Κορωνοϊός – Τσιόδρας: Ένα από τα εμβόλια αποδείχθηκε αποτελεσματικό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Ένα από τα εμβόλια, σε πολύ πρόσφατη γνώση που δοκιμάζεται έναντι του νέου κορωνοϊού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία των πειραματόζωων, δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «η σχετική μελέτη ανακοινώθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Science”» και είναι «η πρώτη αναφορά σε μελέτη για πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα υποψήφια εμβόλια».

«Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους, τα οποία, αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορωνοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με τη μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίου για ανθρώπους», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ.

Πρόσθεσε δε ότι «ξέρουμε ότι η παγκόσμια προσπάθεια για ένα καλό, ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο συνεχίζεται. Ευελπιστούμε ότι η ανθρωπότητα, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει τεστάρει πολλά τέτοια εμβόλια και θα έχει μερικά καλά δεδομένα για την παραγωγή εμβολίων».

Για τον εμβολιασμό και τη γρίπη
Αναφορικά με τον εμβολιασμό για την γρίπη, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε αρχικά πως για τους υγειονομικούς είναι θέμα ευθύνης και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Σημείωσε λέγοντας πως η γρίπη είναι μια νόσος για την οποία δεν συστήνεται εμβολιασμός για όλον τον πληθυσμό, και είπε πως η μόνη χώρα που έχει στα κριτήρια τον εμβολιασμό είναι οι ΗΠΑ.

«Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι 100% αποτελεσματικό αλλά γλιτώνει πολλές ζωές, υπάρχει το όφελος που δεν φαίνεται».

Έδωσε ως παράδειγμα τις χώρες της Αφρικής και την αναγκαιότητα να υπάρχουν εμβολιασμοί εκεί, όπως και στις ευάλωτες ομάδες.

ΠΗΓΗcnn.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ