Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2020
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει!

Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει!

-

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πάντα υπήρχε και ακόμη υπάρχει στο ευρύ κοινό η αντίληψη ότι ένας άνθρωπος, για να θεωρείται σοβαρός, πρέπει να είναι μόνιμα αγέλαστος, συνοφρυωμένος, απόμακρος και να μην κάνει τo λάθος να διηγείται σε μια φιλική συγκέντρωση εύθυμες ιστορίες ή κάποιο χαριτωμένο ανέκδοτο.

Η γνώμη μας είναι ότι η αντίληψη αυτή είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Το χαμόγελο, η καλή διάθεση, μια εύθυμη παρένθεση με τη διήγηση μιας χαριτωμένης ιστοριούλας, μέσα στα όρια του μέτρου και της ευπρέπειας, δίνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη παρουσίαση ενός θέματος. Ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους καλύτερα από τις τυπικές συζητήσεις που γίνονται μέσα σε ένα παγερό κλίμα από αγέλαστους ομιλητές με ανέκφραστα πρόσωπα.

Δεν νομίζουμε ότι έχασαν τη σοβαρότητά τους και την εκτίμηση του κόσμου μεγάλοι άντρες, που αναδείχτηκαν σε υψηλά αξιώματα, επειδή είχαν αίσθηση του χιούμορ, όση επέτρεπε το θέμα που συζητούσαν και η συγκυρία. Αντίθετα, μαζί με την αναγνώριση της αξίας τους, έγιναν αγαπητοί και αποδεκτοί, ακόμη και από ανθρώπους που είχαν αντίθετες ιδέες ή ανήκαν σε αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις.

Ο Τσόρτσιλ υπήρξε ένας από τους πιο ευχάριστους αφηγητές εύθυμων ιστοριών και ανεκδότων, τα περισσότερα των οποίων ήταν δικής του εμπνεύσεως. Το ίδιο και ο Μπέρναρ Σω.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο παππούς, σαγήνευε τους ακροατές του που κρέμονταν από τα χείλη του με τον γλαφυρό και γεμάτο εύθυμες ‘‘πινελιές’’ τρόπο ομιλίας του. Απόδειξη, πως όταν επρόκειτο να μιλήσει στη Βουλή τα έδρανα και τα θεωρεία ήταν κατάμεστα από νέους, κατά κανόνα φοιτητές των Α.Ε.Ι.

Δείγμα αυτής του της ικανότητας και τακτικής αποτελεί η περιγραφή του περιστατικού που ακολουθεί. Σε προεκλογική ομιλία του τρεις ημέρες προ των εκλογών στην πλατεία Συντάγματος ο τότε αντίπαλος του και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγιώτης Κανελλόπουλος επαναλάμβανε στο τέλος κάθε του φράσης την επωδό “γι’ αυτό πρέπει να πέσει η Κυβέρνηση, γι’ αυτό πρέπει να πέσει ο Παπανδρέου.”

Την επόμενη ημέρα ήταν σειρά του Παπανδρέου να κλείσει, όπως είθισται, τις προεκλογικές ομιλίες και προσήλθε στον ίδιο χώρο και να απαντήσει από την ίδια εξέδρα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακολουθούμενος κατά πόδας από τον στενό του συνεργάτη, τον Ανδρέα Μοθωνιό, ο οποίος μετέφερε πάντα υπό μάλης έναν βαρύ χαρτοφύλακα με στοιχεία που θα χρειαζόταν κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Κι ενώ ο Παπανδρέου προχωρούσε προς το μικρόφωνο χαιρετώντας τα πλήθη, βαρύς γδούπος που ακούστηκε πίσω του τον έκανε να γυρίσει και ν΄ αντικρύσει τον Μοθωνιό, που είχε παραπατήσει στα σκαλοπάτια της εξέδρας, να είναι πεσμένος στο έδαφος. Ανήσυχος έσπευσε να δει τι συνέπειες είχε αυτή η πτώση και, όταν βεβαιώθηκε ότι δεν υπήρξε τραυματισμός του συνεργάτη του, γύρισε και είπε δυνατά από μικροφώνου: “Ανδρέα, παιδί μου, ο Κανελλόπουλος είπε να πέσω εγώ, δεν είπε να πέσεις εσύ!”, για να εισπράξει τα χειροκροτήματα και τις ζητωκραυγές του πλήθους.

Πού τέτοιες αβρότητες στις ομιλίες των πολιτικών του τώρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν επιλέξει την τακτική της οργισμένης και επιθετικής συνήθως ομιλίας με τις σκληρές αντιπαραθέσεις, τις αλληλοκατηγορίες και τους “σκυλοκαβγάδες” που ξεπερνούν πολλές φορές τα όρια, με τη σκέψη ίσως ότι έτσι γίνονται πιο πειστικοί και πιο συμπαθείς στους οπαδούς των κομμάτων τους, κάτι που σίγουρα είναι λάθος.

Πρέπει οι πολιτικοί μας να καταλάβουν κάποτε ότι με αυτήν τους την τακτική γίνονται παράδειγμα προς αποφυγήν αντί παράδειγμα προς μίμηση, όπως θα έπρεπε να είναι, όταν ανταλλάσσουν “κοσμητικά επίθετα” όπως κλέφτες, ψεύτες, απατεώνες, ξεφτίλες, ακόμη και τσόκαρο(!) ακούστηκε ν΄ αποκαλεί πρόσφατα βουλευτής συνάδελφό του κυρία σε συνεδρίαση της Βουλής και όσα άλλα άπρεπα εκστομίζουν στον “Ναό της Δημοκρατίας”, προσβάλλοντας εαυτούς και αλλήλους…

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επικρίθηκε κάποτε από κάποιους, σοβαρούς υποτίθεται της εποχής του, επειδή, απευθυνόμενος ειδικά προς τη νεολαία, συνήθιζε να διανθίζει την ομιλία του με χαριτωμένα ανεκδοτάκια. Και όμως, ένας από τους λόγους που βρήκε ανταπόκριση σ΄ αυτή στη νεολαία που τον αγάπησε και την έφερε όχι μόνον κοντά του αλλά πιο κοντά και στην Εκκλησία, ήταν ακριβώς αυτός ο τρόπος επικοινωνίας που είχε επιλέξει. Και τούτο διότι δημιούργησε μια φιλική προσέγγιση μαζί τους και απομάκρυνε τη νοοτροπία ότι ως Αρχιεπίσκοπος στέκεται πολύ ψηλά και επομένως πρέπει να είναι σοβαρός, αγέλαστος και απόμακρος από τον λαό και τους νέους.

Αντίθετα, ο ευφυέστατος, πέραν των άλλων χαρισμάτων του, μακαριστός Ιεράρχης, εφάρμοζε στην πράξη την σοφή ρήση “αν θες να υψωθείς, γονάτισε!”. Και όταν λέμε “γονάτισε” δεν εννοούμε ταπείνωση αλλά απλότητα, σεμνότητα και φιλικό πλησίασμα προς τον συνάνθρωπο για να μην νοιώθει ότι τον χωρίζει αγεφύρωτο χάσμα από τους άλλους και αποτελεί ξένο σώμα δίπλα τους.

Αξέχαστος, που έχαιρε εκτίμησης και αγάπης από όλες τις πτέρυγες της Βουλής για το πηγαίο χιούμορ του, έχει μείνει στη μνήμη όσων τον γνώρισαν και ο τέως υπουργός Θανάσης Κανελλόπουλος. Ήταν εκείνος ο οποίος, κατά γενική ομολογία, έπαιζε τον ρόλο του “πυροσβέστη”, όταν κάποιος ομιλητής ξέφευγε στη βουλή από τα όρια, “άναβαν τα αίματα” και ανάγκαζαν τον προεδρεύοντα να χτυπάει συνεχώς το κουδούνι για να επαναφέρει τους εκτρεπόμενους στην τάξη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όταν έντονος καυγάς είχε ξεσπάσει ανάμεσα σε εκπροσώπους αντίθετων κομμάτων και ο Πρόεδρος της Βουλής για να κατευνάσει τα πνεύματα διέκοψε τη συνεδρίαση για μία ώρα στην επανέναρξη, ζήτησε τον λόγο ο Κανελλόπουλος.

Ανέβηκε στο βήμα και απευθυνόμενος προς τον βουλευτή Κατσιγιάννη, που μιλούσε πάντα πολύ γρήγορα, του είπε:

«Κύριε συνάδελφε, όταν σας ακούω να μιλάτε με τόση ταχύτητα, αισθάνομαι ότι κρατάω στα χέρια μου το περιοδικό “PLAY- BOY’’ με τα πανέμορφα και ημίγυμνα κορίτσια του και μου γυρίζει τα φύλλα του η γυναίκα μου.

Κι εσείς, κύριε υπουργέ επί των οικονομικών, μην προσπαθείτε να μας πείσετε ότι τρώμε με χρυσά κουτάλια και δεν το ξέρουμε. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι και ειδικά οι συνταξιούχοι, αισθάνονται σαν επιβάτες της Ολυμπιακής που ακούνε συνεχώς ‘‘σφίξτε τη ζώνη σας…”»

Και με την παρέμβασή του αυτή, που έγινε δεκτή από τους παρόντες με παρατεταμένα χειροκροτήματα, η Βουλή συνέχισε την συνεδρίασή της σε ήρεμα νερά και με χαμογελαστά πρόσωπα.

Αυτά για σήμερα, φίλοι αναγνώστες, και ας μην ξεχνάμε ότι το χαμόγελο σπάει τον πάγο και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, τον ένα με τον άλλο, κάτι που χρειαζόμαστε στις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος μας. Ηρεμήστε λοιπόν κι εσείς, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του λαού, στον Ναό της Δημοκρατίας. Πείτε μια καλή κουβέντα και χαμογελάστε! Κάνει καλό!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Ευριπίδης Ηλ. Κωστόπουλος δημιούργησε έναν όμορφο χώρο στην οδό Ευθ. Βλαχάβα 11, όπου δραστηριοποιείται με όρεξη και μεράκι. Το ‘Old School BARBERSHOP’ σας περιμένει… OLD SCHOOL BARBERSHOP Ευριπίδης Κωστόπουλος Ευθ. Βλαχάβα 11, Καλαμπάκα Τηλ. 6980 177 860  

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» – Καλαμπάκα

Το νέο Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» λειτουργεί στην Καλαμπάκα υπό τη Διεύθυνση του κ. Νικολάου Παπανικολάου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα εργαστήρια αναφοράς: Βιοϊατρική Αθηνών / In-Vitro / Βιοφόρµα / Mικροανάλυση. Μικροβιολογικό     Αιματολογικό     Βιοχημικό Ανοσολογικό     Ορμονολογικό     Προγενετικός έλεγχος Ωράριο λειτουργίας: • Δευτέρα: 7:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00 • Τρίτη:...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...