Τουρισμός σε χωριά-πρότυπα αναβίωσης της ορεινής κοινότητας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου MountMed και 11 Δήμων της Πίνδου, μεταξύ των οποίων και του Δήμου Μετεώρων.

Στόχος η έναρξη μίας παραγωγικής συνεργασίας, μέσω της αξιοποίησης της τεχνογνωσίας, της εμπειρογνωμοσύνης, των πόρων και του δικτύου συνεργατών που διαθέτουν οι συμβαλλόμενοι.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας, το Ινστιτούτου MountMed και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων συνδιοργάνωσαν επίσκεψη των Δημάρχων των 11 Δήμων της Πίνδου στην ορεινή Κύπρο, ενώ το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη συμβολικά στον Καλοπαναγιώτη, καθώς αποτελεί χωριό-πρότυπο αναβίωσης της ορεινής κοινότητας.

Ο Δήμαρχος Μετεώρων Θεόδωρος Αλέκος έδωσε επιγραμματικά το στίγμα της συνάντησης στην Κύπρο, ενώ αναφέρθηκε και στα οφέλη της συνεργασίας που ξεκινά.

Αναφέρθηκε επίσης και στις επενδύσεις που έχουν γίνει στο χωριό Καλοπαναγιώτη, όπου οι επενδυτές έχουν αγοράσει ή νοικιάσει σπίτια, τα οποία έχουν διαμορφώσει και τα νοικιάζουν.

«Κι εγώ έμενα σε ένα τέτοιο σπίτι, που μου θύμισε το σπίτι των παιδικών μου χρόνων στο χωριό μου», είπε ο Δήμαρχος χαρακτηριστικά.

Κι εδώ βλέπουμε ότι κάποιου είδους επενδύσεις στον τουριστικό τομέα δεν απαιτούν την ανέγερση νέων κτηρίων, αλλά την ανακάλυψη υπαρχόντων που πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές για διαμόρφωση και εκμετάλλευση.

Στα ορεινά ιδίως χωριά μας πολλά είναι τα σπίτια που έχουν εγκαταλειφθεί και φυσικά και πληρούν τις απαιτούμενες διαγραφές για εκμετάλλευση. Όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις από τον Δήμο, για να αποκτήσουν οι δυνητικά ωφελούμενοι επισκέπτες όλα όσα χρειάζονται.

Βέβαια, εννοείται ότι πρέπει σε ένα τέτοιο χωριό να υπάρχει ή να επανέλθει η ζωντάνια, με υποδομές, καταστήματα και ταβέρνες κ.λπ.

Γίνονται όλα αυτά στον Δήμο Μετεώρων. ΦΥΣΙΚΑ και γίνονται…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ