Αρχική ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Οι Θεσσαλοί της Αθήνας τίμησαν τα 134 χρόνια από την απελευθέρωση της...

Οι Θεσσαλοί της Αθήνας τίμησαν τα 134 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας

-

Τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν οι Θεσσαλοί της Αττικής, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, η Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ».

Την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης, στην Πλάκα, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της μνήμης των πεσόντων, ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της Πανθεσαλλικής Στέγης, Δρ. Στέφανου Κούτρα, η εκφώνηση του πανηγυρικού από το Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, πομπή προς την πλατεία Συντάγματος και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο “Αγνώστου Στρατιώτη”.

Στην πομπή συμμετείχε η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και τιμητικό άγημα από μέλη συλλόγων-μελών της Πανθεσσαλικής Στέγης, ενδεδυμένοι με παραδοσιακές θεσσαλικές φορεσιές.

Στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατέθεσαν οι κ.κ.: Στέφανος Κούτρας, πρόεδρος της Πανθεσαλλικής Στέγης, Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων, Μαρία Χρηστάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Περιφέρειας Αττικής, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής και Άννα Βαγενά, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και την Ελληνική Κυβέρνηση. Η εκδήλωση έκλεισε, επίσημα, με σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

panthessalikh-stegh_apeleftherosi_22-11-15_00007

 

Στην εκδήλωση, εκτός των προαναφερθέντων παρέστησαν οι κ.κ.: Δημήτρης Σιούφας, πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Παταβούκας, συνθέτης, Κώστας Νιζάμης, αντιπρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Ολυμπία Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μουζακιωτών “Ο ΓΟΜΦΕΥΣ”, Απόστολος Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου των Αγχιαλιτών Αθήνας “Η ΑΓΧΙΑΛΟΣ”, Θωμάς Ζούμπος, Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Μαυροματιανών “ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ” Καρδίτσας, Δημήτρης Καταφυγιώτης, αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Τρικαλινών Αθήνας “Η ΤΡΙΚΚΗ”, Κωνσταντίνος Νταρζάνος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεσσαλών Φυλής “Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ”, Αχιλλέας Ντούλιας, Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Λουτριωτών Καρδίτσας, Μενέλαος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ανθηρού Καρδίτσας “Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ”, Λάμπρος Πυργιώτης, Πρόεδρος του Συλλόγου Καναλιωτών Καρδίτσας, Αθανάσιος Σακκάς και Κώστας Τσιώρας πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, του Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Χαϊδαρίου “Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ”, Χριστίνα Σαξώνη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΚΕΔΡΟΣ” Καρδίτσας, Απόστολος Στάμου, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Ομίλου Φαρκαδώνας, Ελένη Τσεσμελή, Πρόεδρος της Θεσσαλικής Ένωσης Θριασίου Πεδίου, Λάζαρος Καραούλης, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Αττικής “Ο ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ”, Θάνος Αθανασόπουλος, Μέλος Δ.Σ. της Ιστορικής και Λαογραφικής Ένωσης Θεσσαλών (Ι.Λ.Ε.Θ.), Χρυσούλα Παπαλοπούλου, Μέλος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεσσαλών Ηλιούπολης Αττικής “ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ”, Ευθύμιος Τσούκας, Μέλος Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας, Θεοδώρα Τσιτσιπά, μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (Ε.Θ.Ε.Μ.).

Χαιρετισμούς απέστειλαν οι κ.κ.: Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Βουλευτής Ν. Καρδίτσας ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Τελετάρχης ο κ. Αχιλλέας Ντούλιας.

Ο πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης Δρ. Στέφανος Κούτρας, τόνισε επ΄ ευκαιρία της εκδήλωσης ότι: «Η Θεσσαλία ήταν και είναι πρωτοπόρος στους κοινωνικούς αγώνες. Η τιμή στους ήρωες είναι πράξη που χαρακτηρίζει την πνευματική και ηθική ωριμότητα ενός λαού», και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα “όλη η Θεσσαλία και όλη η Ελλάδα να προκόψει όπως της αξίζει».

 

panthessalikh-stegh_apeleftherosi_22-11-15_00002

 

Στην εκφώνηση του πανηγυρικού, κ. Απ. Καλογιάννης, αφού εξέφρασε “την ιδιαίτερη χαρά και βαθύτατη συγκίνηση για τον εορτασμό και την συμπλήρωση των εκατόν τριάντα τεσσάρων (134) χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα” και τις ευχαριστίες του προς την Πανθεσσαλική Στέγη, η οποία του έδωσε τη δυνατότητα να είναι ο κύριος ομιλητής, αναφέρθηκε, στη συνέχεια, αναλυτικά στο ιστορικό, τονίζοντας , μεταξύ άλλων, ότι:

«Η απελευθέρωση της Θεσσαλίας δεν υπήρξε μόνον καρπός των διπλωματικών προσπαθειών. Ήταν, κυρίως, αποτέλεσμα πολλών και σκληρών αγώνων των ηρωικών Θεσσαλών. Η διαχείριση της ελευθερίας και η διοίκηση της θεσσαλικής γης ήταν το επόμενο στοίχημα, που έμπαινε στην κυβέρνηση. Οι πολιτικές ηγεσίες του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα δεν προχώρησαν στη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων. Προβλήματα ιδιοκτησίας της γης, βαριά φορολογία των κατοίκων, για την οργάνωση του κράτους και τη συνέχιση του απελευθερωτικού αγώνα στις αλύτρωτες περιοχές, έφεραν τη χώρα στο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του 1893. Η φιλόξενη γη της Θεσσαλίας δέχτηκε κατά κύματα τους πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μικρά Ασία. Οι ομοιότητες με το σήμερα είναι πολλές. Πέρασαν πολλές δεκαετίες και χρειάστηκαν πολλοί αγώνες μέχρι να ορθοποδήσουν οι Θεσσαλοί και να γευτούν τους καρπούς της ελευθερίας, Και οι ομοιότητες με τα τελευταία χρόνια που ζει η χώρα είναι πολλές».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας κ. Άννα Βαγενά εξέφρασε, σε δήλωσή της , μετά την κατάθεση στεφάνου ότι: “Νιώθω βαθιά συγκίνηση για την συμμετοχή μου στην εορταστική εκδήλωση της Πανθεσσαλικής Στέγης, για τα 134 Χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη περίσταση εκπροσωπώ την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η συναισθηματική μου φόρτιση είναι μεγάλη, καθώς τι ήμουν εγώ παρά μια απλή Λαρισαία μαθήτρια Γυμνασίου στη δεκαετία του 1960. Τώρα, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση της χώρας, παρευρίσκομαι σε μια εκδήλωση που έχει μέγιστη σημασία για μένα, καθώς τιμά την απελευθέρωση των πατρώων χωμάτων μας, της Θεσσαλίας.»

 

panthessalikh-stegh_apeleftherosi_22-11-15_00014

 

Με το πέρας της εκδήλωσης, παρετέθη γεύμα, προς τιμήν του Δημάρχου Λαρισαίων, συνοδεία θεσσαλικού τσίπουρου, σε κεντρικό μεζεδοπωλείο, ιδιοκτησίας Θεσσαλού συντοπίτη, όπου εδόθη η ευκαιρία ο μεν Δήμαρχος κ. Καλογιάννης να παρουσιάσει τη διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΕ ΕΥΡΩΠΗΣ 2021, από το Δήμο Λάρισας ο δε πρόεδρος της Πανθεσαλλικής Στέγης κ. Κούτρας να του προσφέρει τη σειρά συλλεκτικών γραμματοσήμων που κυκλοφόρησαν με την ευκαιρία των 130 χρόνων από την απευλεθέρωση της Θεσσαλίας.
Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ευχαριστεί θερμά όλους τους Θεσσαλούς και φίλους της Θεσσαλίας που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, τους εθελοντές που βοήθησαν στη διοργάνωση, ιδιαίτερα, τον Κώστα Π. Τσιάκαλο, για την διακριτική του προσφορά καθώς και τα μέλη των Συλλόγων που έλαβαν μέρος στο τιμητικό άγημα, ντυμένοι με παραδοσιακές θεσσαλικές φορεσιές, από τους παρακάτω συλλόγους: Σύλλογος Καρδιτσιωτών Αττικής ΄΄Ο Αγιος Θωμάς΄΄, Σύλλογος Θεσσαλών Χαΐδαρίου ¨Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΉ ΓΗ”, Ένωση Θεσσαλών Θριασίου Πεδίου, Σύλλογος Θεσσαλών Άνω Λιοσίων ΄΄Ο Ρήγας Φεραίος΄΄, Σύλλογος Θεσσαλών Δήμου Αχαρνών.

Φωτογραφίες: Θεοδώρα Τσιτσιπά

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής “Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ”

Θεοδώρα Τσιτσιπά
Μέλος Δ.Σ., Έφορος Μελετών και Προγραμματισμού
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Γραφείου Τύπου

panthessalikh-stegh_apeleftherosi_22-11-15_00001 panthessalikh-stegh_apeleftherosi_22-11-15_00003 panthessalikh-stegh_apeleftherosi_22-11-15_00004 panthessalikh-stegh_apeleftherosi_22-11-15_00006 panthessalikh-stegh_apeleftherosi_22-11-15_00008 panthessalikh-stegh_apeleftherosi_22-11-15_00009 panthessalikh-stegh_apeleftherosi_22-11-15_00010 panthessalikh-stegh_apeleftherosi_22-11-15_00011 panthessalikh-stegh_apeleftherosi_22-11-15_00012 panthessalikh-stegh_apeleftherosi_22-11-15_00013

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

www.physionatsis.gr

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220