Μηνύματα από την ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου

Πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2021 η ορκωμοσία του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η ορκωμοσία έγινε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της επίθεσης διαδηλωτών, οπαδών του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, στο Καπιτώλιο πριν από δύο εβδομάδες. Παρακολουθώντας την όλη τελετή, εκτός από την μεγαλοπρέπεια, αντάξια μιας μεγάλης και πλούσιας χώρας, όπως οι ΗΠΑ, ξεχώρισα ορισμένα γεγονότα, τα οποία με εντυπωσίασαν.

Πρώτο γεγονός είναι ότι της ορκωμοσίας προηγήθηκε προσευχή από ιερέα, στην οποία συμμετείχαν, όπως φάνηκε, όλοι οι παρευρισκόμενοι. Προσευχήθηκαν να δώσει ο Θεός στον καινούργιο Πρόεδρο υγεία, δύναμη και φώτιση για να εκτελέσει τα καθήκοντά του κατά τον καλύτερο τρόπο. Τηρήθηκε το «από Θεού άρξασθε». Κάθε μεγάλο έργο, όπως μια προεδρική θητεία, πρέπει να ξεκινάει με την επίκληση της άνωθεν βοήθειας.

Δεύτερο, ο Πρόεδρος ορκίστηκε τοποθετώντας το χέρι του πάνω στη Βίβλο, που κρατούσε η σύζυγός του. Ο συμβολισμός αυτός είναι προφανώς πολύ σημαντικός. Επικαλείται τον Θεό υποσχόμενος ότι θα τηρήσει το σύνταγμα και τους νόμους και θα εργαστεί για το καλό της πατρίδας του.

Τρίτο, παραβρέθηκε ολόκληρη η οικογένεια του νέου Προέδρου, σύζυγος, παιδιά, εγγόνια και δισέγγονο. Και της αντιπροέδρου παραβρέθηκε ο σύζυγος. Αυτό είναι απτό δείγμα της σημασίας που αποδίδεται στον θεσμό της οικογένειας. Είναι γνωστό ότι η οικογένεια είναι το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Οι υγιείς οικογένειες είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για ένα υγιές κοινωνικό σύνολο.

Όλα αυτά έγιναν στις ΗΠΑ, μια τεράστια χώρα με πανσπερμία λαών, θρησκειών, πολιτισμών και πεποιθήσεων. Μια χώρα που μαστίζεται από φυλετικές διακρίσεις και την ελεύθερη οπλοφορία, που χαρακτηρίζεται για τις μεγάλες ανισότητες, αλλά και τις μεγάλες ευκαιρίες, που παρέχει. Ένας τρίτος θα νόμιζε ότι όλα αυτά συνέβησαν σε μια χώρα καθαρά χριστιανική, όπως η Ελλάδα, και όχι οι ΗΠΑ.

Ένα άλλο γεγονός είναι ο πολιτικός πολιτισμός που επέδειξε ο νέος Πρόεδρος κατά την παρθενική του ομιλία. Ο απελθών Πρόεδρος δεν παραβρέθηκε για να παραδώσει στον νέο. Άφησε μόνο μια επιστολή στο Λευκό Οίκο. Προς τιμήν του, παραβρέθηκε ο απελθών Αντιπρόεδρος με τη σύζυγό του. Και όμως, ο νέος Πρόεδρος δεν έκανε καμία, τουλάχιστον ονομαστική, αναφορά ή επίθεση σε βάρος του πρώην Προέδρου. Και θα είχε κάθε δίκιο να το κάνει ύστερα από τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησε εκείνος. Απεναντίας μίλησε για ενότητα και συνεργασία όλων των πολιτών, ώστε να πάει μπροστά η χώρα τους.

Κωνσταντίνος Δ. Ρίζος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ