Αρχική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΓΕΙΑ/ΟΜΟΡΦΙΑ 'Εμφραγμα: Αντιμετώπιση στις γιορτές

‘Εμφραγμα: Αντιμετώπιση στις γιορτές

-

EMFRAGMA

Αν νιώσουμε σφίξιμο, κάψιμο ή πλάκωμα πίσω από το στήθος ή στα αριστερά του στέρνου, δεν θα πρέπει να αναβάλλουμε το τηλεφώνημα στον γιατρό μας.

Η περίοδος των εορτών μεταβάλλει πολλές από τις συνήθειές μας. Ευχή μας είναι να βρίσκουμε αυτές τις ημέρες την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και την αγάπη.
Φαίνεται όμως πως ειδικά τις γιορτινές ημέρες αυξάνονται και οι απώλειες συνανθρώπων μας από εμφράγματα.
Από μελέτη σχετικών στοιχείων στις Η.Π.Α. παρατηρείται αύξηση των απωλειών από έμφραγμα κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, ιδιαίτερα μάλιστα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς! Η ενοχλητική αυτή πραγματικότητα έχει καταχωρηθεί στην διεθνή ιατρική βιβλιογραφία ως “Merry Christmas Coronary and Happy New Year Heart Attack phenomenon”, δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση, “Καλά Χριστούγεννα και ευτυχές το έμφραγμα του Νέου Χρόνου”!
Το φαινόμενο έχει καταγραφεί με πειστικό τρόπο, προσθέτοντας έως και μία επιπλέον απώλεια από έμφραγμα σε κάθε τρεις ενός άλλου μήνα, του Ιουνίου για παράδειγμα (33% αύξηση των απωλειών από εμφράγματα), χωρίς όμως να γνωρίζουμε πού οφείλεται. Έχουν ενοχοποιηθεί οι καιρικές συνθήκες, αφού το κρύο συμβάλλει στην εμφάνιση εμφραγμάτων, ενώ στις Η.Π.Α. είναι σύνηθες φαινόμενο να φτυαρίζουν το χιόνι στα πεζοδρόμια γύρω από τα σπίτια τους, μια ιδιαίτερα κοπιώδης εργασία, που μπορεί επίσης να πυροδοτήσει ένα έμφραγμα σε ανθρώπους με πρόβλημα. Όμως η μεγαλύτερη σχετική μελέτη προήλθε από καταγραφή των απωλειών από εμφράγματα στην πολιτεία της Καλιφόρνια, όπου οι χειμώνες είναι ήπιοι.

Εξάλλου οι καιρικές συνθήκες είναι παρόμοιες όλες τις ημέρες του χειμώνα, οπότε το φαινόμενο της έξαρσης των απωλειών ειδικώς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δεν εξηγείται επαρκώς από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σημαντικότερη ίσως είναι η επίδραση των κάθε λογής υπερβολών στις οποίες αφηνόμαστε στη διάρκεια των εορτών, καταναλώνοντας αλόγιστα μεγάλες ποσότητες φαγητού και ποτών, με παράλληλη απορρύθμιση των συνηθειών ξεκούρασης και ύπνου. Η συνύπαρξη των παραπάνω υπερβολών με το άγχος, που συχνά αυξάνεται την εορταστική περίοδο, φαίνεται πως συνεισφέρει περισσότερο από το κρύο στην έξαρση των εμφραγμάτων.

Επίσης η πιθανότητα του πάσχοντος να προλάβει το έμφραγμα μειώνεται πάρα πολύ τις εορταστικές ημέρες, επειδή συνήθως αναβάλλει την αναζήτηση ιατρικής φροντίδας για οποιοδήποτε ενόχλημα μπορεί να έχει. Κατά κανόνα, αρκετές ώρες πριν από το έμφραγμα προηγείται αιφνίδιο σφίξιμο, κάψιμο ή βάρος πίσω από το στέρνο και προς τα αριστερά του στήθους, που μπορεί να αντανακλά στην πλάτη ή στον αριστερό ώμο και αγκώνα. Το ενόχλημα οφείλεται σε αιφνίδια έμφραξη κάποιας αρτηρίας της καρδιάς. Ο οργανισμός αντιστέκεται στην αρχόμενη έμφραξη της αρτηρίας, οπότε η ενόχληση ίσως υποχωρήσει μετά από λίγα λεπτά της ώρας, συνήθως όμως επανέρχεται αργότερα.
Αν η αρτηρία φράξει ολοσχερώς, το ενόχλημα πλέον δεν υποχωρεί, αντίθετα γίνεται εντονότερο και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, εφίδρωση ή δυσκολία στην αναπνοή. Η ολοσχερής έμφραξη της αρτηρίας οδηγεί σε νέκρωση του τμήματος της καρδιάς, το οποίο τροφοδοτούσε με αίμα, δηλαδή σε έμφραγμα.
Η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας μπορεί να προλάβει την πλήρη έμφραξη της αρτηρίας, χάρις στη διάνοιξή της με μπαλόνι και τοποθέτηση stent στα πλαίσια μιας στεφανιογραφίας. Όταν δεν το προλαμβάνουμε, το έμφραγμα μπορεί να μην έχει καταστροφικά αποτελέσματα, αν αντιμετωπιστεί με άμεση διάνοιξη της ολοσχερώς φραγμένης αρτηρίας σε νοσοκομείο που διαθέτει τμήμα καρδιακών καθετηριασμών σε ετοιμότητα για την επείγουσα αντιμετώπιση εμφραγμάτων επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Η ταχύτατη κινητοποίηση είναι κρίσιμη επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις «ο χρόνος (που χάνεται) είναι μυοκάρδιο (που νεκρώνεται)».

Την περίοδο των εορτών καταγράφονται λιγότερο καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση ενός εμφράγματος, επειδή τα νοσοκομεία και ειδικότερα τα τμήματα καρδιακών καθετηριασμών λειτουργούν με μειωμένο και, συνήθως, λιγότερο έμπειρο προσωπικό. Ο συνδυασμός της καθυστέρησης στην αναζήτηση ιατρικών υπηρεσιών από τον ίδιο τον πάσχοντα και της υποδεέστερης λειτουργίας των ιατρικών υπηρεσιών έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των απωλειών από εμφράγματα τις ημέρες των εορτών.

Ένα σημαντικό μήνυμα λοιπόν για τις γιορτές: Ας μην φάμε και ας μην πιούμε λες και ζούμε τις τελευταίες μας ημέρες! Θα έχουμε δυνατότητα φαγητού και ποτού και τον επόμενο χρόνο…Και αν, ό μη γένοιτο, νοιώσουμε σφίξιμο, κάψιμο ή πλάκωμα πίσω από το στήθος ή στα αριστερά του στέρνου, να μην αναβάλλουμε το τηλεφώνημα στον ιατρό μας ή την εξέταση στα Επείγοντα Καρδιολογικά Ιατρεία, γιατί, δυστυχώς, το έμφραγμα δεν προγραμματίζεται, έρχεται απρόσκλητο. Σας ευχόμαστε να είναι αχρείαστη η τελευταία συμβουλή και να περάσετε ευτυχισμένα Χριστούγεννα και μια χαρούμενη, λαμπερή Πρωτοχρονιά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

 

www.physionatsis.gr

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Δήμος Μετεώρων: Ανοίγουμε γραμμή επικοινωνίας και κλείνουμε την πόρτα στον Κορωνοϊό…!

Χρειάζεσαι βοήθεια ή γνωρίζεις άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να μετακινηθούν…; Ενημέρωσέ μας και ο Δήμος Μετεώρων θα είναι αμέσως δίπλα σας. Επικοινώνησε στο 24320 78661 και θα εξυπηρετηθείς αμέσως! Δεν κυκλοφορούμε και ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών. Είναι ώρα ευθύνης, ατομικής και συλλογικής. Και στο Δήμο Μετεώρων "Μένουμε Σπίτι"!

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220