«Συναγερμός» λόγω της ανόδου των αντικειμενικών αξιών

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Ανοδικά θα κινηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες στην πόλη της Καλαμπάκας και σε αρκετά χωριά του Δήμου Μετεώρων από τις αρχές του 2022 (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ στα “Μετέωρα” που κυκλοφορούν), συμπαρασύροντας σε αυξήσεις φόρους μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές κ.α.) καθώς και δεκάδες άλλους φόρους και τέλη, όπως ο ΤΑΠ, τα δημοτικά τέλη, τα πρόσθετα τέλη μεταγραφής συμβολαίων, εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων, οι αμοιβές των συμβολαιογράφων κ.ά.

Έτσι, αναμένεται να πάρουν «φωτιά» και οι μεταβιβάσεις ακινήτων έως το τέλος του έτους, προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις από τον φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας, καθώς αυτό στην περίπτωση της πόλης μας μεταφράζεται σε διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.

Βέβαια, εάν το ακίνητο βρίσκεται σε μία από τις 2.860 ζώνες σε όλη τη χώρα, όπου υπάρχει μείωση στις τιμές, η μεταβίβαση μπορεί και πρέπει να περιμένει τον νέο χρόνο.

Επίσης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας πολλών δικαιούχων προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης, μπορεί να τους οδηγήσει σε αποκλεισμούς από τα προγράμματα αυτά.

Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών καθησύχασε τους πολίτες λέγοντας ότι θα αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές φόρου, κι έτσι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά μόνο η ανάγνωση της σχετικής απόφασης θα καθησυχάσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μέχρι τότε, φυσικό είναι να «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα»…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ