Αρχική ΤΟΠΙΚΑ ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή –Φωνάξτε κι εσείς μαζί μας»

«Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή –Φωνάξτε κι εσείς μαζί μας»

Συμβολική Κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Νοσηλευτή

-

Συμβολική κινητοποίηση στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων (ΓΝΤ) πραγματοποίησαν νοσηλευτές , εργαζόμενοι και γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Νοσηλευτή και μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο ΓΝΤ.
Σκοπός της συμβολικής κινητοποίησης είναι να τονιστεί για ακόμη μια φορά ότι και τα καλυμμένα με μάσκες στόματα των υγειονομικών έχουν φωνή , που ακούγεται δυνατά και καλεί τους υπόλοιπους εργαζόμενους των Τρικάλων να φωνάξουν και να παλέψουν μαζί τους για την προάσπιση της υγείας των λαϊκών οικογενειών της περιοχής.
Με την κινητοποίηση επίσης στάλθηκε χαιρετιστήριο μήνυμα σε όλο το υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Τρικάλων, όλης της χώρα αλλά και διεθνώς που εργάζονται εντατικά με αυταπάρνηση σε συνθήκες πανδημίας , που να συνεχίζουν τη «μάχη» ενάντια στην επιδημία SARS-CoV-2, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Έτσι , τονίστηκε, ιδιαίτερα, ότι η μεγαλύτερη τιμή στην Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή είναι η συνέχιση του αγώνα για

Ταυτόχρονα Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Προμήθεια όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας .Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού.
Αναλυτικά το κάλεσμα που μοίρασε η Επιτροπή Αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους του ΓΝΤ και στους διερχόμενους έχει ως εξής:

«Με αφορμή την 12η Μάη, Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών/Νοσηλευτριών, η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ εργαζομένων στο Γ.Ν.Τρικάλων απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου μας. Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό απευθύνουμε στο μαιευτικό προσωπικό του νοσοκομείου μας όπου με αφορμή την 5η Μαΐου, έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Εορτασμού της Μαίας και του Μαιευτή.
Χαιρετίζουμε την προσπάθεια των συναδέλφων υγειονομικών, παγκόσμια και στη χώρα μας, που εργάζονται εντατικά με αυταπάρνηση σε συνθήκες πανδημίας.
Όμως για τους υγειονομικούς αυτές οι ημέρες δεν είναι γιορτές και δεν θα γίνουν ποτέ γιορτές. Ήταν, είναι και θα είναι μέρες τιμής και αγώνων όλων των μαχόμενων υγειονομικών, που παλεύουν καθημερινά.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή βρίσκει τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας να συνεχίζουμε τη «μάχη» ενάντια στην επιδημία SARS-CoV-2, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.
Αυτές οι ημέρες βρίσκουν όλους τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία σακατεμένους, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, με εργασιακές σχέσεις σύγχρονης σκλαβιάς να δίνουν τη μάχη, με χειροκροτήματα από εκείνους που διαχρονικά μας αρνούνταν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ένταξη στα ΒΑΕ.
Περισσότερες από 22.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ, ενώ εκατοντάδες συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο χωρίς να αναπληρώνονται.
**Για το Γ.Νοσοκομείο Τρικάλων οι ανάγκες είναι πάνω από 70 θέσεις νοσηλευτών με βάση του παλιού οργανισμού του νοσοκομείου (που καταργήθηκαν με την ποσόστωση του 12%)και με βάση τις πραγματικές ανάγκες ξεπερνούν τις 130.
Παρόλο που υπάρχουν τόσες κενές θέσεις και τα τελευταία 4 χρόνια (2016-2019) αποχώρησε ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας (λόγω συνταξιοδότησης, παραίτησης, μετάταξης κλπ.), φέτος το 2020 έγιναν μόλις 8 προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών δηλ 24 μηνα. Όσον αφορά τις μαίες, από τις 20 θέσεις που υπηρετούν σήμερα, οι ανάγκες είναι για διπλάσιες θέσεις Μαιών.
Ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται τα τελευταία χρόνια. Αυτές που γίνονται είναι στην πλειοψηφία τους συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ χιλιάδες είναι οι άνεργοι συνάδελφοι που δεν παίρνουν καν επίδομα ανεργίας.
Αποτέλεσμα των χιλιάδων ελλείψεων είναι οι μόνιμοι και οι συνάδελφοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μπλοκάκι κ.ά.) στις υγειονομικές μονάδες να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια.
Το ωράριο εργασίας παραβιάζεται συστηματικά. Συχνά καλούμαστε να δουλέψουμε πρωινή και νυχτερινή βάρδια συνεχόμενα και την άλλη μέρα απόγευμα, δηλαδή 24 ώρες σε 2 μέρες και πολλές φορές να μην τηρείται η 12ωρη ημερήσια ανάπαυση, όπως ορίζει ο νόμος.
Η νυχτερινή εργασία, για την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων Νοσηλευτών-Μαιών, φτάνει μέχρι και τις 8 νυχτερινές βάρδιες τον μήνα! Πολλοί συνάδελφοι σε κλινικές δεν μπορούν να πάρουν τα 2 Ρεπό την εβδομάδα και κάνουν χρήση μία μόνο ημέρα ανάπαυση την εβδομάδα, ενώ ρεπό και άδειες προηγούμενων ετών είναι χρωστούμενα.
Συνέπεια των ωραρίων-λάστιχο είναι οι νοσηλευτές -και πριν την πανδημία και τώρα- να βρίσκονται στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης, με τη σωματική κόπωση και την ψυχολογική καταπόνηση να εντείνονται όλο και περισσότερο. Οι επαγγελματικές ασθένειες και τα επαγγελματικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται όσο εντατικοποιείται η εργασία και απουσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.
Στην κατάσταση αυτή προστίθενται τα υπόλοιπα προβλήματα που “γεννά” η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, οι ελλείψεις σε υποδομές, Μέτρα Προστασίας, εξοπλισμός, φάρμακα, υγειονομικό υλικό.
Τα προβλήματα αυτά έχουν οξυνθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι 8 περίπου προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών που έγιναν τους τελευταίους 2 μήνες στο Γ.Ν.Τρικάλων δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε καν τις κενές θέσεις. Η έκθεσή μας σε λοιμογόνους παράγοντες και η απουσία εκτεταμένου ελέγχου του υγειονομικού προσωπικού με διαγνωστικά τεστ επιτείνει το φόβο μας. Ο φόβος είναι μεγαλύτερος σε νοσηλευτές που, ενώ ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δεν πήραν άδεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γιατί οι παθήσεις τους δεν περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ.
Λόγω υποστελέχωσης, οι άδειες ειδικού σκοπού για τη φροντίδα των ανήλικων παιδιών εξαιτίας του προσωρινού κλεισίματος των σχολείων δεν δόθηκαν σε όλους τους συναδέλφους που τη δικαιούνται ή δόθηκε μόνο ένα μέρος τους.

Όσο κι αν αναγνωρίζεται στα λόγια από το κράτος η αυταπάρνηση και οι αντίξοες συνθήκες, υπό τις οποίες καλούνται σήμερα να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, η αναγνώριση αυτή αποτελεί ουσιαστικά “χτύπημα στην πλάτη” και εμπαιγμό, για να συνεχίσουν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι να δουλεύουν με σκυμμένο το κεφάλι.
Κανένας εφησυχασμός και συμβιβασμός με την κατάσταση που βιώνουμε.
Οι άνθρωποι έχουν δυνατή φωνή μέσα από τις μάσκες τους και οι φωνές των Νοσηλευτών & Νοσηλευτριών διεκδικούν:
• Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας.
• Μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
• Πλήρης κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.
• Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες. Όχι στην κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
• Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009.
• Άνοιγμα νέων κρεβατιών ΜΕΘ(από 8 στα 12 κρεβάτια) πλήρως στελεχωμένων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Για να πάψουν να υπάρχουν λίστες αναμονής σε διασωληνωμένους ασθενείς χρειάζεται η ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ.
• Προμήθεια όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας.
• Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού – λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών, διευκολύνσεις για την εργαζόμενη μητέρα.
• Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στις έγκυες και στις μητέρες για όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας του παιδιού. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
• Ενιαία Ανώτατη Νοσηλευτική Εκπαίδευση. Διαρκή υποχρεωτική επιμόρφωση – παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με ευθύνη του δημόσιου συστήματος Παιδείας και Υγείας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

www.physionatsis.gr

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Ανακοίνωση του ΚΔΑΠ “Το Αερόστατο των Μετεώρων” για τις αιτήσεις για εγγραφή σε ΚΔΑΠ μέσω ΕΣΠΑ

▶️ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΚΔΑΠ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 17/7 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 5/8. ❗️Εάν επιθυμείτε μπορούμε να αναλάβουμε εμείς να κάνουμε την αίτηση για εσάς εντελώς δωρεάν❗️ Για οποιαδήποτε βοήθεια στην αίτηση ή για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ: ☎ 24320-77609 📱 6970408234 📧 [email protected] Θα μας βρείτε📍Θ.Οικονόμου 13 ( Πρώην...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...