Ενδοοικογενειακή βία και γυναικοκτονίες: Η κατάσταση ξεφεύγει

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Για τις διαστάσεις που έχουν πάρει οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, μίλησε πρόσφατα στην ΕΡΤ3 η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα.

Η συμπατριώτισσά μας, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Καλαμπάκα και ορίστηκε στη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων τον περασμένο Μάρτιο, ανέλυσε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, τα κενά που υπάρχουν, ενώ αναφέρθηκε και στα στοιχεία για το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών.

Όπως σημείωσε, η πανδημία και κυρίως ο εγκλεισμός της καραντίνας, απογείωσαν την ενδοοικογενειακή βία, ενώ ρεκόρ κλήσεων στην τηλεφωνική γραμμή «SOS 15900» της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, καταγράφηκε τους πρώτους δύο μήνες του καλοκαιριού.

Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2022 καταγράφηκαν 6.221 τηλεφωνήματα για περιστατικά βίας εκ των οποίων τα 2.090 αφορούν ενδοοικογενειακή βία.

Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πέρσι το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021, η γραμμή δέχθηκε 8.669 κλήσεις εκ των οποίων οι 5.942 αφορούσαν περιστατικά βίας.

Αυξητική τάση στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας δείχνουν και τα στοιχεία της αστυνομίας, τα οποία αναφέρονται στην ετήσια έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για τη βία κατά των γυναικών.

Ο ετήσιος αριθμός γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκε από τις 3.196 γυναίκες το 2017 στις 4.264 το 2020.

Αντίστοιχα, ο ετήσιος αριθμός καταγγελλόμενων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας από τα 3.134 το 2017 εκτοξεύθηκαν στα 5.669 το 2020.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει πραγματικά, και το ζητούμενο πλέον δεν είναι απλά και μόνο να αρκούμαστε να λέμε ότι τέτοια περιστατικά πρέπει να καταγγέλλονται, αλλά να δρούμε στον τομέα της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης, αλλά και της συμβολής στην αποτροπή τέτοιων καταδικαστέων περιστατικών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ