Τυμβωρυχία!

Όσο ο ιός θα κυκλοφορεί και θα δολοφονεί τόσο η ευρωζώνη και ο ESM θα δίνει δάνεια και θα συλλέγει τόκους από τα θύματα!

-

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ενώ στην Ευρώπη ξεπεράσαμε τους 160.000 νεκρούς (χθες και προχθές καταγράφηκαν 3000 νεκροί), παραμένει αδύνατον για την Ευρωζώνη να βρει έναν αξιοπρεπή κοινό τρόπο να βοηθήσει τα πληττόμενα μέλη της ώστε να ξεπεράσουν την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.
Αντιθέτως, καθυστερώντας και παρουσιάζοντας εντυπωσιακά συμπτώματα διχασμού και αντικρουόμενων συμφερόντων, λειτούργησε περισσότερο ως βαρίδι για τα κράτη μέλη και τις κοινωνίες.
Ειδικότερα, συγκρίνοντας τα όσα γίνονται στις αναπτυγμένες οικονομίες και τα κράτη εκτός ευρωζώνης, γίνεται φανερό το πλεονέκτημα που έχουν αυτά τα κράτη με την εθνική τους τράπεζα. Ένα πλεονέκτημα που ίσως επιτρέπει στις εκεί επιχειρήσεις, νοικοκυριά και εργαζόμενους να ανταπεξέλθουν στην κρίση ευκολότερα. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση Τζόνσον πληρώνει το 80% των μισθών όλων των εργαζομένων ενώ στην Αμερική κάθε πολίτης έχει πάρει 3000 δολάρια επιταγή!
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση που βρίσκονται τα μέλη της ευρωζώνης, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και όλοι απεγνωσμένα χρειάζονται κάποια αντίστοιχη οικονομική στήριξη αλλά και να ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας.
Δάνεια μνημόνια και τόκοι στα θύματα του COVID-19
Μετά από μήνες παλινωδιών και διαπραγματεύσεων στο Eurogrοup και σε συνόδους κορυφής, με φωνές, ένταση και συναισθηματική φόρτιση, καταλήξαμε ότι το μόνο που μπορεί να δώσει η Ευρωζώνη για να ανακουφίσει τα μέλη της είναι δάνεια με επιτόκια και μνημόνια κατά της πανδημίας. Δάνεια μέσω του ESM, δηλαδή του ευρωπαϊκού αντίστοιχου του ΔΝΤ.
Έχει ήδη αποφασιστεί και ενεργοποιήθηκε από το Eurogroup, μια γραμμή πίστωσης «ενισχυμένων όρων» η οποία θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, ενώ η ωρίμανση των δανείων που θα λαμβάνουν τα κράτη μέλη θα είναι δεκαετής και τα δάνεια θα συνοδεύονται από χαμηλό επιτόκιο. Θα είναι ύψους έως 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας και συνολικού ύψους 240 δισ. Ευρώ!
Τα δάνεια του ESM θα χορηγούνται σε προαιρετική βάση κατόπιν αίτησης του κράτους μέλους.
Οι γνωστοί μας «θεσμοί» θα προετοιμάζουν μαζί με τις αρχές του κράτους που αιτείται στήριξη το «Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας», βάσει ενός συμφωνηθέντος προτύπου.
Αυτό δεν θα είναι κλασικό Μνημόνιο, αλλά θα εμπεριέχει σαφείς κανόνες.
Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών για κάθε αίτημα, τα διοικητικά όργανα του ESM θα εγκρίνουν τα μεμονωμένα Σχέδια Αντιμετώπισης Πανδημίας για τη χορήγηση χρηματοδοτικής βοήθειας.
Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που θα λαμβάνουν στήριξη από το μηχανισμό θα παραμένουν δεσμευμένα να εφαρμόσουν τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές αρχές, σύμφωνα με τα οικονομικά και δημοσιονομικά πλαίσια συντονισμού και εποπτείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης τυχόν ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.
Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής του ESM K. Ρέλινγκ η Ελλάδα δικαιούται να λάβει μόλις 3,7 δις από αυτό το μηχανισμό και το όφελός της θα -όλο κι όλο- είναι 800 εκατομμύρια τόκοι για μια δεκαετία!
Οικονομικά είναι φανερό ότι κάθε κράτος που θα προσφεύγει στον ESM θα παίρνει δυσανάλογα μικρή «βοήθεια» και θα δέχεται όλη την αρνητική προσοχή των αγορών και των οίκων αξιολόγησης με δυσμενείς συνέπειες για το αξιόχρεο των κρατών αυτών.
Είναι δεδομένο ότι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού από την Ευρωζώνη δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα στην οικονομία το όποιο προκάλεσε πανδημία. Αντιθέτως με αυτές τις αποφάσεις η ίδια η πανδημία εργαλειοποιείται καθώς θα οξύνει τις διαφορές μεταξύ των φτωχότερων και των πλουσιότερων λαών, δίνοντας πλεονέκτημα και αυτονομία σε όσους ευρωπαίους δεν καταφύγουν στον ESM και τροφοδοτώντας την θηλιά χρέους για όσους τελικά προσφύγουν.
Όπως αντίστοιχο πλεονέκτημα αποκτούν όσες χώρες έχουν δική τους εθνική τράπεζα και τεράστια περιθώρια για να προσφύγουν σε χρηματοδότηση σε σχέση με τις χώρες που δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Αυτές οι χώρες τελικά θα προστατέψουν καλυτέρα τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις από την καταστροφή στην οποία οδηγούνται οι επιχειρήσεις των χωρών που δεν έχουν περιθώρια ούτε δική τους τράπεζα.
Πολιτικά και ηθικά όταν έχεις ήδη 160.000 νεκρούς ευρωπαίους και μια πανδημία να αντιμετωπίσεις είναι τουλάχιστον λυπηρό να καταλήγεις σε ένα ακόμη Μνημονιακό μηχανισμό με δάνεια και επιτόκια τοκογλυφίας και μέτρα και εργαλειοποίηση της πανδημίας!
Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς οι λαοί θύματα του κορωνοϊού αντί να βρουν ανακούφιση στην ευρωζώνη, ζητείται να πληρώσουν και τόκους για τα χρήματα που θα δαπανηθούν για την ανακούφισή τους από την πανδημία.
Με αυτή την απόφαση η ευρωζώνη ξεπερνά το επίπεδο της τοκογλυφίας και σκαρφαλώνει επαξίως στο επίπεδο της τυμβωρυχίας! Όσο ο ιός θα κυκλοφορεί και θα δολοφονεί τόσο η ευρωζώνη και ο ESM θα δίνουν δάνεια και θα συλλέγουν τόκους!
Όλα αυτά οδηγούν μαθηματικά στην καταρράκωση της υποστήριξης των λαών στο κοινό νόμισμα συμπαρασύροντας το όλο ευρωπαϊκό Project!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Θαλάσσιος Κόσμος – Γεύματα στη Λαδόκολλα

Ο Θαλάσσιος κόσμος ΤΩΡΑ φέρνει στην Καλαμπάκα τα ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ. Ολοκληρωμένες συνθέσεις γευμάτων κλεισμένες στη λαδόκολλα που περιμένουν από εσάς απλά ψήσιμο. Χαρακτηριστικές προσφορές: • Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι μόνο 9,85 ευρώ • Σολομός με φαρφάλες μόνο 9,85 ευρώ. • Γαριδομακαρονάδα μόνο με 9,40 ευρώ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ... ΨΗΣΙΜΟ! Επωφεληθείτε από τη...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...