Ποιες επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν ενοίκιο για το Φεβρουάριο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πριν λίγο από το βήμα της Βουλής ότι επεκτείνεται και για τον μήνα Φεβρουάριο η πλήρης αναστολή καταβολής ενοικίου από τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο των δύο μέτρων που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλθηκε η παράταση του μέτρου της μείωσης των ενοικίων κατά 80% και για τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά στη δίμηνη παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Ποιους αφορά η μείωση ενοικίου:
Tο λιανεμπόριο,
την εστίαση,
τον πολιτισμό,
τον αθλητισμό,
τα γυμναστήρια,
τον τουρισμό,
τις μεταφορές,
τα κομμωτήρια,
τα κέντρα αισθητικής,
τα βιβλιοπωλεία
και τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Το μέτρο της πλήρους αναστολής καταβολής του ενοικίου, το οποίο εφαρμόζεται για τον μήνα Ιανουάριο, επεκτείνεται και για τον μήνα Φεβρουάριο για τις παραπάνω επιχειρήσεις.

Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες.

Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Τι ισχύει για τα νομικά πρόσωπα
Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι σήμερα, 15 Ιανουαρίου.

Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Διαδικασίες Ελέγχου
Σχέδιο προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγxου του κατά πόσο ο ενοικιαστής δικαιούται να καταβάλλει μειωμένο ενοίκιο στον ιδιοκτήτη μελετά η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ. Βασικός στόχος είναι με το που θα υποβάλλει την αίτηση ο ιδιοκτήτης, σε πολύ γρήγορο χρόνο να ενημερώνεται το σύστημα για το κατά πόσο ο ενοικιαστής ανήκει στην κατηγορία των φορολογουμένων που μπορούν να πληρώνουν μειωμένο μίσθωμα.

Μέχρι σήμερα πάντως παρατηρούνται αρκετά προβλήματα και καθυστερήσεις είτε στον συμψηφισμό του ποσοστού της επιστροφής που δικαιούνταν ο ιδιοκτήτης με άλλες οφειλές είτε στην εκταμίευση των χρημάτων της αποζημίωσης που δικαιούνταν.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει ότι για το μήνα Ιανουάριο, θα καταβληθεί προσπάθεια η αποζημίωση προς τους ιδιοκτήτες για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν να πληρωθεί το Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η καταβολή από το Κράτος του 50% της απώλειας που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν το Νοέμβριο. Στις 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων COVID για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Δεκεμβρίου προκειμένου από τις 15 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει η καταβολή της αποζημίωσης (ίσης με το 50% της απώλειας) προς τους ιδιοκτήτες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ