινωνίας και κλείνουμε την πόρτα στον Κορωνοϊό…!

Χρειάζεσαι βοήθεια ή γνωρίζεις άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να μετακινηθούν…; Ενημέρωσέ μας και ο Δήμος Μετεώρων θα είναι αμέσως δίπλα σας. Επικοινώνησε στο 24320 78661 και θα εξυπηρετηθείς αμέσως! Δεν κυκλοφορούμε και ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών. Είναι ώρα ευθύνης, ατομικής και συλλογικής. Και στο Δήμο Μετεώρων "Μένουμε Σπίτι"!

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220