«Ναί κύριε», δυστυχώς για σένα, συνεχίζω

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΝΟΥΛΗ

To ψέμα είναι μια πράξη συνεργασίας. Για σκεφτείτε το, ένα ψέμα δεν έχει καμία δύναμη όταν απλά ειπωθεί. Η δύναμη του αναδύεται όταν κάποιος άλλος συμφωνήσει να το πιστέψει.

Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται άδικο, αλλά εάν κάποια στιγμή σας είπαν ψέματα, είναι επειδή συμφωνήσατε να σας πουν ψέματα. Η πρώτη αλήθεια σχετικά με το ψέμα: το ψέμα είναι πράξη συνεργασίας. Βέβαια, δεν είναι όλα τα ψέματα επιβλαβή. Μερικές φορές ηθελημένα συμμετέχουμε στην εξαπάτηση χάριν της κοινωνικής αξιοπρέπειας, ίσως για να κρατήσουμε ένα μυστικό που πρέπει να κρατηθεί κρυφό. Λέμε: «Ωραίο το ποίημα», «Μωρό μου, δεν σε παχαίνει αυτό».

Αλλά υπάρχουν και ψέματα που δεν είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε στην εξαπάτηση. Και αυτό μπορεί να έχει δραματικό κόστος για εμάς. Είμαστε ενάντια στο ψέμα, αλλά το συγκαλύπτουμε με τους τρόπους που η κοινωνία μας εγκρίνει επί ολόκληρους αιώνες. Είναι μέρος του πολιτισμού μας, είναι μέρος της ιστορίας μας.

Θα επανέλθω στο θέμα.

Όσο χρήσιμες και αληθινές πληροφορίες κι αν σου δώσει κάποιος, πάντα θα βρεις εκείνο το ένα που μπορείς να κρίνεις, για να μπορείς να τον απορρίψεις στη συνέχεια.

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη πρακτική που αποδέχεσαι τα πάντα και υιοθετείς ως υποτελής, ανίκανος να αντιληφθείς πέρα από την υποτέλειά σου.

Και οι δυο πρακτικές είναι εξίσου περιοριστικές, και καταλήγεις, είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι, σε ένα άβουλο και πειθήνιο άτομο.

Χρειάζεται τεράστια αυτοπειθαρχία, αυτό-επίγνωση, συνεχή επαγρύπνηση και ταπεινή αξιοπρέπεια, για να μπορείς άφοβα να επιλέγεις σε ό,τι συναντάς, όπως κι αν φαίνεται αρχικά πέρα από τα φτηνά συναισθήματα, τα μεγάλα λόγια και τις εύκολες κριτικές (τις τόσο διαδεδομένες) η πρόκληση της ευσυνείδητης ενασχόλησης, της άγρυπνης δράσης, της τόλμης να κινείσαι συνεχώς είναι αμείλικτη μα και αναγκαία… αν θέλεις να λέγεσαι, να αισθάνεσαι και να είσαι ελεύθερος!

Έχουν λυσσάξει με το δικαίωμα περί ελευθερίας του λόγου αλλά τους πιάνει μουγκαμάρα και τρόμος περί της ελευθερίας του αντίλογου. Πρέπει όλοι να λέμε «ναι, κύριε» να συμφωνούμε και να υποστηρίζουμε το εξουσιαστικό αφήγημα. Η ανθρωπόμαζα δεν γνωρίζει πως δεν έχει απολύτως κανένα «δικαίωμα» παρά μονάχα προνόμια από την εξουσία και τα οποία προνόμια της τα αφαιρούν όποτε κάνουν κέφι με οποιαδήποτε γελοία δικαιολογία. Προνόμια που σου δίνει ο Αφέντης όποτε αυτός κρίνει απαραίτητο, έχεις βλακάκο και απολύτως κανένα δικαίωμα.

Το κόλπο που έστησαν είναι αριστοτεχνικό, αφού απευθύνονται σε λαό που θεωρεί τιμητική την λέξη «ποίμνιο». Είναι ευτύχημα πως στην χώρα του Οδυσσέα, δεν μπορούν να περάσουν την υπακοή όσο βρώμικη δουλειά κι αν έχουν κάνει οι “ποιμένες” που βόσκουν τα ελληνόφωνα ποίμνια. Την πολεμική ψυχή του Ηρακλή και τη θεϊκή πανουργία του Οδυσσέα είναι ανίκανοι να την διαβρώσουν. Και θα την βρουν μπροστά τους. Είναι βέβαιο, πιο βέβαιο και από το βέβαιο.

Κάθε σύγχρονος άνθρωπος γνωρίζει δυο όψεις του κόσμου. Αυτή που αντιλαμβάνεται ο ίδιος και εκείνη που του παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι. Αυτό επιθυμώ να μην ξεχνάς φίλε και φίλη μου. Να ξέρεις να το διακρίνεις. Είμαστε μπροστά από ένα σχέδιο παγκόσμιας άσκησης υποταγής. Μην ξεχνάς πως τελικά αυτό που σου δημιουργεί την «υποταγή» είναι και αυτό που σου παρέχει τα μέσα της αποτίναξής της.

Η αβεβαιότητα απελευθερώνει και όχι η ασφάλεια.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ