Το κείμενο την ομιλίας του Τάσου Τσιαπλέ στην εκδήλωση της ΚΟΒ Καλαμπάκας του ΚΚΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

 Ζούμε σε μια εποχή, μεγάλων και τραγικών αντιφάσεων στη χώρα μας και διεθνώς. Από τη μια, σήμερα παράγεται και συσσωρεύεται τεράστιος πλούτος, χάρη στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, που σε συνδυασμό με την τεράστια πρόοδο των επιστημών και της τεχνολογίας, γεννούν μεγάλες δυνατότητες ώστε να ικανοποιούνται όλες οι κοινωνικές ανάγκες, χωρίς να είναι εμπόρευμα.

Όμως αντί γι’ αυτό, βλέπουμε να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερος πλούτος στα χέρια μιας χούφτας εκμεταλλευτών των λαών και να αυξάνονται η φτώχεια, η ανεργία, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι πρόσφυγες, η καταστροφή του περιβάλλοντος.
Γιατί άραγε; Μήπως αυτά είναι αποτελέσματα λαθών και κακών πολιτικών; Μήπως κάποιοι παρανοϊκοί ηγέτες κάνουν πολέμους από διαστροφή;

Αυτά που ζούμε είναι αποτελέσματα ενός ξεπερασμένου ιστορικά κοινωνικοοικονομικού συστήματος, του καπιταλιστικού, που σκοπός του είναι το όλο και μεγαλύτερο κέρδος για μια μικρή μειοψηφία καπιταλιστών, το οποίο βγαίνει από την ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργατών, των μικρών αγροτών, από την αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πόρων, από τον έλεγχο των αγορών, που κατά κανόνα γίνεται με ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους οποίους όμως δεν παίρνουν οι καπιταλιστές τα όπλα, αλλά βάζουν τους λαούς να αλληλοσκοτώνονται, για τα δικά τους συμφέροντα.

 Οι ραγδαίες αρνητικές για τους λαούς εξελίξεις που διαδραματίζονται σήμερα, στη χώρα μας, στο Αιγαίο, στη Ν/Α Μεσόγειο, στον ευρύτερο περίγυρο της, που επεκτείνεται απ’ τον Αραβικό Κόλπο μέχρι το Γιβραλτάρ, απ’ την Βόρεια Αφρική μέχρι τις Βαλτικές Χώρες, με αμφισβήτηση και αλλαγή συνόρων, πολεμικές συγκρούσεις σε εξέλιξη ή προετοιμασία, πολύμορφες επεμβάσεις, χιλιάδες νεκροί, τραυματίες, καταστροφές και εκατομμύρια πρόσφυγες που συνεχώς αυξάνονται, απορρέουν από τους άγριους ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών ενώσεων, κρατών (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, Ρωσίας, Τουρκίας, Κίνας, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ελλάδας), διαφόρων μονοπωλίων, που σχετίζονται με το πετρέλαιο, αέριο, που υπάρχουν στη περιοχή και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πόλεμοι στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, οι πυρετώδεις προπολεμικές διεργασίες στον Περσικό, ο εμφύλιος στην Ουκρανία, η παράταξη δεκάδων χιλιάδων Νατοϊκών στρατιωτών και όπλων, απέναντι από αντίστοιχες ρωσικές δυνάμεις στα ευρω-ρωσικά σύνορα, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, κλπ.

Σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς που δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα οι λαοί, εντάσσεται και η αυξανόμενη επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, αλλά και η συμμετοχή της αστικής τάξης της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς στο πλευρό των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, διεκδικώντας την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Αυτή η εμπλοκή της χώρας μας στους άκρως επικίνδυνους για το λαό μας και άλλους λαούς, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εκφράζεται:

 με τη συμμετοχή ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας εδώ και χρόνια σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός των συνόρων μας, μαζί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε (Αφγανιστάν, Ιράκ, Βοσνία, Κόσσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Σομαλία, Περσικός), ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα στείλει συστοιχία πυραύλων PATRIOT στη Σαουδική Αραβία, με 130 στρατιωτικούς, πολεμικά πλοία στα στενά του Ορμούζ, επίλεκτα στρατιωτικά τμήματα στη Λιβύη, ακόμα στο μακρινό Μάλι της Αφρικής, προφανώς όχι για να υπερασπίσουν τα σύνορα μας που δεν είναι εκεί, ούτε την ειρήνη, αλλά για να χρησιμοποιηθούν ενάντια στο Ιράν ή να αιματοκυλίσουν τους λαούς της Λιβύης και του Μάλι, για την καταλήστευση των φυσικών πόρων,

 με την συνέχιση της καταβολής και από την σημερινή κυβέρνηση, 4 δις, ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ για πολεμικούς σκοπούς, την ώρα που οι κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι δεν έχουν χρήματα για να προσλάβουν γιατρούς και εκπαιδευτικούς, να δώσουν πίσω όσα έκλεψαν από τους μισθούς και τις συντάξεις τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης,

 με την ανανέωση και επέκταση της άκρως επικίνδυνης συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση της Ν.Δ, με τις ψήφους και του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, και το υποκριτικό «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ, που φορώντας τώρα την αντιπολιτευτική «στολή» του (ξεκίνησε βλέπετε, το καρναβάλι) προσπαθεί να κρύψει ότι η δική του κυβέρνηση την προετοίμασε με τις συνομιλίες, με την αναβάθμιση της Σούδας, με την προσθήκη των βάσεων για τα κατασκοπευτικά DRONES στην 110 Π.Μ της Λάρισας, των μεταφορικών και μαχητικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, ενεργοποίησε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την προώθηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Αν. Ευρώπη και την περικύκλωση της Ρωσίας, πριν ακόμα υπογραφεί η συμφωνία από την Ν.Δ!

Είναι ψέμα ότι αυτή η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, είναι αμυντική. Αυτή η επικίνδυνη συμφωνία, παραχωρεί, όχι μόνο τις προαναφερόμενες βάσεις στις ΗΠΑ, αλλά την δυνατότητα χρησιμοποίησης όλων των στρατιωτικών υποδομών και όχι μόνο, της χώρας μας, για τους επιθετικούς σκοπούς τους. Ακόμα και την αποθήκευση πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου. Ήδη υπάρχει οδυνηρή πείρα. Η Σούδα χρησιμοποιήθηκε στους πολέμους σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Ουκρανία.

Δηλαδή, μετατρέπει την Ελλάδα, σε ένα τεράστιο πολεμικό ορμητήριο για τις επιθέσεις των ΗΠΑ στη περιοχή κι όχι μόνο. Παραδίνει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στην υπηρεσία του εγκληματικών σχεδίων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, υπονομεύοντας την αποστολή τους. Δηλώνει ξεδιάντροπα η κυβέρνηση, δια μέσω του υπουργού άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, πως και στο μέλλον ο λαός μας θα συνεχίσει να χύνει αίμα σε πολέμους που εξαπολύουν οι ΗΠΑ ανά τον κόσμο. Δήλωση που όμοια της, δεν ξανάγινε εδώ και 50 χρόνια και δεν κριτικαρίστηκε από κανένα άλλο κόμμα, πέραν του ΚΚΕ.

Όλα αυτά – μας λένε – κυβέρνηση και αντιπολίτευση, γίνονται «για το καλό μας», για την «ασφάλειά μας», «την ειρήνη και σταθερότητα». Γι’ αυτό, μας λένε, όσο περισσότερες Αμερικανονατοικές βάσεις έχουμε στη χώρα μας, τόσο πιο ασφαλείς είμαστε. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Η προειδοποίηση της Ρωσίας και του Ιράν, πως θα χτυπήσουν με πυραύλους Αμερικανικές βάσεις, αν τεθεί ζήτημα ασφάλειας των χωρών τους, είναι ξεκάθαρη. Ο ελληνικός λαός είναι ήδη στόχος. Η κυβέρνηση με την πολιτική της στοχοποιεί το λαό!

Η όλο και βαθύτερη πρόσδεση της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, δεν γίνεται προς όφελος της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας μας, ούτε για την διασφάλιση της ειρήνης, ούτε των συμφερόντων του λαού και των γειτονικών λαών, αλλά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

Αυτά υπηρετούν η αποστολή προσωπικού και μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων και η ανάμιξη της Ελλάδας στη στρατιωτική περικύκλωση κυρίως της Ρωσίας, για να περιοριστεί η ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης από τη Ρωσία και να προμηθεύεται ενέργεια από άλλες πηγές προκειμένου να επωφεληθούν οι αμερικάνικες επιδιώξεις. Κομμάτι αυτού του παζλ είναι και η συμφωνία για τον Εast Μed.

Η πολιτική της κυβέρνησης Ν.Δ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, ωθεί καθημερινά τη χώρα όλο και πιο κοντά στην καταστροφική περιπέτεια ενός πολέμου.

Η πολιτική εμπλοκής της χώρας, δηλαδή η πολιτική διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, η πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ, είναι επικίνδυνη για το λαό.

Τα ιστορικά γεγονότα και η πείρα των τελευταίων χρόνων, αποδεικνύουν ότι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε, ποτέ δεν προστάτευσαν τα σύνορα μας και καμιάς άλλης χώρας.

Το αντίθετο, αυτοί ευθύνονται με τις πολεμικές επεμβάσεις τους για την δολοφονία λαών, την αλλαγή των συνόρων, την διάλυση χωρών, στην χώρα μας την περίοδο του εμφυλίου, στην Κορέα το 1950, που στην πολεμική τους επέμβαση, συμμετείχε και η Ελλάδα, σκοτώνοντας 500 χιλ. και τραυματίζοντας άλλο 1 εκ., ανάμεσά τους 183 νεκρούς και 610 τραυματίες έλληνες στρατιώτες και αξιωματικούς. Αργότερα στο Βιετνάμ, σε άλλες ασιατικές και αφρικανικές χώρες, στην Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Συρία, την Λιβύη, για την Τουρκική επιθετικότητα, για την εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου, τις χούντες σε Ελλάδα, Κύπρο και τόσες άλλες χώρες.

Η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, οι υψηλού επιπέδου σχέσεις με τις ΗΠΑ και η παραχώρηση του εδάφους, του αέρα και της θάλασσας μας για τις βάσεις τους, δεν αποτρέπουν όπως αποδεικνύεται την επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, στο Αιγαίο και γενικότερα, αλλά την ενθαρρύνουν και οδηγούν στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με βαριές συνέπειες για το λαό μας και άλλους λαούς.

Η πολιτική του «καλού παιδιού» των ΗΠΑ και της Ε.Ε, στο όνομα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας, έχει χρεωκοπήσει προ πολλού.

Η Τουρκία είναι μια ΝΑΤΟική δύναμη και η αστική τάξη της, σε ανταγωνισμό με την Ελληνική, διεκδικεί τα συμφέροντα της, προβάλλει ισχύ, κλιμακώνει την επιθετικότητα της.
Ως ΝΑΤΟική δύναμη επίσης και στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε με την οποία έχει στενές οικονομικές – στρατιωτικές σχέσεις δις. ευρώ, προκαλεί γενικά στην περιοχή. Αξιοποιεί την αδιέξοδη συμφωνία με την Ε.Ε για το προσφυγικό.

Μ’ αυτές τις πλάτες γκριζάρει το Αιγαίο, υποστηρίζει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, οργώνει με γεωτρήσεις την κυπριακή ΑΟΖ και υπογράφει τη συμφωνία με τον δοτό Λίβυο πρόεδρο Σάρατζ, που είναι προϊόν του ΝΑΤΟικού πολέμου που διέλυσε τη χώρα το 2011.

Το ΝΑΤΟ, αρνείται ξεκάθαρα να αναγνωρίσει τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο. «Βλέπει» μόνο επιχειρησιακό χώρο. Σήμερα, με ΝΑΤΟική ανοχή, άρα και έμμεση ενθάρρυνση, είναι σαφής από πλευράς Τουρκίας, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και ελληνικού «εθνικού» όπως λέγεται χώρου. Είναι δεκάδες τα ελληνικά νησιά που η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνικότητά τους.

Δέστε πόσο ψεύτικα είναι αυτά που μας λένε η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, ότι η συμπαράταξή μας με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε, μας προστατεύει από την επιθετικότητα της Τουρκίας και άλλους κινδύνους και την ίδια στιγμή βάζουν στο λαό το δίλημμα “Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και υποχώρηση με την Τουρκία ή πόλεμος”. Το λέμε καθαρά: Και το δίλημμα αυτό είναι πλαστό.

Κάθε πλευρά του έχει επικίνδυνες συνέπειες για την ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη ζωή του λαού μας. Η όποια σύγκρουση, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για μία συμφωνία συνεκμετάλλευσης με Νατοϊκή ομπρέλα και το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, με υποχώρηση σε ζωτικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Επίσης, ο συμβιβασμός, η συνεκμετάλλευση, η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, για να μη γίνει πόλεμος, για την οποία μιλάνε στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά δυστυχώς, κυοφορεί την επόμενη πολεμική σύγκρουση.

Μια συμφωνία σήμερα αν γίνει, θα γίνει μεταξύ ανταγωνιζόμενων συμφερόντων καπιταλιστικών κρατών. Η συμφωνία θα καθορίζει το ποιοι όμιλοι και ποιο από τα ανταγωνιστικά ενεργειακά μπλοκ, θα αρπάξουν τον πλούτο που ανήκει στους λαούς της περιοχής. Το μοίρασμα της τράπουλας, έτσι κι αλλιώς, κάποιους θα αφήσει χαμένους, σε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο κλιμακώνονται όλο και πιο επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, μεγάλων παικτών διεθνώς. Βλέπετε τι γίνεται στην Λιβύη. Κανείς δεν αποκλείει πως στην πορεία προς μία συμφωνία δε θα περιλαμβάνεται και κάποιο στρατιωτικό επεισόδιο, ακόμα και τυχαία.

Το ΚΚΕ, απορρίπτει τα διάφορα ψευτοδιλήμματα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εκ μέρους της κυβέρνησης. Όποια διαπραγμάτευση, συμφωνία και διευθέτηση με την Τουρκία, πρέπει να γίνει στη βάση του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η νέα εκδοχή του εφησυχασμού είναι η προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης. Όμως κι εδώ οι παγίδες είναι πολλές.

Να θυμίσουμε, ότι το δικαστήριο της Χάγης, νομιμοποίησε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, κινούμενο σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και ερμηνεύοντάς το εντελώς αυθαίρετα!

Όλα αυτά σημαίνουν πως στο σημερινό διεθνές πλαίσιο, από το οποίο, δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να αποκλίνουν, ούτε οι αποφάσεις των διάφορων Διεθνών Δικαστηρίων, παρεμβάλλονται κάθε φορά μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, οι σχεδιασμοί ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, που προωθούν τις δικές τους επιδιώξεις και όχι το δίκιο των λαών.

Για την προσφυγή στη Χάγη, επίσης, προϋπόθεση είναι, η υπογραφή πρώτα «Συνυποσχετικού» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Τι θα προβλέπει αυτό; Θα καταγράφει τις θέσεις των δύο πλευρών και η τουρκική κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο. Δυστυχώς, με ευθύνη της αστικής τάξης της χώρας μας, όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των κομμάτων της, η Ελλάδα έχει χωθεί στην δίνη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στο πλευρό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Την ώρα που από τις τσέπες μας βγαίνουν 4 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, μ’ αυτή τη επικίνδυνη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ, απαλλάσσει επιπλέον από κάθε τέλος, την προσγείωση, τον ελλιμενισμό ακόμα και τις εργασίες αναβάθμισης στις βάσεις.

Λένε: «Παίρνουμε τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις»! Εμείς όμως βλέπουμε να παραχωρείται στρατιωτικός εξοπλισμός και ένοπλες δυνάμεις στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, από την κυβέρνηση της Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ να την προτρέπει να βρει την κατάλληλη φόρμουλα για να σταλούν εκτός συνόρων, αρκεί να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ!

Αν κάτι φαίνεται να κλείνει, είναι οι μπίζνες με την αμερικάνικη βιομηχανία όπλων. Αλλά κι εδώ πάλι λένε ψέματα. Η αναβάθμιση των F-16 γίνεται με στόχο την εμπλοκή τους στα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ. Αυτά ανέφερε το Αμερικάνικο Πεντάγωνο όταν αποφάσισε την αναβάθμιση των ελληνικών F-16. Ασφαλώς γνωρίζει καλύτερα η αμερικάνικη κυβέρνηση. Όσο για τα F-35, είναι αμφίβολο αν μπορούν να συμβάλουν στην άμυνα της χώρας και θα πληρώνουν πολλές γενιές ακόμα.

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε μεταξύ τους. Αυτό ισχύει και για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Τόσο η συνεργασία, όσο και οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας, για το ποια χώρα θα γίνει «ενεργειακός κόμβος», υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των λαών.

Ο λαός πρέπει να απορρίψει, τις επικίνδυνες εθνικιστικές, ρατσιστικές απόψεις και τον αλυτρωτισμό. Οι λαοί έχουν κοινό συμφέρον να ζούνε ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον, κόντρα στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στα καπιταλιστικά κέρδη, που οδηγούν στον πόλεμο και στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, το «ξερίζωμα» εκείνων των αιτιών που οδηγούν τους λαούς στην «κρεατομηχανή» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ, από κοινού και με το Κ.Κ Τουρκίας, εναντιώνεται σε κάθε περίπτωση θερμού επεισοδίου και πολεμικής εμπλοκής. Είναι αντίθετο σε κάθε παραβίαση των συνόρων και στην αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή. Καταδικάζει τις προσπάθειες από θέσεις στρατιωτικής ισχύος, να διαμορφωθούν τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών, που δημιουργούν υπόβαθρο πολεμικής αναμέτρησης.

Καταγγέλλουμε πως τα σχέδια για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, από τις αστικές τάξεις των δύο χωρών, αποσκοπούν στο να βάλουν στο χέρι τα ξένα και ντόπια μονοπώλια τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, δημιουργώντας όρους για μεγαλύτερες επιπλοκές και όξυνση της αντιπαράθεσης, κινδύνους για το περιβάλλον. Η εργατική τάξη, οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απ’ αυτά τα σχέδια.

Τα καραβάνια προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στη χώρα μας και όχι μόνο, είναι ένα ακόμα δημιούργημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους οποίους είναι μπλεγμένη γερά και η χώρα μας, στο πλευρό των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, όπως είναι και των δικών μας προβλημάτων.

Η Ελλάδα γίνεται αποθήκη ψυχών προσφύγων, ξεριζωμένων ανθρώπων, ακριβώς επειδή και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή της Ν.Δ, υλοποιούν την πολιτική της Ε.Ε, όπως αυτή αποτυπώνεται στον κανονισμό του Δουβλίνου και την απαράδεκτη συμφωνία Ε.Ε- Τουρκίας, που τους απαγορεύει οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες προορισμού τους, εγκλωβίζοντάς τους εδώ, κάνοντας την ζωή τους, όπως και των ντόπιων στα νησιά, αβίωτη. Ούτε καν υλοποιούν, το μόνο θετικό που περιέχει ο κανονισμός του Δουβλίνου, αυτό δηλαδή των οικογενειακών επανενώσεων.

Την ώρα που τα άλλα κόμματα ζητούν ομοψυχία, δηλαδή υποταγή του λαού στα επικίνδυνα σχέδια της πλουτοκρατίας για βαθύτερη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ΚΚΕ, καλεί το λαό να διαχωριστεί από την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου, να μπεί στον αγώνα, για να ακυρωθεί η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ που μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο των ΗΠΑ και στόχο αντιποίνων.

Για να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες Αμερικανικές βάσεις στην 110 Π.Μ της Λάρισας, στο Στεφανοβίκειο, στην Αλεξανδρούπολη, στον Άραξο και σ’ όλη τη χώρα.
Για απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. Καμιά συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ, Ε.Ε, με τους εργαζόμενους στην εξουσία.
Αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά ο μόνος ελπιδοφόρος για το λαό μας. Για να μπορεί να συνάπτει σχέσεις με όλες τις χώρες και όλους τους λαούς στην βάση του αμοιβαίου οφέλους.

Για να αξιοποιηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας με κριτήριο την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων.
Όλοι στον αγώνα, γιατί ο λαός μας βρίσκεται στη πρώτη γραμμή αυτών των κινδύνων, αντιμέτωπος με την τουρκική επιθετικότητα, τους νατοϊκούς σχεδιασμούς, αλλά και το δράμα των χιλιάδων προσφύγων.

Η κυβέρνηση που μετέτρεψε σε ξέφραγο αμπέλι την Ελλάδα για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, που παραδίνει τους ενεργειακούς πόρους στις πολυεθνικές, που στέλνει ένοπλες δυνάμεις σε άλλες χώρες, που αυξάνει την ακροδεξιά ρητορική μίσους μιλώντας για «λαθροεισβολείς», ότι τάχα «δε θα γίνει η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι», ότι θα «σφραγίσει τα σύνορα», που επιχειρεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό με μεγαλύτερη καταστολή, όπως και τους αγώνες του λαού μας και το είδαμε πολύ καλά αυτές τις μέρες στην Λέσβο, στην Χίο, στο συνέδριο-παρωδία των εργατοκάπηλων της ΓΣΕΕ, εμείς καλούμε τον λαό μας να σκεφθεί τα εξής. Πίσω από τους πρόσφυγες και μετανάστες, βρίσκεται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η άγρια εκμετάλλευση των πόρων και της εργασίας τους στις χώρες τους από ξένα μονοπώλια, ανάμεσά τους και ελληνικά, να σκεφθεί ποιος ανάγκασε 700.000 συμπατριώτες μας να μεταναστεύσουν τα χρόνια της κρίσης;

Να σκεφθούν πως ο χαρακτηρισμός ως μεταναστών της πλειοψηφίας όσων καταφθάνουν εδώ και θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες, θα οδηγεί στην απόρριψη των αιτήσεών τους με συνοπτικές διαδικασίες και στη συνέχεια θα φυλακίζονται σε κλειστά κέντρα -φυλακές, για να επαναπροωθηθούν στη χώρα τους, αλλά επειδή αυτό δεν θα είναι δυνατό για την πλειοψηφία τους όπως έχει αποδεχτεί, θα εγκλωβίζονται εδώ.

Εμείς προειδοποιούμε ότι, τέτοια μέτρα αυξάνουν μόνο τους θανάτους στα σύνορα, τις «ταρίφες» των διακινητών, εξοικειώνουν το λαό με την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων και τη βαρβαρότητα, που αύριο θα την υποστεί και ο λαός μας.

Γι’ αυτό καλούμε το λαό και τους μαζικούς φορείς να δυναμώσουν τον αγώνα για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και την αλληλεγγύη τους για τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων στη χώρα μας, αλλά και για να φτάσουν με ασφάλεια στις χώρες που θέλουν να πάνε. Να κλείσουν τα hot spots στα νησιά και τον Έβρο και τα ακατάλληλα στρατόπεδα.

Να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη και αποβολή των ΜΚΟ, όπου θα εξετάζονται τα γρήγορα αιτήματά τους και θα στέλνονται στις χώρες που θέλουν να πάνε. Να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες, οι καταυλισμοί και οι δομές που ασχολούνται με πρόσφυγες, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους. Να προχωρήσουν οι οικογενειακές επανενώσεις. Κανείς ανήλικος άστεγος, απροστάτευτος ή σε κέντρα-φυλακές. Να καταργηθεί εδώ και τώρα η συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας και το Δουβλίνο, που τους εγκλωβίζει στη χώρα μας.

Οι εξελίξεις που ζούμε, πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για προβληματισμό και δράση κάθε καλοπροαίρετου εργαζόμενου, μικρομεσαίου αγρότη και επαγγελματία, κάθε νέου ανθρώπου, αφού ο καπιταλισμός θα γίνεται συνεχώς όλο πιο αντιδραστικός και επικίνδυνος.
Το ΚΚΕ καλεί κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, που βιώνει αυτή την αθλιότητα, σε συνδυασμένο αγώνα, για τους μισθούς, την Κοινωνική Ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία, την παιδεία, την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών και κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των στρατιωτικών βάσεων, της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Μέσα στους αγώνες μπορεί να σφυρηλατηθεί η ενότητα της εργατικής τάξης, να ενισχυθεί η Κοινωνική Συμμαχία, να δυναμώνει ο αντικαπιταλιστικός – αντιμονοπωλιακός αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το σοσιαλισμό, για να γίνουν τα μέσα παραγωγής, τα οικονομικά εργαλεία, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές κοινωνική ιδιοκτησία, λαϊκή περιουσία. Να υπάρξει ανάπτυξη με κεντρικό, επιστημονικό σχεδιασμό, υπηρετώντας τη λαϊκή ευημερία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ