Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΓΕΙΑ/ΟΜΟΡΦΙΑ Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι φορέας του κορωνοϊού

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι φορέας του κορωνοϊού

-

Μπορεί οι επιστήμονες να επιμένουν ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν πιο ήπια ή και συχνά καθόλου συμπτώματα του κορωνοϊού, αυτό ωστόσο είναι λογικό να μην καθησυχάζει 100% τους γονείς.

Όσο υπάρχουν περιπτώσεις, έστω «λίγες», θανάτων μικρών παιδιών, τόσο οι γονείς θα ανησυχούν, καθώς κανένας γονιός δεν θέλει να παίξει με τις πιθανότητες να είναι το δικό του παιδί η εξαίρεση στον κανόνα.

Σύμφωνα με τον δρ. Σον Ο’Λέρι, αντπρόεδρο του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, «90 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό στις ΗΠΑ, μέσα σε λίγους μήνες».

«Δεν είναι σωστό να λέμε ότι αυτός ο ιός είναι εντελώς αβλαβής απέναντι στα παιδιά», προσθέτει.

Και καθώς η έναρξη του σχολικού έτους σε πολλές χώρες είναι προ των πυλών, ο γονεϊκός φόβος απέναντι στο άγνωστο μέλλον ενισχύεται ενώ η ερώτηση γίνεται όλο και πιο επιτακτική: θα είναι τα παιδιά μας ασφαλή;

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν αυτή την εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, τα κρούσματα του κορωνοϊού ανάμεσα σε παιδιά αυξήθηκαν κατά 90% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στις ΗΠΑ.

Κι ενώ η συγκράτηση των ανήλικων κρουσμάτων στην αρχή της πανδημίας θεωρήθηκε φυσιολογική, με τα σχολεία κλειστά, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ψυχολογικό, εκτός των άλλων, αντίκτυπο που θα έχει μια πιθανή εκτόξευση των κρουσμάτων, ανάμεσα σε παιδιά.

Για να μην μιλήσουμε καν για πιθανούς θανάτους.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της Covid-19 στα παιδιά είναι τα ίδια με εκείνα στους ενήλικες: καταπόνηση, βήχας, πυρετός, απώλεια της αίσθησης της όσφρησης.

Άλλα βασικά σημάδια περιλαμβάνουν οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή, εξανθήματα και ειδικά ένα που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, έλλειψη ενέργειας και δυσκολία να κρατήσουμε ένα παιδί ξύπνιο, προσθέτει ο Δρ. Ντάνιελ Κοέν, γιατρός στη Νέα Υόρκη.

«Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε αμέσως τον γιατρό αν το παιδί μας αποκοιμιέται συνεχώς ή φαίνεται απλώς εξαντλημένο, αν δεν πίνει, δεν τρώει και δεν κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες», προσθέτει η γιατρός.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό
Καμία ανησυχία δεν είναι υπερβολικά μικρή προκειμένου να ειδοποιήσετε τον παιδίατρο, λένε οι ειδικοί. Οι γονείς είναι οι καλύτεροι ντεντέκτιβ καθώς γνωρίζουν την τυπική συμπεριφορά των παιδιών τους.

«Μπορεί να υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε, αλλά σας απασχολεί», λέει ο Κοέν. «Συχνά λέω στους γονείς: ‘Αν κάτι σας αγχώνει, τότε πρέπει να αγχώσει κι εμένα. Έτσι έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή’. Το μόνο λάθος τηλεφώνημα είναι αυτό που δεν έγινε ποτέ».

Ο Ο’ Λίρι συμφωνεί. Αν οι γονείς «δουν ότι το παιδί τους φαίνεται αρκετά άρρωστο ή πιο άρρωστο από όσο θα ανέμεναν σε ένα τυπικό κρύωμα ή αδιαθεσία, θα πρέπει να τηλεφωνήσουν στον παιδίατρό τους για να το συζητήσουν».

Η πανδημία επηρεάζει τον τρόπο άσκησης της ιατρικής. Πάρτε για παράδειγμα τον πυρετό: «Σήμερα, αν έχω ένα παιδί με πυρετό, μιλάω με τους γονείς του σε καθημερινή βάση, εξαιτίας της αμφιβολίας και του φόβου που όλοι μας έχουμε», λέει ο Κοέν. «Δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε ένα παιδί».

Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, δεν πρέπει να παραλείπουμε και τον αντίκτυπο της ασθένειας στην ψυχολογία των παιδιών.

«Παιδία που είναι πιο απομονωμένα, πιο αγχωμένα, πιο καταθλιπτικά», λέει ο Ο’ Ρέιλι. «Αυτά είναι πράγματα που –ακόμη κι αν δεν συνδέονται απευθείας με την Covid- χρήζουν προσοχής».

Πότε ένα παιδί είναι άρρωστο
Ένα ασυμπτωματικό παιδί με κορωνοϊό είναι μια δύσκολη πραγματικότητα για έναν γονιό, αλλά και μια ανακούφιση αναφορικά με την ασφάλεια των παιδιών τους, καθώς ένα τέτοιο παιδί με Covid-19 ανταποκρίνεται καλά στον ιό, με τον ρόλο του παιδιάτρου να περιορίζεται στη στήριξη και την καθοδήγηση των γονιών κατά τη διάρκεια της ασθένειας.

Η ανησυχία στρέφεται τότε στην προστασία των άλλων, όπως τα αδέλφια, οι γονείς, οι παππούδες και η κοινότητα. Ο μόνος τρόπος για να υποπτευτεί ένας γονιός ότι το παιδί του είναι ασυμπτωματικό είναι με το να εντοπίσει την έκθεση του παιδιού του σε άλλους φορείς του ιού και να μάθει τι συμβαίνει στο σχολείο όπου πηγαίνει το παιδί.

Αν ένα ασυμπτωματικό παιδί πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ κορωνοϊού εξαρτάται από το «πόσο συχνά εκτίθεται τα παιδιά σε άλλους ανθρώπους» και τη διαθεσιμότητα των τεστ στην κοινότητά τους,, λέει ο Ο’ Ρέιλι.

«Το πιο σημαντικό πράγμα για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία είναι να μπορείς να θέτεις υπό έλεγχο στην γύρω κοινότητα», προσθέτει.

Σπάνιες αλλά σοβαρές ασθένειες που συνδέονται με την Covid-19
Μία άλλη ανησυχία των γονέων είναι το σύνδρομο πολυοργανικής φλεγμονής (MIS-C). Πρόκειται για μια σπάνια και ασυνήθιστη επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί στο παιδί λίγες μέρες ή εβδομάδες μετά την έκθεσή του στον ιό.

«Μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι, η οποία είναι ένα ακόμη σύνδρομο φλεγμονής στο σώμα. Και μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξουθενωτικό για τα παιδιά», λένε οι ειδικοί.

Ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις έχουν επιβεβαιωθεί το τελευταίο διάστημα. Μέχρι τις 6 Αυγούστου το αμερικανικό CDC είχε επιβεβαιώσει 570 περιπτώσεις MIS-C σε 40 πολιτείες, μεταξύ αυτών 40 θάνατοι. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 8 έτη και το 70% των περιπτώσεων ήταν παιδιά ισπανόφωνα ή μαύρα.

Το πρώτο σύμπτωμα αυτής της πολύ σοβαρής ασθένειας είναι ένας επίμονος πυρετός χωρίς εμφανή αιτία. Αν αυτό εμφανιστεί σε ένα παιδί που είχε πρόσφατα εκτεθεί σε κάποιον που είχε τη νόσο, τότε πρέπει να «εγείρει υποψίες».

Άλλα σημάδια είναι κοιλιακοί πόνοι, διάρροια, πρησμένοι αδένες, κόκκινα ή πρησμένα χέρια και πόδια, κόκκινα μάτια, ή μία ασθένεια που ονομάζεται φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων. Η γρήγορη αναπνοή ή άλλα αναπνευστικά σημάδια μπορεί να είναι παρόντα, αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένα.

Τα παιδιά με MIS-C αρρωσταίνουν γρήγορα και μπορεί τάχιστα να εμφανίσουν σημάδια σοκ. Κατά την εξέτασή τους εμφανίζουν σημάδια πολυοργανικής δυσλειτουργίας και υψηλά επίπεδα φλεγμονής στο αίμα.

Τα περισσότερα παιδιά που αρρωσταίνουν από MIS-C χρειάζεται να νοσηλευτούν, λέει ο CDC, ενώ κάποια θα χρειαστούν να μπουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η ασθένεια αυτή μπορεί να αποφευχθεί με τον ίο τρόπο που μπορούμε να αποφύγουμε τον κορωνοϊό: να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, τόσο εμείς όσο και η οικογένειά μας, να συμμορφωνόμαστε στη χρήση μάσκας και να διατηρούμε τις αποστάσεις.

Αν και πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο, οφείλουμε να επαγρυπνούμε, λένε οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από How to tell if your child is sick from Covid-19, based on pediatricians’ advice, by Sandee LaMotte, Katia Hetter, Kristen Rogers and Ryan Prior, CNN

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

SOS από 27 Ακαδημίες της Ευρώπης: Η κλιματική αλλαγή απειλεί σοβαρά την ανθρώπινη υγεία

Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής ήδη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον, προειδοποιεί μια νέα επιστημονική έκθεση 27 εθνικών Ακαδημιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων είναι και η Ακαδημία Αθηνών. Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν από την μετάδοση λοιμωδών νόσων μέσω...

Νικηφόρος ο πρώτος αγώνας των Παγκορασίδων Α΄ του Φιλαθλητικού Καλαμπάκας

Νικηφόρο ήταν το πρώτο παιγνίδι του Φιλαθλητικού Καλαμπάκας στο πρωτάθλημα των Παγκορασίδων Α΄. Τα κορίτσια του Γιώργου Τσικέλη νίκησαν με 3-0 τη Δεσκάτη στον αγώνα που έγινε σήμερα το απόγευμα στο κλειστό Βλαχάβειο Γυμναστήριο της Καλαμπάκας. Τα σετ: 25-20, 25-13, 25-18. ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ: ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ, ΚΟΝΤΟΤΟΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΡΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ...

Γιατί προκαλούν αντιδράσεις τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ι. Αντωνόπουλος, θεολόγος M.Th. Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τα βιβλία των Θρησκευτικών, με μια επαναστατική στα παγκόσμια εκπαιδευτικά χρονικά κίνηση, την επιστροφή των βιβλίων-Φακέλων που δόθηκαν στα παιδιά για τη διδασκαλία του μαθήματος. Οι αντιδρώντες γονείς, υποστηρίζουν τεκμηριωμένα ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση ανάμεσα στους ορθόδοξους και τους ετερόδοξους...

Νεκρός 23χρονος που πυροβολήθηκε στο κεφάλι στα Αμπελάκια Λάρισας

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον θάνατο ενός 23χρονου και τον σοβαρό τραυματισμό του πατέρα του το πρωί στα Αμπελάκια στην περιοχή των Τεμπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε νωρίς το πρωί στο εφημερεύον Νοσοκομείο της Λάρισας ο πατέρας του 23χρονου, ο οποίος μετέφερε το γιο του βαριά τραυματισμένο από πυροβολισμό στο κεφάλι...

Απόφαση – βόμβα δικαστηρίου της Καλαμάτας για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους

Μια απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και μπορεί να χαρακτηρισθεί σταθμός, καθώς δικαιώνει υπαλλήλους και διατάσσει το Δημόσιο να τους καταβάλει τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας! Πρωτοπορώντας η Καλαμάτα για μια ακόμη φορά, με ένα ιδιαίτερα αναλυτικό και εμπεριστατωμένο σκεπτικό το Ειρηνοδικείο αντικρούει τους ισχυρισμούς περί...

Στον Βόλο ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς

Πολιτική εκδήλωση πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας σήμερα Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Βόλου, με ομιλητή τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της κινητοποίησης του κόμματος εν όψει του δεύτερου συνεδρίου του που θα διεξαχθεί 13 με 16 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη σχετική...

Οι τυχερές που κερδίζουν το βιβλίο «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ολοκληρώθηκε η υποβολή των συμμετοχών για τα δύο βιβλία της 115ης κλήρωσης, που δίνονται από την ιστοσελίδα TaMeteora.gr σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, και πριν λίγο έγινε η κλήρωση. Οι δύο τυχερές που κερδίζουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» της Νάγιας Δαλακούρα είναι η...

Σε Καλαμπάκα και Μετέωρα ο Ρώσος Πρέσβης την Παρασκευή 19/6

Στην Καλαμπάκα και στα Μετέωρα θα βρεθεί αύριο Παρασκευή 19 Ιουνίου ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αντρέι Μάσλοφ. Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει έχει ως εξής: 10:30 Άφιξη του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συζύγου του στην πόλη της Καλαμπάκας και επίσκεψη στο Δημαρχείο. 10:30 - 10:55 Εθιμοτυπική συνάντηση δημάρχου...