Η μαϊμού και η πραγματική δημοσιογραφία

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Δημοσιογραφία είναι η συγκέντρωση ειδήσεων και πληροφοριών, και η διάδοση τους μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης με στόχο την κατά το δυνατόν ορθή πληροφόρηση των πολιτών λέει ο ορισμός του επαγγέλματος.

Στην Ελλάδα της διαφθοράς, της προπαγάνδας και των σκανδάλων δεν θα μπορούσε το επάγγελμα της δημοσιογραφίας να βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Ο πραγματικός δημοσιογράφος δεν παραποιεί την αλήθεια, δε θέλει ο πολίτης και ο ακροατής να μαθαίνει στρεβλά τα γεγονότα.

Ο πραγματικός δημοσιογράφος δίνει χώρο σε όλους τους συνομιλητές να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους.

Ο αληθινός δημοσιογράφος σέβεται όλες τις γνώμες, ακόμα και αν δεν τις υιοθετεί, έχοντας τον τρόπο να διαχωρίσει τη θέση του και να μιλήσει για την επικινδυνότητα μίας λανθασμένης πεποίθησης.

Ο πραγματικός δημοσιογράφος δεν παρασύρεται από τα συναισθήματά του, κρατάει ουδέτερη στάση και παραμένει αντικειμενικός.

Ο αληθινός δημοσιογράφος δε βάζει το προσωπικό ή οικονομικό του συμφέρον πάνω από την αλήθεια και τη δημοσιογραφική ιδιότητα.

Στην αληθινή δημοσιογραφία, υπάρχει μία και βασική επιδίωξη: η ανακάλυψη της αλήθειας, η αποφυγή της τρομολαγνείας και της δημιουργίας παράλογου φόβου.

Τα πολιτικά συμφέροντα, η επιθυμία παραποίησης και κατεύθυνσης του ανθρώπου δεν πρέπει να είναι το γνώρισμα ενός πραγματικά καλού δημοσιογράφου.

Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να διασφαλίσουν τη διάδοση πληροφοριών ή απόψεων, που δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια μίσους ή προκαταλήψεων και να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια αποφυγής και διευκόλυνσης της διάδοσης των διακρίσεων βάσει φυλής, φύλου, σεξουαλικού προσδιορισμού, γλώσσας, θρησκείας, αναπηρίας, πολιτικών και άλλων απόψεων.

Οι δημοσιογράφοι που άξια φέρουν τον τίτλο, δεν είναι δυνατόν να υποχρεωθούν να αναλάβουν μία επαγγελματική δραστηριότητα ή να εκφράσουν μια άποψη, αντίθετη με τις επαγγελματικές τους πεποιθήσεις ή τη συνείδηση τους.

Εάν τώρα ο κάθε δημοσιογράφος και η δημοσιογραφία που επιτελεί δεν έχει τα παραπάνω βασικά γνωρίσματα, τότε συγγνώμη αν θα σε πικράνω, είσαι μαϊμού δημοσιογράφος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αγαπητέ κ. Βαϊου, πολύ ωραία και σωστά τα όσα μας γράφετε. Νομίζω ότι όλοι μας συμφωνούμε ότι είναι πράγματι μέγα το λειτούργημα του δημοσιογράφου και πολύ δύσκολο να το υποστηρίξει κανείς. Θα ήθελα όμως κάποια στιγμή να διαβάσουμε και την προσωπική σας άποψη για τα θέματα, το τούτο ή το άλλο, και να πάψετε να μας μεταφέρετε τις γνώμες άλλων ως δική σας. Κι αυτό το λέω γιατί το άρθρο σας είναι κοπτική ραπτική από αυτό: https://purpose.gr/telika-ti-simainei-dimosiografos/
    ΥΓ Ελπίζω ότι δεν θα με κόψει η λογοκρισία… ό,τι γράφω το γράφω με πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο μου και για τους ανθρώπους που ευελπιστούν να προσφέρουν σε αυτόν…

  2. Αγαπητοί μου ,
    Οι αναφορές έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα και κυρίαρχα επιβεβαιώνονται στις μικρές κοινωνίες οπου λειτουργεί μια ιδιοκτησιακή νοοτροπία στον τομέα της ενημέρωσης. Ουρανοκατεβατοι ασκούν το λειτούργημα της δημοσιογραφίαςκρίνονταςανεξοδα και ανευθυνα,Χωρίς να δίνουν τη δυνατότητα στους έχοντες ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ άποψη να τους κρινουν,κυριολεκτικά συνειδητά φιμωνουν τη δημοκρατια και επιβάλλουν όρους που αυτοί μονομερώς επιλέγουν!
    Ωμός στραγγαλισμό της έννοιας της δημοσιογραφίας.-

  3. Αγαπητέ φίλε Γιώργο επικροτώντας.τις αναφορές σου.συμπληρωματικα να αναφέρω πως ειδικά στην Καλ/κα μόνον μαϊμού δημοσιογραφία υπάρχει. Πόσοι έχουν αυτοαναγορευθει δημοσιογράφοι και απρόκλητα θεωρούν πως μπορούν να έχουν δημόσιο λογο; Άσε που κάποιοι το έκαναν και επαγγελμα ,Χωρίς κανένα έλεγχο! Διαχρονικής αξίας τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη: Ο κόσμος τούτος που ζούμε βρίσκεται σε διάλυση. Αποσύνθεση ηθική, ψυχική, οικονομική. Βρωμάει ο κόσμος από την αποσύνθεση. Δυστυχώς αυτή είναι η εποχή μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ