Αντεγκλήσεις και καταγγελίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Μετεώρων

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Με σοβαρές καταγγελίες και αντεγκλήσεις ολοκληρώθηκε πριν λίγο η 4η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μετεώρων, που διεξήχθη δια τηλεδιάσκεψης, μέσω Cisco Webex.

Εκτός ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε ομόφωνα η ένταξη της Δημοτικής Ενότητας Τυμφαίων στην οριοθέτηση των περιοχών υπό έλεγχο για ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς. Για τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες (Χασίων, Καλαμπάκας και Βασιλικής) θα ληφθούν ανάλογες αποφάσεις, όταν χρειαστεί, τόνισε ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αλέκος.

Ομόφωνα εγκρίθηκε και η τροποίηση τεχνικού προγράμματος για την αποπεράτωση της οδού Ζιώγα.

Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

 • Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η σύμβαση συνεργασίας του Δήμου Μετεώρων με το εγκεκριμένο εθνικής εμβέλειας Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών και αποβλήτων «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» για την Οργάνωση Ολοκληρωμένου Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών στον Δήμο άνευ ανταλλάγματος για τον Δήμο. “Οι πολίτες που θα ανακυκλώνουν στα ειδικά σπιτάκια θα λαμβάνουν ανταμοιβή χρήματα που θα μπορούν είτε να χρησιμοποιήσουν για αγορές τους με κουπόνια είτε να προσφέρουν για κοινωνικούς σκοπούς”, είπε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Τσίκαρης. Ο Γιώργος Χαντζιάρας είπε ότι η Λαϊκής Συσπείρωση είναι αντίθετη στη διαχείριση απορριμμάτων από ιδιωτικές εταιρείες.
 • Εγκρίθηκε ομόφωνα η παραλαβή της διαχ/κής μελέτης του Δημοτικού Δάσους Καστρακίου, Κοινότητας Καστρακίου Δήμου Μετεώρων περιόδου 2017-2026.
 • Εγκρίθηκε ομόφωνα η παραλαβή της διαχ/κής μελέτης του Δημοτικού Δάσους Σκεπαρίου, Κοινότητας Σκεπαρίου Δήμου Μετεώρων περιόδου 2017-2026.
 • Εγκρίθηκε ομόφωνα η αίτηση Ζιάκα Χρήστου (παράταση μίσθωσης αγροτεμαχίου στην Βασιλική).
 • Εγκρίθηκε ομόφωνα η αίτηση του Ούτου Κων/νου για έκδοση παραγωγικής άδειας πωλητή λαϊκών αγορών.
 • Εγκρίθηκε ομόφωνα η απόφαση για το όργανο διανομής και φύλαξης των υδάτων άδρευσης, το χρόνο έναρξης και λήξης της αρδευτικής περιόδου, τον αριθμό των θέσεων υδρονομέων ή εποπτών υδρονομέων, τον τομέα για τον οποίο προορίζεται κάθε θέση σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.1&2 του Β.Δ 28.3/15.4.1957. Πρόκειται για την πρόσληψη 4 ατόμων για τετράμηνη χρονική διάρκεια.
 • Εγκρίθηκε ομόφωνα η αίτηση του ΜΕΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ «Ο ΣΤΙΝΟΣ» για παραχώρηση χρήσης του νερόμυλου της Κοινότητας Καστανιάς του Δήμου Μετεώρων για πολιτιστικούς σκοπούς.
 • Εγκρίθηκε ομόφωνα η αίτηση της Ιεράς Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων για παραχώρηση δημοτικής έκτασης εντός του Κοιμητηρίου Καλαμπάκας για την ανέγερση ναού. Πρόκειται για ναΐδριο που δεν θα υπερβαίνει τα 130 τ.μ., όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Σωτήρης Παπαχρήστος.
 • Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με επιφυλάξεις το αίτημα της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. για δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση αγροτεμαχίου του Δήμου για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου. Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Νικόλαος Φωλίνας το αγροτεμάχιο έκτασης 40 στρεμ. είναι στην Ποταμιά και ανήκει στον Δήμο σύμφωνα και με την ανάρτηση του Κτηματολογίου. Ωστόσο, δημότης (Αθ. Μπέλλος) έχει δηλώσει ότι η έκταση είναι ιδιοκτησίας του και ότι θα καταθέσει ένσταση στο Κτηματολόγιο. Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ και ο Χρήστος Σινάνης είπαν ότι ο Δήμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, διότι δημοτικές εκτάσεις υπάρχουν και άλλες στην περιοχή, και δεν πρέπει να διακινδυνέψει να βρεθεί υποχρεωμένος να πληρώσει οποιοδήποτε μίσθωμα. Για ιδιωτικοποίηση της ενέργειας έκανε λόγο ο Γιώργος Χαντζιάρας, σημειώνοντας ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα (μειοψήφισε). Ο κ. Αλέκος είπε ότι η μελέτη είναι έτοιμη και το έργο είναι προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ, καθώς και ότι ο Δήμος θα έχει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για τον Βιολογικό Καθαρισμό και ίσως και για το Αμαξοστάσιο. Ο κ. Φωλίνας διευκρίνισε ότι ο δημότης διεκδικεί όλη την έκταση στην Ποταμιά, 120 στρεμ., και ότι δεν υπάρχει άλλη έκταση στην περιοχή. “Δεν θα ξεκινούσαμε να κάνουμε μία επένδυση σε έναν διαικδικούμενο χώρο”, είπε ο κ. Φωλίνας, “καθώς ο δημότης παρενέβη εγγράφως μόλις χθες”. Ο κ. Αλέκος είπε ότι η προηγούμενη δημοτική Αρχή το δήλωσε με ένορκη βεβαίωση και καλά έκανε και ότι ο ίδιος υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Δήμου και λέει ότι το ακίνητο ανήκει στον Δήμο. Ο Γιάννης Θεμέλης είπε ότι δεν χρειάζονται περισσότερα από 12 στρέμ. για τέτοιας δύναμης επένδυση, κάτι που δέχτηκε ο κ. Αλέκος, λέγοντας ότι δεν θα καλυφθεί όλη η έκταση των 40 στρεμ. Ο κ. Σινάνης είπε κλείνοντας ότι η δημοτική Αρχή “τα έχει βρει” με τον κ. Μπέλλο, προσθέτοντας “κάντε ό,τι θέλετε”. Ο κ. Λύπας ζήτησε να ανακαλέσει ο κ. Σινάνης, ο οποίος δεν το έκανε, προσθέτοντας ότι η δημοτική Αρχή είχε παλαιότερα πάρει δύο εκτάσεις του κ. Μπέλλου για πάρκινγκ, που ποτέ δεν χρησιμοποίησε. Ο κ. Παπαμιχαήλ ζήτησε να εστιάσει το Δ.Σ. στην ουσία, και στο υποέργο 1 που αφορά στη σύνδεση του φωτοβολταϊκού πάρκου με τα αντλιοστάσια, προϋπολογισμοιύ 6,5 εκατ. ευρώ. Για το θέμα αυτό ο κ. Αλέκος είπε ότι θα έρθει στο σώμα προς ψήφισμη μελλοντικά. Υπέρ με την παρατήρηση και την επιφύλαξη να λυθεί το ιδιοκτησιακό τάχθηκαν οι παρατάξεις του κ. Παπαμιχαήλ και του κ. Σινάνη.
 • Για την τροποποίηση προϋπολογισμού οικ. έτους 2021 ο κ. Σινάνης είπε ότι η παράταξή του δεν θα ψηφίσει υπέρ, διότι ζήτησε κάποια στοιχεία για μελέτες και δεν τα έλαβε. Για προσθαφαιρέσεις σε δύο κωδικούς έκανε λόγο ο κ. Παπαμιχαήλ, για τους οποίους ψήφισε “όχι”. Τις τροποποιήσεις καταψήφισε και ο κ. Χαντζιάρας. Ο κ. Θώμος τόνισε ότι οι τροποιήσεις αφορούν στη σύνταξη μελετών και ότι η τοποθέτηση του κ. Σινάνη είναι εκτός θέματος. Ο κ. Σινάνης απάντησε ότι μόνο η προετοιμασία των φακέλων κοστίζει 180.000 ευρώ, και δεν αφορά σε μελέτες. Ο κ. Αλέκος είπε ο κ. Παπαμιχαήλ μίλησε ως Λογιστής και όχι ως πολιτικός. “Περίμενα να το ψηφίσει, διότι τα μισά έργα είναι για τη Βασιλική”, είπε. Για τον κ. Σινάνη είπε ότι φαίνεται σαφώς ότι δεν θέλει να καταθέσει ο Δήμος καμιά πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και ότι ολόκληρο το ποσό θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα. Ο κ. Σινάνης απάντησε ότι δεν πρόκειται για έργα, και ότι ο ίδιος είχε έναν συνεργάτη και κατέθεσε όλες τις μελέτες. Ο κ. Παπαμιχαήλ απάντησε ότι για όλες τις μελέτες είναι υπέρ, αλλά η αντίθεσή του αφορά σε κωδικούς που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Ο κ. Λύπας υπενθύμισε ότι για το Ανοικτό Κέντρο και για άλλες πολλές μελέτες ο κ. Σινάνης είχε προσλάβει εξωτερικούς συνεργάτες, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του, κάτι που γίνεται για να είναι εφικτή η έγκαιρη κατάθεση προτάσεων. “Ο μόνος φόβος του κ. Σινάνη είναι ότι η δημοτική Αρχή θα πετύχει και ο κ. Αλέκος θα είναι ξανά Δήμαρχος”, είπε ο κ. Λύπας. “Οι προσθαφαιρέσεις γίνονται, διότι η Κυβέρνηση μειώνει το πλαφόν στα έργα”, είπε ο κ. Φωλίνας, απευθυνόμενος στον κ. Παπαμιχαήλ. Ο Αντιδήμαρχος Τούλας έκανε λόγο για 390.000 ευρώ που ο κ. Σινάνης πρέπει να απαντήσει για το πού διατέθηκαν, κι εκεί η κατάσταση ξέφυγε… (βλ. ΕΔΩ).
 • Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Χάρτα Δικαιωμάτων των Αστέγων της FEANTSA. Μειοψήφισε ο κ. Χαντζιάρας με αναφορές στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας κ.ά. πολιτικές.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΔΩ:

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ