Σάρωσε στη Νότια Καρολίνα η Χίλαρι Κλίντον

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Μεγάλη νίκη επί του αντιπάλου της για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς πέτυχε στη Νότια Καρολίνα η Χίλαρι Κλίντον ενισχύοντας τη θέση της ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησής τους την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη «Σούπερ Τρίτη», όταν διεξάγονται εσωκομματικές διαδικασίες σε 11 αμερικανικές πολιτείες.

Στην ψηφοφορία της «Σούπερ Τρίτης» θα κριθούν συνολικά 875 θέσεις συνέδρων (το 18%, ενώ μέχρι τώρα δεν είχε κριθεί παρά το 3%) ενόψει του προεκλογικού συνεδρίου των Δημοκρατικών. Χρειάζεται πάνω από το ένα τρίτο από τους συνέδρους αυτούς ώστε η Κλίντον ή ο Σάντερς να εξασφαλίσει το χρίσμα.

Η νίκη της Κλίντον, την οποία προέβλεψαν σχεδόν όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία πιστεύεται ότι είναι σαρωτική. Η διαφορά σε αρκετές περιοχές είναι διψήφια, σε ορισμένες τεράστια. Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ εξασφάλιζε το 74% των ψήφων με το 55% καταμετρημένο, έναντι ενός 25% για τον Σάντερς.
Η Κλίντον πλέον έχει κερδίσει σε τρεις από τις τέσσερις εσωκομματικές αναμετρήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς συνεχίζει την εκστρατεία της για να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Σάντερς αναγνώρισε την ήττα του αμέσως και συνεχάρη την Κλίντον. Η Κλίντον ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση εξαίροντας την καλή εκστρατεία του Σάντερς.
Πάντως δεν φάνηκε να απογοητεύεται. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής για ένα πράγμα απόψε. Κερδίσαμε μια αποφασιστική νίκη στο Νιού Χάμσιρ. Εκείνη κέρδισε μια αποφασιστική νίκη στη Νότια Καρολίνα. Τώρα πάμε στη Σούπερ Τρίτη», ανέφερε ο Σάντερς και πρόσθεσε «η εκστρατεία αρχίζει τώρα».

Το αποτέλεσμα πάντως ενέτεινε τις αμφιβολίες ορισμένων αναλυτών για το κατά πόσον ο Σάντερς, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Βερμόντ, μπορεί να ανταγωνιστεί την Κλίντον μακριά από την έδρα του. Η Κλίντον έχει δείξει πως διατηρεί μεγάλο προβάδισμα μεταξύ των αφροαμερικανών, που αποτελούν μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του κόμματος και αποτελούσαν πάνω από 50% όσων ψήφισαν στη Νότια Καρολίνα.

Ο Σάντερς, ο οποίος από τη δική του πλευρά προσελκύει μια μερίδα της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών και τους νέους, προσπαθεί να υπογραμμίσει το μήνυμά του —την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την τιθάσευση της Γουόλ Στριτ και των τραπεζών— και ψάχνει μια νίκη μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε κάποια πολιτεία-κλειδί για να κρατήσει το όνειρό του ζωντανό.

protothema.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ