Θέτει θέμα για τη συνθήκη της Λωζάννης ο Ερντογάν

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Ως επιζήμια για την Τουρκία χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη συνθήκη της Λωζάννης μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς στην απέναντι πλευρά. Είναι αυτό νίκη;» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν συνέχισε τονίζοντας πως «όσοι κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου αναφέροντας πως «αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών»

Η Συνθήκη της Λωζάννης

Η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφηκε στην Λωζάννη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ (που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη).

Είναι συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

altsantiri.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ