Ενίσχυση της αγοράς με χρήματα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Στην Αθήνα βρέθηκαν χθες ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Δημήτρης Σακελλαρίου, μαζί με τον Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας Παναγιώτη Κοτσόπουλο και την προϊσταμένη Κατερίνα Τριμίτζιου, προκειμένου να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό την ενημέρωση των Δήμων για το θέμα της επίσπευσης απορρόφησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους.

Η πρωτοβουλία της σύσκεψης ανήκε στον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και συμμετείχαν σ’ αυτή ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών και οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι οικονομικών και Διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών 70 περίπου Δήμων, που είχαν αιτηθεί να λάβουν χρηματοδότηση, προκειμένου να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τρίτους.

Η συνολική οφειλή των Δήμων προς τις τοπικές αγορές είναι πάνω από 900 εκατ. ευρώ. Ήδη, το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τα αιτήματα χρηματοδότησης 167 Δήμων προς το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία έχουν εγκριθεί και έχει αρχίσει να προχωρά η υλοποίησή τους.
Η συνάντηση ξεκίνησε στις 14:20 χθες το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών και ολοκληρώθηκε στις 17:15. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες κατέγραψαν τα αιτήματα, τις απορίες, αλλά και τις προτάσεις των εκπροσώπων των Δήμων, για να διευκολύνουν όπου μπορούν τις διαδικασίες για επίσπευση της απορροφητικότητας των κονδυλίων.

Στόχος τού Υπουργείου είναι η διαφάνεια και το κάθε ευρώ να πάει και στον τελευταίο δικαιούχο, προκειμένου να εισρεύσουν χρήματα στις τοπικές κοινωνίες και να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, όπως τονίστηκε ιδιαίτερα από την ηγεσία τού υπουργείου Εσωτερικών.

 

Η θέση του Δημάρχου Καλαμπάκας

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Σακελλαρίου μας ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του πως το θέμα των ληξιπροθέσμων θα διευθετηθεί σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν από το Υπουργείο, και σύντομα αναμένεται τα όποια προβλήματα υπήρχαν να ξεπεραστούν.

Σημείωσε επίσης πως τα χρήματα θα πληρωθούν προς εκείνους που τους οφείλονται, καθώς και ότι θα παρακρατείται από τον Δήμο μας το ποσό των 66.000 ευρώ τον μήνα, για τον σκοπό αυτό, μέχρι να καλυφθεί το πόσο των 3 εκ. ευρώ, που είναι τα χρήματα που οφείλει ο Δήμος Καλαμπάκας.

Επίσης, ο κ. Σακελλαρίου μας ενημέρωσε πως θα πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα που θα εγκριθούν από τον επίτροπο κατά τη διαδικασία που προβλέπεται. «Ό,τι είναι νόμιμο και εγκρίνεται από τον Επίτροπο θα πληρώνεται», είπε χαρακτηριστικά. Προφανώς είναι βέβαιο πως δεν θα λάβουν οφειλόμενα κάποιοι που δεν έχουν τιμολόγια στα χέρια τους.

Σε ό,τι άφορα στη διαδικασία, οι δήμαρχοι ζήτησαν από τους Υπουργούς να επιταχυνθεί η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων, έτσι ώστε τα χρήματα να φτάσουν στις τοπικές αγορές, και το υπουργείο από την πλευρά του δεσμεύτηκε για αυτό.

 

Προθεσμία ώς την Τετάρτη

Έως την ερχόμενη Τετάρτη 15 Μαΐου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα οι 143 δήμοι που δεν έχουν προχωρήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να ενταχθούν στο κατάλογο των αιτούντων για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών κάνει γνωστό στους δήμους ότι αν δεν προχωρήσουν μέχρι τις 15 Μαΐου στην υποβολή τής αίτησης, τότε θεωρείται αυτόματα ότι μένουν εκτός διαδικασίας. Ο δήμος Καλαμπάκας δεν συμπεριλαμβάνετε στη λίστα αυτών των Δήμων, καθώς έχει υποβάλει το αίτημα εγκαίρως. Όπως μας είπε ο κ. Σακελλαρίου, 174 Δήμοι έχουν ήδη υποβάλει αίτημα και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι μέχρι την επομένη Τετάρτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ