Σε ποια επαγγέλματα προχωρά η κυβέρνηση σε απελευθέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Στροφή 180 μοιρών κάνει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα «κλειστά επαγγέλματα» και σειρά αγορών, καθώς ενώ τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά είχε απαξιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τη νομοθεσία για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων αλλά και την περιβόητη «εργαλειοθήκη ανταγωνισμού», τώρα προτείνει σειρά συστάσεων που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε υιοθετήσει.

Ηταν μόλις στις 10 Φεβρουαρίου όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), Ανχελ Γκουρία, δήλωνε ότι η «εργαλειοθήκη» δεν είναι του ΟΟΣΑ, αλλά της προηγούμενης κυβέρνησης. Τέσσερις περίπου μήνες μετά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση υιοθετεί ως δικές της αρκετές από τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, οι οποίες, εάν τελικά εφαρμοσθούν, θα επηρεάσουν σε αρκετό βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην απασχόληση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση της κυβέρνησης για πώληση υπό προϋποθέσεις των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ. Η τρόικα είχε ασκήσει πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση πέρυσι, όμως έπειτα από διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε τελικά η μερική απελευθέρωση της τιμής τους, αλλά όχι και της διάθεσής τους.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα ΜΥΣΥΦΑ διατίθενται αποκλειστικά σε φαρμακεία σε δέκα από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. Η πρόταση της κυβέρνησης προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των φαρμακοποιών, κάτι που αναμένεται να συμβεί και με τις αλλαγές που προτείνονται και για τα αρτοποιεία. Κι αυτό, διότι σήμερα αρτοποιείο επιτρέπεται να ονομάζεται μόνο το κατάστημα στο οποίο γίνεται από την αρχή έως το τέλος η διαδικασία παραγωγής του ψωμιού, κάτι που ο ΟΟΣΑ και προφανώς και η σημερινή κυβέρνηση θεωρούν εμπόδιο στον ανταγωνισμό.

Σημαντική ελάφρυνση για τους πολίτες που συνάπτουν συμβόλαια αγοραπωλησιών χαμηλής αξίας θα επιφέρει η πρόταση της κυβέρνησης για τη μείωση σε 0,8% από 1% επί της αξίας της συναλλαγής που λαμβάνουν οι συμβολαιογράφοι για συμβόλαια έως 120.000 ευρώ, πέραν της πάγιας αμοιβής των 20 ευρώ. Ετσι, λοιπόν, η μέγιστη αμοιβή για ένα συμβόλαιο 120.000 ευρώ θα ανέρχεται σε 980 ευρώ από 1.220 ευρώ σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επάγγελμα του συμβολαιογράφου πριν από την εφαρμογή του νόμου 3919/2011 χαρακτηριζόταν από εννέα περιορισμούς και με το εν λόγω νομοθέτημα ήρθησαν μόλις δύο. Αρση των γεωγραφικών περιορισμών και των κατώτατων αμοιβών των δικαστικών επιμελητών εξετάζει επίσης η κυβέρνηση. Το επάγγελμα έχει πέντε περιορισμούς, εκ των οποίων δεν έχει αρθεί κανείς. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει ακόμη αλλαγές στον κλάδο των τουριστικών λεωφορείων.

Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει σήμερα να μεταφέρουν μόνο προκαθορισμένη ομάδα ανθρώπων και απαγορεύει στα τουριστικά λεωφορεία να κάνουν στάσεις, καθώς αυτό θεωρείται ότι πλήττει τη λειτουργία των ΚΤΕΛ. Από την άλλη, στα ΚΤΕΛ επιτρέπεται να παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες μόνο εάν δεν δραστηριοποιούνται στην περιοχή τουριστικά λεωφορεία. Η κυβέρνηση, τέλος, αποφάσισε να διευρύνει περαιτέρω την ήδη στενή συνεργασία που έχει με τον ΟΟΣΑ, καθώς προτείνει μία νέα «εργαλειοθήκη ανταγωνισμού», αυτή τη φορά για τους τομείς των τραπεζών, των ΜΜΕ, των τηλεπικοινωνιών, της μεταποίησης, του χονδρεμπορίου και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Εξακολουθούν να υπάρχουν 101 περιορισμοί

Σε 212 ανέρχονταν οι περιορισμοί σε 46 επαγγέλματα πριν από την ψήφιση του νόμου 3919/2011. Από την ψήφιση του νόμου και έως τα τέλη τουλάχιστον του 2012 εξακολουθούσαν να υφίστανται ακόμη 101 περιορισμοί, σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΕ για τα «κλειστά επαγγέλματα». Το 33% των ρυθμίσεων αφορούσε ρυθμίσεις εισόδου (που περιόριζαν δηλαδή την είσοδο στο επάγγελμα) και το υπόλοιπο 67% ρυθμίσεις συμπεριφοράς. Το 35,8% των περιορισμών αφορούσε επαγγέλματα υγείας, το 25% τα δέκα επιστημονικά επαγγέλματα (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.ά.) και το 39,2%, τα υπόλοιπα 21 επαγγέλματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σύνολο των επαγγελμάτων υπήρχε κάποιου είδους αδειοδοτική διαδικασία.

πηγη: Καθημερινή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
  Η συντεχνία των παλιών φαρμακοποιών, που μέσα από νομικά τεχνάσματα δεν επιτρέπει σε νέους πτυχιούχους φαρμακοποιούς με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, να ανοίξουν δικό τους Φαρμακείο, πρέπει να εξαφανιστεί γιατί είναι επιζήμια για την κοινωνία. Κι αυτό γιατί α)στερεί το επαγγελματικό-εργασιακό δικαίωμα από τους νέους πτυχιούχους β) στερεί από την κοινωνία τη φρέσκια γνώση. γ) αυξάνει την ανεργία και διώχνει τους νέους για άλλες πατρίδες….
  ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, για την ευημερία του συνόλου γιατί στην αντίθετη περίπτωση πρέπει με την ίδια έξυπνη τεχνική να δεσμευτούν και τα επαγγέλματα του κρεοπώλη, του έμπορα κτλ, ώστε να μη μπορούν άλλοι νέοι να ανοίξουν κρεοπωλείο ή εμπορικό κατάστημα. Δηλ. Όσοι πρόλαβαν τον Κύριο είδαν.
  Για να σταματήσουν να ΒΓΑΖΟΥΝ μαύρα λεφτά, πουλώντας την κρατική άδεια οι κατέχοντες, με 200.000 και 300.000 ευρώ.
  Γιατί στον καπιταλισμό, επιβάλλεται η πλήρης απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων.
  Γιατί δεν είναι δυνατόν ο κληρονόμος φαρμακείου ηλικίας 2-3 χρονών να έχει δικαίωμα να διατηρεί φαρμακείο αλλά ο πτυχιούχος όχι.
  Για να καταργηθεί ο μονόδρομος στον οποίο ισχύει: ή υπάλληλος στη συντεχνία (εφόσον βρεις δουλειά κανείς) ή άνεργος.
  Για να μη συνεχίζεται να συσσωρεύονται τεράστιες περιουσίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στους φαρμακοποιούς της συντεχνίας.
  Σχεδόν στο σύνολό τους τα Φαρμακεία βρίσκονται εδώ και πολλές γενιές στα ίδια οικογενειακά χέρια? Ούτε Κληρονομική Βασιλεία να
  ήταν.
  Βασίλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ