Η Σταύρωση, ο στολισμός του Επιταφίου και η αποκαθήλωση στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Καλαμπακιώτισσας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ κατά την ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου αναγιγνώσκονται δώδεκα ευαγγελικές περικοπές (τα Δώδεκα Ευαγγέλια, που λέει ο λαός).

Στον Ιστορικό Βυζαντινό ναό της Παναγίας της Καλαμπακιώτισσας έγιναν και τα παρακάτω:

Πριν την ανάγνωση της κάθε ευαγγελικής περικοπής ένας εκκλησιαστικός επίτροπος άναβε μία από τις δώδεκα λαμπάδες από καθαρό κερί που ήταν τοποθετημένες σε ειδικό επιμήκες μανουάλι μπροστά από το τέμπλο. Έτσι, οι πιστοί, βλέποντας πόσα κεριά είναι αναμμένα, γνώριζαν πόσες ευαγγελικές περικοπές αναγνώσθηκαν.

Μετά την πέμπτη ευαγγελική περικοπή ο παπα-Λευτέρης πήρε από το ιερό τον Εσταυρωμένο στα χέρια του και μέσω της Προσκομιδής τον περιέφερε στον κυρίως ναό, ψέλνοντας το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…». Μετά τον τοποθέτησε σε ειδική μεταλλική βάση, στην οποία αριστερά εικονίζεται η Παναγία και δεξιά ο μαθητής Ιωάννης, μπροστά από τη δυτική κλίμακα του μοναδικού μαρμάρινου άμβωνα, έργο του 6ου μ.Χ. αιώνα. Στη συνέχεια όλοι προσκύνησαν τον Εσταυρωμένο.

Στις 12.00 τα μεσάνυχτα κορίτσια και γυναίκες άρχισαν να στολίζουν το κουβούκλιο του επιταφίου με λουλούδια. Άλλες ετοίμαζαν τα ματσάκια των λουλουδιών, άλλες τα τοποθετούσαν στον επιτάφιο και τον τρούλο του και άλλες συσκεύαζαν τα κόκκινα αυγά και τα κουλουράκια που θα προσφερθούν την Κυριακή το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος στον Εσπερινό της Αγάπης.

Σήμερα Μ. Παρασκευή κατά την ανάγνωση της ευαγγελικής περικοπής που αναφερόταν στην Αποκαθήλωση, ένας εκκλησιαστικός επίτροπος έβγαλε τα καρφιά από το σώμα του Χριστού που ήταν καρφωμένα στον σταυρό, πήρε το σώμα του Ιησού, το τύλιξε σε λευκό καθαρό σεντόνι και το πήγε στο Διακονικό, όπου το πήρε ο παπα-Λευτέρης και το τοποθέτησε στο Ιερό.

Μετά ο παπα-Λευτέρης ενεδύθη (πήρε στο κεφάλι και στους ώμους του) τον κεντημένο επιτάφιο, και τον τοποθέτησε στη βάση του στολισμένου κουβουκλίου μαζί με το Ευαγγέλιο. Όλοι οι πιστοί με τη σειρά ασπάστηκαν τον επιτάφιο. Κάποιοι, μικροί και μεγάλοι, πέρασαν κάτω από το κουβούκλιο.

Η καμπάνα της εκκλησίας χτυπούσε πένθιμα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΗΣ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ