Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Η σημαντική προσφορά των Επιτρόπων στην εκκλησιαστική διοίκηση

Η σημαντική προσφορά των Επιτρόπων στην εκκλησιαστική διοίκηση

-

Βασική διακονία του κληρικού είναι να λειτουργεί τα ιερά μυστήρια. Κατ’ επέκταση, ο ίδιος καλείται να διαχειριστεί έναν ναό, τα οικονομικά του ναού, τις ανάγκες του ναού. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να το πραγματώσει μόνος του. Γι’ αυτό και βοηθούν στο έργο της ενορίας μέλη της ενορίας. Είναι οι γνωστοί επίτροποι ή εκκλησιαστικοί σύμβουλοι.

Ο ρόλος τους δεν είναι εύκολος, πάντοτε. Χρειάζεται να αγαπούν τη διακονία αυτή. Κι επιλέγω τη λέξη ‘’διακονία’’, καθώς αποτελεί ύψιστη προσφορά των πιστών μέσα στην ενορία. Και ως διακονία πρέπει να βλέπεται. Στην εκκλησία είμαστε διαχειριστές των πραγμάτων και όχι ιδιοκτήτες τους. Μας δίνονται όλα αυτά κατά παραχώρηση Θεού και ευλογία του Επισκόπου. Και υπάρχει πάντοτε ένας συνεκτικός δεσμός προσώπων. Ο κληρικός υπακούει στον Επίσκοπο, οι επίτροποι στον κληρικό. Αυτή η υπακοή δεν αποτελεί κατάργηση του θελήματος, της ελευθερίας, της προσωπικής άποψης και θέσης, αλλά δηλώνει τη σχέση αγάπης και ελευθερίας μεταξύ κληρικού – Επισκόπου και επιτρόπων – κληρικού.

Ο κληρικός και εφημέριος της ενορίας είναι ταυτόχρονα και ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Τα δε μέλη της επιτροπής είναι οι Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι (Αντιπρόεδρος, Γραμματέας, Ταμίας, Μέλος). Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά μέλη (τακτικά). Ακολουθούν και άλλα τέσσερα που καλούνται αναπληρωματικά μέλη. Έτσι, έχουμε τον πρόεδρο, τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου.

Είναι καθοριστικής σημασίας για τη διοίκηση, να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του κληρικού και των μελών, αλλά και των μελών μεταξύ τους. Συνάπτεται μία σχέση μέσα από τη διακονία αυτή. Αν η σχέση αυτή των προσώπων είναι όμορφη, τότε η διοίκηση βαίνει καλώς. Σε κάθε άλλη περίπτωση κάθε κατάσταση κρίνεται προβληματική. Ο κληρικός οφείλει να αγαπάει πρωτίστως τον Θεό και τον κάθε άλλον. Χρειάζεται όμως να στηρίζεται, σε θέμα διοίκησης, στη νομιμότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη. Έτσι, θα καταφέρει να στέκεται με παρρησία και ευσυνειδησία απέναντι στον Θεό, στους συνεργάτες του και στους ενορίτες του.

Βαρυσήμαντος είναι και ο ρόλος του επιτρόπου στη διοίκηση. Χρειάζεται να αγαπάει τον Θεό και να έχει ορθή αντίληψη περί της Εκκλησίας, η οποία δεν είναι σπίτι του ή κατάστημα του. Τίποτε δεν του ανήκει, όλα τα διαχειρίζεται προς δόξα Θεού και διακονία ανθρώπων.

Ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα του επιτρόπου αποτελεί το σημαντικότερο που υπολογίζει ο κληρικός, έτσι ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Ο επίτροπος χρειάζεται να αγαπάει τη ζωή της Εκκλησίας, τη διακονία μέσα στον ναό, να σέβεται τον κληρικό, να υπακούει, να βλέπει τους ενορίτες ως αδελφούς με κοινό σκοπό, τη Βασιλεία του Θεού. Χρειάζεται να διακατέχεται από φρόνημα ορθόδοξο και θέληση για πνευματική ζωή. Να μην έρχεται στην Εκκλησία για να προβληθεί, να μην καπελώνει τον κληρικό και να κάνει εκείνος κουμάντο χωρίς να δίνει λογαριασμό για τίποτε. Ο καθένας έχει τη θέση του. Και καθένας που δεν θέλει να τηρήσει κάτι τέτοιο, δεν έχει θέση στο εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Δεν χρειάζεται να είναι οξύθυμος, να δημιουργεί ταραχές, προβλήματα, να μεταφέρει λόγια, να κατακρίνει τον κληρικό, τους άλλους, αλλά να διακατέχεται από αγάπη, θέληση για διακονία, προσφορά, φιλότιμο, υπακοή, ταπείνωση, διάκριση εντιμότητα, ήθος. Κάθε άλλη συμπεριφορά είναι ξένη προς το πνεύμα της Εκκλησίας και της ζωής μέσα στην Εκκλησία.

Τέλος, κανένας επίτροπος δεν έχει το δικαίωμα να παραγκωνίζει τον κληρικό, εφημέριο και προϊστάμενο του. Συναντάται, δυστυχώς, πολλές φορές το φαινόμενο ο κληρικός να παραγκωνίζεται και οι επίτροποι να έχουν τον πλήρη έλεγχο στη διοίκηση, χωρίς ενημερώνουν τον κληρικό για τίποτε. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα και δεν έχουν θέση τέτοια πρόσωπα στην εκκλησιαστική διοίκηση.

Ως εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Διάβας, αισθάνομαι ευλογημένος που διακονώ τον τόπο μου, το χωριό μου, τη Διάβα. Ευχαριστώ τον Θεό που με κατηύθυνε στην αγκαλιά του Επισκόπου μου, Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεοκλήτου, και μου εμπιστεύτηκε την ενορία Αγίου Δημητρίου Διάβας.

Αισθάνομαι όμως και είμαι ευλογημένος γιατί έχω δίπλα μου ανθρώπους που αγαπούν τον Θεό, την Εκκλησία και διακρίνονται για την εντιμότητά τους, το σεβασμό, το ήθος, την ησυχία του προσώπου τους, την υπακοή και διάκρισή τους. Όλοι τους αποτελούν προσωπικές επιλογές και έγιναν με προσευχή και πολύ προσοχή. Αποτελούν δε πρόσωπα με ιδέες, σκέψεις, απόψεις και με αυξημένο το αίσθημα της εργατικότητας, της διάθεσης και αφιλοκερδούς προσφοράς.

Επιθυμώ μέσα από τις παραπάνω σκέψεις να τους ευχαριστήσω όλους για την αγάπη και ανιδιοτέλεια τους. Τους χαίρομαι, τους θαυμάζω και αναπαύομαι που τους έχω δίπλα μου.

Ευχαριστώ τα τακτικά μέλη, Κωνσταντίνο Παπανίκο, Σπυρίδωνα Βλαχογιάννη, Μαρία Γκέτσιου, Ιωάννη Χασιώτη και τα αναπληρωματικά, Βασίλειο Τσιαντή, Αμαλία Τσιαντίκου, Γρηγόρη Χαρίση και Χρήστο Ντάρδα. Ο Θεός να τους ευλογεί και να τους ενδυναμώνει στην ύψιστη τους διακονία.

Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Διάβας
Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...